Hvis du vil plante et epletre, er høstsesongen den mest passende tiden for det. Prosessen er grei og krever ingen spesiell hagebrukserfaring. Men det er noen tips som vil sikre deg langsiktige tilfredsstillende resultater. Det er en rekke viktige småting å vurdere når du velger plantetrær. Noen angår smaken og kvaliteten på frukten og andre – designfunksjonen til treet i hagen. Et annet tips som vi vil gi deg på forhånd, er at du kan plante flere epletrær samtidig, for på denne måten vil de gjødsle hverandre. Vi vil gjerne gjøre deg kjent med disse og andre aspektene ved emnet “plante epletrær” i de neste linjene.

Når du planter et epletre, bør du vurdere hvilken variant du foretrekker

Epler er sunne å plante epletrær

Velg riktig epletre

Det første trinnet ville være å velge et passende epletre for hagen din. I tillegg til de store fruktene du høster, kan han også hjelpe deg på andre måter. Et godt epletre skygger og forskjønner hagen. Det kan vokse høyt og kaste skygger, eller du kan plante en rad frukttrær og bruke dem som et gjerde eller personvernskjerm.

De forskjellige treslagene tilbyr hver en eller flere av disse alternativene. Et annet avgjørende kriterium i utvalget er følsomhet for soppdannelse og andre sykdommer.I denne forbindelse er noen eplesorter mye lettere å ta vare på enn andre.

Det beste du kan gjøre er å plante et par epletrær med en gang, slik at de gjødsler hverandre

Plant epletre - vakre epletrær i skogen

Plant gamle og regionale eplesorter

Hvis du vil høste sunne frukter som virkelig er rike på vitaminer, er det beste å plante en epletre. Det er også betydelige regionale forskjeller som må tas i betraktning. Sørg for å spørre en eller flere eksperter om hvilke varianter som er best egnet for din region og det lokale klimaet. På den ene siden er dette viktig for den gode utviklingen av eplene. I tillegg er valg av regionale varianter en bedre beslutning ut fra et miljømessig bærekraftssynspunkt.

Det er mange forskjellige epletyper, men ikke alle er ideelle for din region

Å plante et epletre - veldig flott epletre

Velge riktig sted

Både disse og alle andre frukttrær liker varmen og lyset. Du må absolutt overholde disse forholdene når du bestemmer stedet. Det kan ikke være at høye trær eller bygninger kaster en skygge på den. Epletrærne har heller ikke lov til å svekke andre planter i utviklingen. Plasser dem langt unna grønnsaksflekker slik at de ikke beskytter dem mot solen. Bare de plantene som trives i skyggen, kan brukes i nærheten. Jorda på det valgte stedet må heller ikke være for fuktig, slik at epletreet kan utvikle seg godt.

Frukttrær liker det generelt varmt

Å plante et epletre - forskjellige størrelser

Spindel eller bagasjerom? Velg riktig sort!

Som med alle trær, er det også forskjellige kultivarer for epler. De høye eller halve stammene har et naturlig utseende. Det er også spindelformen, som sannsynligvis er egnet for mange moderne hagedesigner. Med dette har du den beste sjansen for å ha deilige epler og vakre hagedekorasjoner som et resultat.

Stilk eller spindel ville være den mer passende dyrkingsformen i ditt tilfelle?

Apple tree plante epletre med frukt

Få riktig plantehull

Planten trær kan plantes med bare røtter eller i en blomsterpotte. Det gjør faktisk nesten ingen forskjell. Det som virkelig betyr noe er nøye og korrekt forberedelse av plantehullet. Når du får dette riktig, kan du knapt gå galt etterpå. Her er våre tips!

Hver eplesort krever sin egen omsorg

Å plante et epletre - hageideer - et flott eple

Mestre plantehullet ordentlig

Størrelsen på plantehullet er vanligvis basert på blomsterpotten eller plantingsbenet. Forholdet mellom disse bør være rundt 1: 2. Med andre ord er det ideelle plantehullet omtrent to ganger diameteren til plantingsbenet. Dette formes best ved hjelp av en spade. Dybden på plantehullet er også av stor betydning. Dette bør definitivt være litt større enn plantebenet. Tommelfingerregelen i dette tilfellet er “med en tredjedel”. Plantehullet må heller ikke være for dypt! Det er viktig at den såkalte Etterbehandlingsbyrå over bakken. Du må også løsne jorden grundig i og rundt plantehullet. Den utgravde jorden bør stables i nærheten, da du trenger den senere.

Oppmerksomhet: Hvis det var en annen plante på samme sted før, må du først fjerne alle rotrester!

Frukttrærne kan dekorere og strukturere hagen

Apple tree plante flere trær hage ideer

Legg epletreet i bakken, støtt og gjødsle

Det neste trinnet er å sette plantebenet i bakken og støtte det med en plantepinne. Det er best å velge et med et spesielt belegg som beskytter mot råtnelse. Pinnen skal ha omtrent samme høyde som denne fra stammen. Nå kan du bruke litt kompost eller gjødsel. Det er to måter å gjøre dette på. Med en kaster du begge i plantehullet og blander deg med jorden. I det andre tilfellet fylles hullet først med bare jord, og gjødsel og kompost spres over det. I begge tilfeller bør du deretter gå med føttene på jorden rundt treet og vannet.

Viktig: Ikke bruk for mye kompost og gjødsel, fordi du kan tiltrekke klidyr med dem! Valgfritt er bruk av spesielle garn som plasseres i plantehullet. Disse beskytter treet mot forskjellige skadedyr.

Det ville absolutt være mulig å kombinere noen få forskjellige eplesorter

Urtepotte ideer - plant et vakkert epletre

Hvor skal du egentlig kjøpe epletreet??

Det beste stedet å kjøpe et epletre er fra en trebarnehage. Der får du nyttige tips og svar på alle viktige spørsmål, for eksempel om treet ville være egnet for den respektive regionen eller ikke. Det koster litt mer, men sjansene for å lykkes er mye bedre.

Vi ønsker deg en fin høst og mange flotte epler neste år!

For at epletreet skal utvikle seg skikkelig, er det viktig å beskjære det riktig. Lær nøyaktig hvordan du gjør dette fra følgende video: 

Epletreet er perfekt for den naturlige hagen

Ideer til hagedesign Planter et epletre

Tenk på alle de deilige syltetøyene og saftene du kan lage selv!

plant flere sunne epler epletre

Epletrærne må ikke kaste noen skygge på grønnsakspleiene i nærheten

Plant flere rader med planter epletre

Vet du allerede nøyaktig hvor du skal legge eplene dine?

Gode ​​ideer - plant et epletre

Hvilken eplesort ville være best for deg?

Eng med et epletre som planter et epletre