Siden begynnelsen av våren har vi publisert flere artikler om hagedesign. Men mange av våre lojale lesere bor sikkert i byen og har bare en balkong. Så hvordan kan vi designe det for sommeren slik at vi kan oppnå mer avslapning og nærhet til naturen? Det ville for eksempel være mulig med passende klatreplanter. Først tilbyr vi deg noen strategier for å dekorere med disse. Vi legger da særlig vekt på fire matchende klatreplanter.

Ivy får fasaden til å se litt nostalgisk ut, men er ellers en klassiker blant klatreplanter

Plante balkongen - balkong ved vinduet

Klatreplanter for bedre luft

Krypende planter er en naturlig luftfilter for balkongen. Spesielt i byen, hvor vi har et stort problem med støv og smuss, er dette selvfølgelig et sterkt argument for bruken av dem. På den annen side er mange mennesker utsatt for allergi. Dette kommer hovedsakelig fra polene til de blomstrende varianter.

Hvis du har dette helseproblemet, unngå blomstrende slyngplanter.

Klatrehjelpemiddelet er fordelaktig på mange måter

Å plante balkongen - grønne planteideer

Personvern og solbeskyttelse

Klatreplanter er ganske egnet for personvern og solbeskyttelse. For å gjøre dette må du imidlertid opprette flere forhold slik at du kan oppnå de ønskede sluttresultatene. Det er forskjellige rutenettstrukturer som plantene kan få fotfeste på. Materialet er neppe viktig og er mer en estetisk avgjørelse. Plasser klatrehjelpemiddelet slik at det er beskyttet mot høyre side, det vil si fra solen. Du bør også velge varianter med full sol i dette tilfellet. De skyggefulle eller delvis skyggelagte ville tørke raskt under disse forholdene.

Mange klatreplanter passer godt med den grønne fasadedesignen

Planting av balkongen - moderne fasadedesign

Krypende planter som dekorasjon av en fasade

Klatreplanter fungerer også som balkongdekorasjoner og dermed også som fasadepynt. Spesielt når det gjelder gatesiden, er det estetiske aspektet spesielt viktig i utvalget. De forskjellige klatreplantene kan danne forskjellige blader. Noen virker mer moderne og andre fremkaller assosiasjoner til tradisjonelle historiske bygninger. Tenk nøye over hva slags inntrykk du faktisk vil skape, og velg plantene dine deretter.

Dette er en spesielt populær plante – den svartøyde Susan

Å plante balkongen - svartøyne Susanne

Duftende klatreplanter

Hvis du ikke har allergi, kan du velge klatreplanter med en fin aroma. I så fall må du sørge for at det er behagelig for alle i husstanden din, og kanskje også for naboene dine. Da er denne avgjørelsen helt klart positiv. Imidlertid vil duftende klatreplanter sannsynligvis også tiltrekke seg insekter …

Krypende planter kan også fylle atmosfæren med en vakker duft

Å plante balkongen - gode ideer for balkongdesign

Insekter og fugler

Klatreplantene ville gjøre balkongen din til en liten naturlig hage. Dette har sine særegenheter, for eksempel at det kan tiltrekke seg insekter og fugler. Vær forberedt på dette og vurder om du ikke engang vil utvide habitatet ditt med noen kunstige tiltak. Det er også mange måter du kan beskytte deg selv og hjemmet ditt mot dette.

Mange klatreplanter passer både til balkongen og hagen

Plante balkong hus ideer fasade design

Hvordan kan du bruke klatreplanter på balkongen?

Det ville være mest praktisk å bruke klatreplantene i plantepotter med tilstrekkelig volum. Jo bedre røttene kan utvikle seg, jo høyere vil plantene vokse. Klatreplantene trenger åpenbart vertikale overflater. Balkongvegger kan selvsagt oppfylle denne funksjonen. Med noen typer klatreplanter kan dette imidlertid påvirke strukturen. Det er derfor tilrådelig å installere en maskevegg eller annen type klatrehjelpemiddel. Dette er veldig praktisk, spesielt når det gjelder solbeskyttelse og personvern. Takket være den ekstra vertikale overflaten kan du bestemme nøyaktig fra hvilken side solen er skjermet.

Clematis er ideell for pergolaer, men også for mange balkonger

Balkong som planter lilla planter ideer

Krypende planter til balkongen

Svarte øyne Susan

Den største fordelen med denne klatreplanten er blomsternes lyse utseende i en universell gul-oransje. Det ser veldig bra ut på både moderne og tradisjonelle fasader. Dessverre er denne arten ikke veldig lett å ta vare på fordi den må være veldig godt skjermet for vinden. På grunn av dette og fordi det bare elsker delvis skyggefulle steder, er det sjelden egnet som personvern og solbeskyttelse. Denne planten er årlig, noe som, avhengig av situasjonen, kan sees på som en ulempe eller en fordel. Hvis du ikke vil bekymre deg for disse om vinteren, så passer dette deg godt. Men hvis du ikke vil plante nye planter hver vår, er det ganske upassende.

Balkongplanting gode ideer for plantene

Clematis

Clematis -planten er også kjent som clementis. Det ville være ideelt som solbeskyttelse så snart den nedre delen er i skyggen. Den øvre delen kan få mye sol. Det er en flerårig plante. Omsorg består i god vanning og ventilasjon.

Klatreplantene renser luften

plante en veldig liten balkong

Plant veggen med svartøyde Susanne-balkong

eføy

Eføyen er sannsynligvis det mest åpenbare og populære valget for balkongdesign. Vi kan se dette i mange historiske, gamle bygninger. Det vekker automatisk slike assosiasjoner og bør derfor unngås i moderne bygninger. I kontrast er den nostalgiske sjarmen absolutt velkommen i historiske bygninger. Igjen, det er ikke egnet som solbeskyttelse fordi det elsker delvis til helt skyggelagte steder. På den annen side er eføy fantastisk egnet som en personvernskjerm. Denne planten er ikke et godt valg for fasader. Når den er forankret i den, kan den bare fjernes hele året. Derfor bør du heller installere espalier.

Klatreplanter er også egnet for moderne fasadedesign

Høy veggdesign - plant balkongen

Vårt spesielle tips: bell vine

Klokkevintreet vokser veldig raskt og har praktfulle blomster i den herlige formen på kelk. Bladene vokser veldig nær hverandre, og dette gir fantastisk personvern. Klokkevinen, også kjent som klokkevind, kan vokse hvor som helst på solfylte til skyggefulle steder. Planten er også ideell for solbeskyttelse. Under vedlikehold må du ta hensyn til vanlig og rikelig vanning.

Dette er våre tips og anbefalinger. Du kan finne mer om de riktige typene klatreplanter til balkongen i videoen nedenfor.

Den indre gårdsplassen kan krydres veldig godt med klatreplanter

Design den indre gårdsplassen - flott dekorasjon - plant balkongen

Klokkevinen er en veldig vakker og samtidig universell klatreplante 

vakre ideer for å plante balkongen

Flott dekorasjon for dekorasjon av balkongen