Foruten stemorsblomster er hornfioler den andre veldig populære arten av slekten fioler. Disse delikatblodige blomstene kommer opprinnelig fra Pyreneene og ser veldig dekorative ut. Det er nettopp derfor de er så populære. I tillegg skylder de sin popularitet for enkelt vedlikehold. De trives uten ekstra hjelp utenfra og er kjent for sin ville vekst. Du trenger ikke å bekymre deg for frøene i det hele tatt, da disse flerårige plantene kommer ut av bakken av seg selv neste vår. Ulike skyggelagte hornfioler blander seg godt med hverandre. Så i det kommende året vil de overraske deg med helt nye steder og variasjoner.

Men hvis du liker å beholde kontrollen over disse prosessene, bør du få tilgang til stemorsblomster eller andre typer blomster. Hornfioler er mer egnet for det mer uformelle hagedesignet.

I det følgende gir vi deg en liten oversikt over de mest avgjørende fakta om disse plantene. Vi avslutter med en oversikt over deres dekorative alternativer.

Røde hornfioler er ren glede for hagefans

rødhornede fioler vakre

Blomstringsperioden og omsorg

Blomstringstiden til hornfiolene er ganske lang. Du kan forvente dette mellom april og begynnelsen av september. I løpet av denne tiden fortsetter det å danne seg nye blomster. Hele perioden for å sette seg i bakken eller flytte blomsterpottene utenfor er imidlertid ikke egnet. I mars og april kan du lagre blomstene i de midlertidige blomsterpottene for første gang, og vente til de når en rimelig størrelse.

Selv om de blomstrer mot slutten av denne tiden, kan vårfrosten ødelegge dem. I løpet av denne tiden bør du bare flytte dem utenfor i blomsterpotter. Så du kan alltid ta dem med inn noen dager i dårlig vær.

Med hornfioler kan du raskt nå en fargerik hage

fargerike hage honningfioler

Flytt deg utenfor

I mai kan du ta med hornfiolene utenfor. Senest i begynnelsen av juni. Etter det begynner perioden med etterblomstring. Dette blir fulgt av en upraktisk tid for å sette seg ned i jorden.

Hornfioler er ikke spesielt krevende, verken når det gjelder jordkvalitet eller når det gjelder solen. De kan også vokse godt i delvis skygge. Jorden må bare ikke generere vannlogging. Uavhengig av disse forholdene kan du knapt gå galt.

Du kjøper først honningfioler i små blomsterpotter som disse

blå blomster å kjøpe

Imidlertid vil plantene takke deg for god omsorg. De vokser spesielt godt i humusrik, godt gjødslet jord. Den skal være godt drenert og løs.

Regelmessig vanning vil også ha en positiv effekt. Behandling med flytende gjødsel anbefales på våren og sensommeren.

Den naturlige fordelingen av hornfioler kan bare stoppes av en veldig sterk frost om vinteren. Hvis du vil beskytte deg mot slike situasjoner, kan du overvintre noen planter i form av stiklinger, eller ved stiklinger og deling.

Du finner enda flere eksperttips for vedlikehold og en omfattende oversikt over spesielle spørsmål i den følgende artikkelen.

De hornede fioler vokser godt sammen med mange andre planter

kombinasjon av andre typer flott hage

Designalternativer

Vi viet oss nå til temaet hagedesignalternativer. Den dekorative effekten av hornfiolene inspirerer til mange forskjellige ideer. De hengende kurvene er veldig populære. De brukes i blomsterpotter og dekorerer vegger, balkonger og terrasser. Har du et uformelt område i hagen eller ønsker du å innrede det helt i stil med en gård, bare la hornfiolene vokse vilt.

Egnede fartøyer ville være de som ville danne en sterk kontrast til hornfiolene. Dette er kurvkurver, sinkskåler og lignende. Jo enklere formen og jo mer nøytral skyggelegging, jo mer kommer blomstene til sin rett.

DIY planter med hornfioler

diy planter horn fioler

I bøtter og esker

Hvis du vil markere et bestemt område i hagen, flank det med hornfioler. De er også ganske rett på tørre steinvegger, ved siden av hagestier eller på blomsterbed, selv om de er mindre. De større ville være flotte for bøtter og esker.

Generelt fungerer disse plantene hovedsakelig som aksenter. De er attraktive, men for små og delikate til å fylle et større område med farger. Den “storesøsteren”, det vil si stemorsblomstene, ville være egnet for dette.

Det monokrome utseendet ville neppe være mulig med hornfiolene. De forskjellige slående fargene – lilla, gul og rød blander seg veldig raskt med hverandre. Hvis du vil ha et ensfarget utseende, er det bare å gå med en farge. For øyeblikket er det fargerike utseendet og de spesielt dramatiske variantene i uvanlige nyanser som svart eller mørk lilla uansett moderne.

Du kan finne hornfioler i mange fantastiske fargekombinasjoner

lilla hvit ser flott ut

På den annen side er hornfioler ideelle som underplanter av fruktstammene, men også av deutzia eller parykkbusken, så vel som andre løvtrær.

Er du i humør for flotte DIY -planter med hornfioler? De ville være perfekte til terrassen, ikke sant? Her er en flott video om emnet!

Blå og gul – fantastisk kombinasjon for hornfiolene

blå gule flotte blomster

Gule planter med svarte striper – en rikdom for hagen

gule blomster-med-svarte striper

Med gulrøde hornfioler setter du fantastiske aksenter i hagen

lys gul med rød

Blå, hvit og lilla blandes i denne blomstringen

lys-mørk blå-hvit

Hornede fioler som en malerisk inspirasjon

malerisk-representasjon

Kåte fioler i en farge er mer en sjeldenhet

monokrom hornfiolett sjeldenhet

Hornede fioler – en rød aksent mellom mange grønne arter

rødhornfiolett andre blomster

Kåte fioler passer godt sammen med tulipaner

stein blomsterpotte hage horn fioler andre

forskjellige-stoff-variasjoner