De fleste typer bladlus anses å være den verste fienden av alle hus- og hageplanter, og derfor må alle hobbygartnere kunne kjenne igjen disse skadedyrene i god tid og kunne bekjempe dem effektivt. Denne 2-4 mm. store insekter har en snabel som fungerer som et sugerør – med dette stikker de plantene og suger ut saften! De angriper vanligvis alle typer planter, men spesielt unge skudd er å foretrekke. Sugeaktiviteten deres fører til et betydelig tap av kvalitet eller til og med fullstendig avlingssvikt! Stort sett samler de seg på undersiden av bladene og i nærheten av blomsten og bladrøttene.

Bekjemp bladlus, men hvordan akkurat?

Ulike konsentrerte flytende insektmidler, insektspray og plantevernmidler i pulverform er allment tilgjengelig på markedet i dag. Selv om disse faktisk oppnår utmerkede resultater i den daglige kampen mot bladlus, bør man være forsiktig med dem fordi noen planter som medisinske urter og krydder er ganske følsomme for visse giftige stoffer. I tillegg ødelegger dette også de gunstige insektene på gårdsplassen. Men ikke bekymre deg, for i tillegg til de mange kjemiske stoffene er det også en rekke forskjellige naturlige hjemmemedisiner for de ubudne gjestene i hagen! Vi har samlet noen smarte ideer om hvordan du kan bli kvitt bladlus raskt og enkelt uten kjemikalier!

Oppdag bladlus i god tid og bekjemp dem umiddelbart

Bekjemp bladlus på undersiden av bladet

Undersiden av bladet bør kontrolleres igjen og igjen for å kunne ta de nødvendige tiltakene i god tid

røde bladlus angriper en plante

Bekjemp lus med tomatblad eller brennesle

Takket være alkaloider som finnes her, synes den hjemmelagde sprayen fra tomatblader eller brennesle å være en utmerket hjelper mot bladlus og husstøvmidd. Skjær 2-3 håndfuller tomatblad eller 200 g. fersk brennesle i små biter, deretter suge dem i en liter kaldt vann og la blandingen stå over natten. Sikt dem gjennom dagen etter og spray dem rikelig på de angrepne plantebladene og stilkene for å fjerne skadedyrene. Imidlertid må dette bladlusregimet gjentas flere ganger for fortsatt suksess.

Bekjempende bladlus – Selv plantene vil hjelpe deg med å bekjempe skadedyr

Bekjemp bladlus og frigjør hagen

Bekjemp bladlus med myk såpe eller sjampo

Med såpesprayen vil du raskt bekjempe flere skadedyr – bladlus, flått og støvmidd. Tilsett en suppeskje til 3 liter vann biologisk nedbrytbart vaskemiddel tilsett blandingen i en sprayflaske og spray deretter undersiden av bladene på plantene dine! Den organiske oppvaskvæsken kan byttes ut med enkel sjampo, myk såpe eller lavendelsmør, men i dette tilfellet bør du rengjøre de myke plantebladene forsiktig med en børste en viss tid etter behandlingen og skylle de harde bladene grundig med rent vann slik at det ikke blir flekker på dem!

Gjenta bladlusbehandlingen flere ganger og fjern bladlus fra plantene

spray plantene med sprayen

Bruk mat for å kontrollere bladlus

Hvis du har en kopp kald kaffe eller svart te til overs etter frokost, kan du bruke den til å bekjempe skadedyrene!

En annen løsning på hageproblemene dine er hvitløk! Finhakk 4-5 fedd hvitløk, hell 2 liter kokende vann over dem, vent 30 minutter, sikt deretter gjennom og la ekstraktet avkjøles. Fyll deretter en sprayflaske med den og spray til slutt planten! Frisk (eksepsjonelt tørket) oregano hjelper også mot luseangrep – bare 100g. suge den i en liter kokende vann, la den skrelle av i 20 minutter, sile den og bruk den som en effektiv antisølspray!

Bekjemp bladlus med hvitløk … eller oregano!

Bekjempelse av bladlus med naturmidler

Knus 10 små varme paprika og gni en spiseskje såpe etterpå. Kok opp en liter vann, bland alt sammen og la det trekke i minst et døgn før du heller blandingen gjennom en fin sil eller kjøkkenhåndkle. I tillegg til bladlusene kan den også kontrollere larver!

En unik og ekstraordinær kombinasjon som er uutholdelig for bladlus!

paprika og såpe mot bladlusene

Bekjemp bladlus med fordelaktige insekter

Lady furu larver, gallemugger, ørekvister og ørekvister er blant de naturlige rovdyrene til bladlus. Med et insekthotell (du kan få dette fra hvilken som helst hagebutikk, eller online skaffe eller til og med bygge det selv) du lokker de fordelaktige insektene inn i hagen din og ødelegger på denne måten hele kolonier av lus! Marienkieferlarva kan spise opptil 400 bladlus om dagen og viser seg derfor å være en utmerket hjelper på gårdsplassen!

Bekjempende bladlus – Disse fordelaktige insektene bør alltid være velkomne i hagen din!

Bekjemp bladlus gjennom naturlige fiender

Marienkiefer spiser blattlauese

insekthotell frister plantene