Våren kommer med sitt typisk foranderlige vær, noen ganger regner det igjen, noen ganger skinner solen sterkt. Til tross for den flyktige naturen på denne tiden av året, er nå den beste tiden å ta vare på hagen. Våre praktiske tips for vellykket hagearbeid om våren kan hjelpe deg mye med å planlegge utearealet ditt på lang sikt og redesigne det nå. Men har du også tenkt på en helt naturlig dekorasjon for husets fasade eller pergola? Hvis ikke allerede, så i dag vil vi gjerne dele noen tips med deg i denne forbindelse. I den følgende artikkelen vil vi se nærmere på raskt voksende og vakkert blomstrende klatreplanter og gi interessant informasjon og praktiske pleietips om disse klatreplantene. De raskt voksende klatrerne kan dekke barre vegger og ødelagte gjerdeområder og legge til et romantisk preg på hagelandskapet ditt. Blomstene er iøynefallende, men pynter utsiden på en diskret måte.

De praktfulle blomstene til den italienske clematisen (Clematis viticella) er en god personvernskjerm på det gamle gjerdet.

Vakre klatreplanter italiensk clematis

  • Klatreplanter som blomstrer vakkert

Vi har valgt følgende klatreplanter for hager og terrasser basert på to viktige kriterier. Først og fremst vokser de alle ganske raskt, og hvis de er plantet nå, kan de dekke et stort område av husfasaden din om sommeren, flette seg rundt pergolaen eller klatre opp på hodelaget.

Selvfølgelig må du få disse plantene til et passende rammeverk, ellers vil de ikke utvikle seg ordentlig og vise lite av sin naturlige skjønnhet. Den andre egenskapen for å velge klatreplanter i denne artikkelen er de nydelige blomstene. Hvis du hadde disse plantene i hagen din, ville du glede deg over et hav av blomster fra vår til sen høst. De blomstrer på forskjellige tidspunkter, slik at du kan oppleve blomstringen fra juni til oktober. Noen utstråler en delikat duft og gjør hagen din til et avslapningssted hvor du kan føle deg avslappet og til og med spent. Du kan oppleve alt dette med de fantastiske klatreplantene fra listen vår!

1. 3

 Fra midten av juni til september henger disse trompetformede blomstene på husets fasade og utstråler sin fantastiske duft rundt.

Blomster rosa til fiolett Husets fasade fantastisk duft

  • De mest populære klatreplantene

Her er våre favoritter blant blomstrende klatreplanter. Deres naturlige former og farger er så imponerende at de er ekte iøynefallende i hagen. Du kan også bruke disse klatreplantene til å gi uterommet et sofistikert utseende og beundre deres naturlige skjønnhet i flere måneder.

De små hvite blomstene på klatrende hortensia er et pryd i hagen.

små hvite blomster som klatrer på hortensia pryder hagen

  • Klatring hortensia (Hortensia petiolaris)

Klatrehortensia er en dekorativ klatrebusk, lett å ta vare på og hardfør. Opprinnelig fra Fjernøsten, er denne hortensiaen nå utbredt i land som Japan, Taiwan og Korea. Hvis du vil ha denne naturlige skjønnheten i utendørsområdet ditt, er perioden mellom mars og midten av mai den beste tiden å plante den. Klatrehortensia foretrekker et kjølig og skyggefullt sted, den trives perfekt i humusrik jord. Den er ideell for å grønnlegge ethvert nordlig ansikt med lite solskinn. De små, hvite blomstene har en søtlig aroma, de vises i mai og blomstringsperioden varer til slutten av juli, på visse steder enda senere, avhengig av klimaforholdene. Om høsten blir bladene gule og er igjen et flott blikkfang. Naturen viser oss sin vakreste side med klatrende hortensia.

 Hyggelig, men giftig! Til og med unngå hudkontakt med klatretrompeten, fordi alle delene er giftige!

Klatreplanter

  • Klatretrompet (campis)

Klatretrompeten er også kjent som trompetblomst eller trompetvinsj. Det er en flerårig klatreplante med traktformede eller trompetformede blomster, og derfor bærer den navnene som allerede er nevnt. Vi har to kjente arter, den amerikanske og den kinesiske trompetblomsten, men du vil ofte finne en krysning mellom de to. Disse klatreplantene gleder øyet med sine lyse blomsterfarger, som pryder hagen fra august til sen høst. Fargepaletten er vidtrekkende – fra mørk rosa til oransje og skarlagen til mørkerød. For å kunne beundre blomstringene fra klatretrompetene i din egen hage, må du først velge et varmt og solrikt sted for disse klatreplantene. De liker ikke skyggen, men trives like godt i nøytral som i kalkholdig og sur jord. Trompetblomsten tåler ikke lange perioder med tørke, så du må vanne den regelmessig om sommeren.

Ekstra tips: Vær forsiktig når du tar vare på trompetblomstene. Alle deler av disse vakre klatreplantene er giftige, derfor anbefales det å unngå hovedkontakt med bladene og blomstene!

Blomsterhavet i blåregn vises vanligvis i april, spesielt når været samarbeider.

Wisteria wisteria store blomsterklynger delikat lilla

  • Blåregn (Wisteria sinensis)

Blåregn er også kjent for oss som blåregn. Dette er utvilsomt en av de mest populære klatreplantene blant tyskerne. Blåregn kommer opprinnelig fra Øst -Asia, den er nå også veldig populær i Nord -Amerika. I dette landet er to arter utbredt, Wisteria sinensis og floribunda. Blomsterklasene deres er veldig attraktivt farget i hvitt, lilla eller lyserosa og fungerer som den beste dekorasjonen på husvegger, pergolaer eller andre støttehjelpemidler. Blåregn trenger mye omsorg. Den vakre planten liker en solrik og varm beliggenhet, men er ikke spesielt følsom for frost. Blåregn blomstrer ikke i skygge eller delvis skygge. Selv etter at de har blitt plantet, må du være tålmodig i noen år før du ser de fine delene av blomsterklasene. Blåregn blomstrer ikke de første årene. Han liker å krølle seg opp og kan bli over 15 m høy. For å ta godt vare på det, må du beskjære klatreren to ganger i året.

Ekstra tips: Forsiktighet! Alle deler av blåregnplanten er giftige, spesielt frøene og belgene!

 Klematisen blomstrer fra vår til sen høst.

Vakre blomstrende klatreplanter Clematis

  • Klematisen

Vi ønsker å legge den vakre klematisen til vår liste over de mest populære klatreplantene. Den vokser raskt og viser til og med sine delikate blomster i hagen eller på balkongen i flere måneder. Omtrent 300 arter av klematis er kjent over hele verden. Vi selger også forskjellige typer av disse klatreplantene, for eksempel de med veldig store blomster og andre med svak vekst. Du kan selv bestemme hvilken variant som vil være den rette for ditt utendørsområde. Tallrike hybrider blomstrer fra mai til oktober. Blomstene kan farges hvite, rosa eller lilla og vil dekorere hagen din til sen høst. Denne klatreplanten anses å være lett å ta vare på, den har ikke høye krav til jord og værforhold. Alle varianter må imidlertid kuttes ned, for eksempel med Clematis alpina og Clematis montana, helst umiddelbart etter blomstring. Det er clematis -varianter som trives veldig godt i badekaret og kan dekorere balkongen eller terrassen din fantastisk, fra vår til sen høst!

 Den fingerbladede Akebie kalles fremdeles sjokoladevin.

Blomstrende klatreplanter

Dette er bare noen av våre favoritter blant raskt voksende, vakkert blomstrende klatreplanter. Rull ned og nyt den naturlige prakt av andre mindre eller mer kjente vinstokker.

 Måneblomsten (Ipomoea alba) åpner bare sine delikate hvite blomster om natten, fra solnedgang til soloppgang, og sprer en fortryllende aroma.

Klatrende måneblomst hvite blomster

 Stjernens jasmin (Trachelospermum jasminoides) er en velduftende, eviggrønne vintreet.

Blomstrende klatrerstjerne jasmin

 Ekte humle (Humulus lupulus) ser ikke bare bra ut, den brukes i ølbrygging.

Klatreplanter av ekte humle

Vi setter spesielt pris på den dekorative karakteren til hyacintbønnen, selv om den regnes som spiselig i Asia og Afrika.

Blomstrende klatrerhyacintbønne dekorativ karakter

 Bladene på de fleste klatreplanter er fargerike om høsten og er et vakkert blikkfang i hagen.

Klatreplanter i fargerike blader høsten vakker iøynefallende hage