Når bakken varmes opp fra de første solstrålene, begynner forberedelsene til den nye sesongen i hagen eller på balkongen. Det blir plass til ny jord, og de første plantene kan allerede sås. Du vil starte en urtehage igjen i år. Det burde trives mye bedre, for i dag vil vi gjerne svare på et spørsmål i detalj, nemlig: Hvilke urter passer godt sammen? Selv om alle kulinariske og medisinske urter er ganske enkle å ta vare på, er det noen tips og regler som kan være nyttige for deg. Urter er planter og planter har forskjellige preferanser når det gjelder lys, jord eller fuktighet. Når kan vi tidligst så urter og hvilken design av urtehager vil passe? Har du lyst til å lage et urteseng, eller foretrekker du å bygge en urtesnegl? For noen vil urtehagen bli opprettet på balkongen, og vi har også litt informasjon klar for dem.

Hvilke urter passer godt sammen? La oss endelig ønske våren velkommen

hvilke urter passer godt sammen

Hvilke urter passer godt sammen?

Mange urter vokser raskt og fortrenger andres vekst. Noen trenger mer sol og andre mer vann. Vi oppsummerer nå alt og gjør utformingen av urtehagen tydelig og forståelig. Planter som vokser og trives ved siden av hverandre kalles “gode naboer”.

For eksempel, hvis du virkelig vil nyte en sterk basilikum, plant persille, oregano og rosmarin i tillegg til denne urten. Alle trenger ikke direkte sol og tåler mer vann.

Enten i hagen eller på balkongen – den nye hagesesongen krever fersk jordmor 

Hvilke urter passer sammen jordprøve

I tillegg til salt, kan lavendel, timian og salvie vokse godt. Alle tre kan ha det tørt og solrikt. Hvis du er en fan av dill og aldri kan få nok av det, kan du plante gressløk, kjørvel og merian i nærheten. Korianderplanten virker litt kresen, men vokser godt ved siden av inger og chili. Ingen andre planter skal sås ved siden av peppermynte, selv om lavendel kan komme godt overens med den.

De små preferansene til plantene vil hjelpe deg med å vokse en fantastisk urtehage 

Hvilke urter passer godt sammen salvie mynte

Medisinske urter og hagedesign

Hvis du trenger et godt eksempel og til og med et forbilde for urtehagen din, bør du ta en kort tur til et kloster i nærheten. Klostermedisinen har en lang tradisjon, og urtehagen på klostergården vokser ofte etter en ordning som ligner den for mange år siden. Du kan også bruke fargehjulet som en guide for hagedesign.

Hagearbeid har terapeutiske effekter, både for voksne og for barn

Hvilke urter går sammen medisinske urter

Den lille urtehagen på gårdsplassen eller balkongen er også morsom og hyggelig

Hvilke urter passer godt sammen hagedesign

Resultatet er fargerikt og veldig estetisk. Du kan starte med det vanlige urtehjulet og legge til et fargevalg på ideen. På denne måten kan du nyte blomster i alle regnbuens farger. Farger som ligger ved siden av hverandre harmonerer godt med hverandre. Hvis du står overfor hverandre, danner de sterke kontraster.

Ta de “gode naboene” sammen 

Hvilke urter passer godt sammen hagedesign med medisinske urter

Hvis du designer hagen din etter farge, kan du se frem til resultatene hele året 

Hvilke urter passer godt sammen nasturtiums

Urter i flotte farger

Det grønne bladverket i hagen dominerer. Fargen virker beroligende på øynene og fremmer mer avslapning. Urter som blomstrer i blått er gurkemeie og rosmarin. Blomstene av duftende fiolett og timian er blåfiolette. Selvfølgelig går lavendelen rett inn i fargeskjemaet. Mynt og salvie blomstrer i rødfiolett. Hvis du er veldig glad for fargen rosa, bør du plante rikelig med merian og oregano. Dill, fennikel og kjærlighet gir oss sine gulgrønne blomster og solhatten, johannesurt, kveldsblom og løvetann skinner i solgult. Blomstene på hyllebæret er kremhvite.

Jo mer fargerik hagen er, desto sunnere blir måltidene 

Hvilke urter passer sammen med kattemynte

Mange blomster er faktisk veldig nyttige og sunne medisinske planter

Hvilke urter går sammen med ringblomst

Selv om det tilhører trær eller busker, ønsker hver lidenskapelig gartner å ha hyllebær og jasmin i hagen sin. La oss komme til de rød-oransje nyanser! Disse fargene er representert av ringblomst og nasturtium. Sitronmelisse og sitron timian blomstrer i grønt og hvitt, fortryllende både med fargene og duften. Du kan finne ut mer om fargeeffekten i en av artiklene om farger.

Urtehagen fortryller både mennesker og bier med sine farger og dufter 

Hvilke urter går sammen med lavendel

Du kan lage urtehagen vellykket på små og store områder 

Hvilke urter passer godt sammen ved siden av hverandre

Det er mulig at prydhagen og urtehagen vil smelte sammen i hverandre 

Hvilke urter passer sammen. Lag en urtehage

Urter på en liten plass

Mange av oss ønsker å eie og vedlikeholde en hage, men de fleste bør nøye seg med bare en hage eller balkong. Du trenger egentlig ikke hytte for å dyrke urter vellykket. Mange urter vokser ganske kompakte og egner seg derfor også som attraktive og velduftende smykker for små hager. Du bør velge stedet slik at urter er enkle å ta vare på og å plukke.

Alle som holder en urtehage kan kutte sunne urter når som helst og bruke dem på kjøkkenet 

Hvilke urter går sammen sunne medisinske urter

Jo mer helbredende en del av planten er, desto mer merkbar blomstrer den 

Hvilke urter passer sammen schwarzkuemmel

Urter på balkongen

Urter trives på en balkong, spesielt hvis de får noen soltimer om dagen. Urter på balkongen bør imidlertid vannes oftere sammenlignet med de i hagen.

De som omgir seg med urter er glade og rike 

Hvilke urter går sammen medisinske urter tørre

Lær å identifisere medisinske planter og bruke dem på en målrettet måte 

Hvilke urter passer godt sammen oregano

Urter i blomsterkasser

Små gryter med urter plasseres best på coasters og helles nedenfra. Underlaget i større kar må alltid være fuktig, men aldri holdes vått. I likhet med Sør -Europa ønsker mange mennesker å dyrke urter i blomsterkasser. Kjøkkenurter som persille, oregano eller gressløk kan derfor når som helst kuttes fra balkongen og brukes på kjøkkenet.

Urter kan trives på en liten plass så lenge de får litt sol i løpet av dagen 

Hvilke urter passer godt sammen med hagearbeid og planting

Vær alltid oppmerksom på hvilken plante som passer med hvilken annen 

Hvilke urter går sammen lys og skygge

Urter på verandaen eller i gården

Hvis du har mer plass tilgjengelig, kan du plante duftende planter som lavendel over et større område. De bivennlige urter og planter, som ikke bare fortryller oss mennesker med sin prakt, er ideelle for bakgårder og verandaer.

Vi ønsker deg en god start på den nye hagesesongen og lykke til!

Hvilke urter går dill sammen

Hvilke urter passer sammen Lag et urtebed

Hvilke urter går sammen geranium

Hvilke urter går sammen urter tørre

Hvilke urter går sammen skygge

Hvilke urter passer godt til salvie og marienk'fer

Hvilke urter passer sammen Lag en urtehageplan

Hvilke urter passer godt sammen Lag en urtehage

Hvilke urter passer godt sammen Lag en urtehage