Hei, kjære blomstervenner! I dag ønsker vi å fortsette vår artikkelserie om de vakreste høstblomstene i hagen. For dagens innlegg har vi valgt en enestående skjønnhet i høsthagen, og nå vil vi presentere den for deg. Fordi du vet av egen erfaring at hagen aldri må se fargeløs ut om høsten. Alle har absolutt sin favoritt blant hageblomstene, men for oss er dette uten tvil de herlige krysantemumene. De gleder øynene våre, selv når nettene er kjøligere og om dagen ser solen sjelden gjennom skyer og tåke. Likevel blomstrer de fantastisk fra oktober til november og fortryller oss med sine flotte blomster. Krysantemumene skinner i de vakreste høstfarger. Fargespekteret deres spenner fra snøhvit til gul, oransje og rød til de høstlige kobbertonene. Deres naturlige sjarm gjør dem ganske enkelt uunnværlige i hver hage i de kommende høstuka, til den første frosten kommer.

Krysantemumene gir flotte fargetoner i høsthagen

Interessante fakta om krysantemumene

Krysantemumene tilhører stauder og er velkjente sene blomstrere. De dekorerer hagen og terrassen til slutten av november og legger til interessante fargeaksenter der. Disse skjønnhetene i hagen har det latinske navnet krysantemum og er de mest populære høstplantene her og i hele Europa.

De kommer opprinnelig fra Fjernøsten, nærmere bestemt fra Kina, hvor de ble dyrket som prydplanter for mer enn 2000 år siden. Der er krysantemumene fremdeles en av de fire edle plantene, sammen med orkideer, bambus og plommer. I den kulturelle tradisjonen i Østen er de et symbol på flaks og velstand. Den vakre krysantemum er også Japans nasjonale blomst. Det kalles det Kiku, som oversatt til tysk betyr “kveldssol”. For japanerne symboliserer blomsten udødelighet og perfeksjon. I det fjerne landet er det til og med den offisielle planten til den japanske keiseren.

De beste smykkene foran inngangen til huset – gule og oransje krysantemum

gule oransje krysantemum i esken

 Disse vakre hageblomstene ble brakt til England av den engelske botanikeren Robert Fortune på midten av 1800-tallet, hvorfra de raskt erobret hele Europa og Amerika. Først var bare 30 varianter kjent. Men så lærte gartnerne hvordan nye, vakrere varianter kan skapes gjennom kryssinger, slik at i dag distribueres rundt 10 000 varianter rundt om i verden. De sene blomstrerne kalles fortsatt “vinter asters” og “korte dagsplanter”. Dette er helt akseptabelt fordi krysantemumene bare trenger fire timers sollys om dagen. De begynner ikke å danne blomsterknopper før de siste 10 dagene av september, da dag og natt er like. De første blomstene åpnes bare 6 uker senere og bringer et ekte fargespektakel inn i hagen.

Det fargerike opptoget til disse hageblomstene er en skikkelig godbit for øyne og sjel.

Chrysanthemum vase forskjellige farger

 De populære hageblomstene er verdsatt overalt på grunn av deres forskjellige former og unike blomstring. Blomstene varierer avhengig av formen – det er store, små, halvdoble og doble. Krysantemumene ser veldig spesielle ut, blomstene deres ligner pomponer, men edderkoppformede varianter kan også bli funnet. I tillegg skilles det mellom hardføre krysantemum, de såkalte Hage krysantemum, som vanligvis dyrkes i senger. De vokser omtrent 1 m høye og har knyttnevestore blomster i lyse farger – hvit, gul, oransje, rød, rosa. Også krysantemum i potter er populære, som du for øyeblikket kan kjøpe overalt i blomsterbutikker og på hvert blomstermarked. Blomstene er små, veldig godt formet og deres prakt er et skikkelig blikkfang for balkongen og terrassen. Disse dekorerer mange inngangspartier over hele landet og ønsker høsten velkommen!

Du kan også nyte prakt av hagekrysantemum hjemme

vakker krysantemum vase

Gi krysantemum, gi glede!

Gi krysantemum

Den symbolske betydningen av blomsterfargene til krysantemumene

Som man sier det ofte og ganske riktig, sier matchende blomster mer enn tusen ord. For at du skal lykkes med hver lille oppmerksomhetsbevegelse, ville det være nyttig å kjenne betydningen av de sene blomsterne, avhengig av fargen. Men vær oppmerksom på: den symbolske betydningen av blomster svinger ofte og varierer fra land til land! Følgende informasjon gjør imidlertid ingen skade:

Denne unike skjønnheten kommer rett fra naturen!

hvit krysantemum

  • Hvite krysantemum sies å symbolisere hellighet, lykke og lykke. Men vær forsiktig med disse, for i mange kulturer representerer de også død og sorg;
  • Gule blomster symboliserer evighet og tidløs lykke;

Denne krysantemum sies å symbolisere lojalitet og uendelig lykke.

gul krysantemum brudgom

  • Røde krysantemum er et symbol på dyp kjærlighet;
  • Blått uttrykker ubegrenset lojalitet.

Vårt tips: Det er best å finne ut mer om betydningen av blomster før du går til en festlig anledning med en bukett i hånden. På den måten vil du ikke lure deg selv!

claret krysantemum

Viktige pleietips for krysantemumene

De populære senblomstrerne er flerårige, hardføre stauder. Du føler deg veldig komfortabel på et lyst, solrikt og skjermet sted. Du foretrekker humusrik og godt drenert jord. Vannlogging må i alle fall unngås, dette kan være dødelig for rotkulen. Disse hageblomstene trosser kulde og frost og kan overvintre ute i sengen. De kan formeres ved såing eller stiklinger. Det er best å plassere dem i bakken om våren i en avstand på 50 cm fra hverandre. Hagen krysantemum når en høyde på 1 m og blomstringstiden er i slutten av oktober. Du trenger mye vann, men lite gjødsel. Disse blomstene trenger bare noen timer med sollys om dagen og kan dekorere hagen din med sine fantastisk lyse farger i flere uker.

Nyt prakt av hagekrysantemum i flere uker

Blomster hage krysantemum ideer

De fleste av våre hobbygartnere foretrekker å avhende krysantemum i hagen etter blomstringstiden. Det vil si at de behandler dem som ettårige. I denne forbindelse vil vi igjen understreke at dette er hardføre, krevende hageblomster og kan overvintre ute. De nye skuddene kommer bare om våren, og de visne må deretter kuttes. Krysantemumene i potte er også enkle å ta vare på. For disse høstens skjønnheter, velg et godt beskyttet sted på terrassen eller balkongen, eller rettere sagt foran inngangen til huset og vanne blomstene regelmessig. Kjøp dem så knopper som mulig, slik at du kan beundre blomstene deres lenge. Blomstringstiden er vanligvis mellom 20 og 40 dager. Hvis du vil fortsette å dyrke disse, bør du plante blomstene i bakken og beskytte røttene godt. Omsorgen din vil lønne seg i løpet av det neste året, og de sene blomstringene vil takke deg for det med flotte blomster og iøynefallende farger!

Dekorer inngangen til huset og verandaen med vakre høstblomster

Høstblomster smykker hus inngang dekorasjon

Nyt de lyse blomstene til krysantemumene i hagen eller potten og ha en fantastisk høst!

 Stilige blomsteroppsatser er alltid et høydepunkt i rommet

stilig blomsteroppsats

 Det kan være ydmyk, men vakkert

Blomsterarrangement beskjedent vakkert

  Inviter høsten hjem til deg med disse lyse fargene på krysantemum

Grønne krysantemum – utrolig, men sant!

grønne krysantemum

 Sett høstens skjønnheter i rampelyset ….

Krysantemum vintage stil

… og beundre denne naturlige skjønnheten så lenge som mulig!

Arrangement av høstblomster