Monstera, også kjent som vindusblad, er en slekt av planter som inkluderer over 50 arter med forskjellig opprinnelse, størrelse, form og bruk. Den tilhører familien Araceae og er derfor nært knyttet til Fredsliljer, Relatert til flamingoblomster og til og med titan arum, en av de største og sjeldneste blomstene i verden. Av alle artene er Monstera deliciosa, deilig vindusblad, utvilsomt det lettest gjenkjennelige og vanligste. Den kommer opprinnelig fra de tropiske områdene i Amerika, fra Mexico til Panama. I dag er det en av verdens mest populære innendørsplanter. Det mest slående trekket ved Monstera deliciosa er de eviggrønne, enorme, skinnende og hullete bladene. Her finner du verdifulle Monstera omsorgstips og ideer om hvordan du setter vindusbladet i rampelyset.

Monstera omsorg er grei, men givende

Monstera -omsorg og interessante fakta om vindusbladet store planter fra regnskogen

Det er den perfekte eksotiske stueplanten for hobbygartneren med liten erfaring

Monstera omsorg og ting å vite om vindusbladet hjemme stue

Lag den perfekte jungelatmosfæren hjemme med en Monstera

Monstera omsorg og interessante fakta om vinduet blad djungel atmosfære

Hvordan kan du kjenne igjen Monstera deliciosa?

Monstera deliciosa er en eviggrønn tropisk klatrer som naturlig klatrer høye trær ved å feste seg til barken med lange luftrøtter. Den kan nå en virkelig monstrøs høyde på opptil 20 meter, med blader opptil 1 meter i lengde. De unikt formede bladene gjør at planten tåler store nedbørsmengder og stormer i tropiske regnskoger.

Eldre planter produserer kremfargede blomster som utvikler seg til spiselige frukter i løpet av et år. Smaken på de deilig søte og ekstremt verdifulle fruktene minner om en blanding av banan og ananas.

Hjemme er Monstera deliciosa bare omtrent 5 meter høy og blomstrer sjelden. Disse eksotiske skjønnhetene ser best ut i romslige stuer, hvor de kan vokse fritt og beundres fra alle sider. Som en ekstra bonus ble Monstera deliciosa lagt til ved siden av andre store bladplanter i en NASA -studie som en av de mest effektive Luftrensing bevist.

Hele Monstera deliciosa -planten, bortsett fra den modne frukten, er litt giftig for dyr og mennesker. Så hvis du har småbarn eller nappende kjæledyr i husstanden din, er vindusbladet ikke noe for deg.

Monstera er et latinsk ord for “monstrøst” eller “unormalt”

Monstera -omsorg og interessante fakta om naturens vindusbladsgiganter

Monstera deliciosa ble først oppdaget og beskrevet av den danske botanikeren Liebmann i 1840

Monstera omsorg og interessante fakta om vindusbladet regnskog våtere ekstrem

Plassering og temperatur

Riktig plassering og romtemperatur er avgjørende for riktig Monstera -pleie. Selv om Monstera deliciosa er ekstremt tilpasningsdyktig og nybegynnervennlig sammenlignet med andre arter av slekten, har den fortsatt noen spesielle omsorgskrav.

Monstera trives best på et sted hvor den kan motta indirekte sollys i minst 4 timer om dagen. Unngå direkte sollys, spesielt i de varme sommermånedene, da dette raskt kan brenne de vakre store bladene.

Monstera deliciosa foretrekker romtemperaturer mellom 20 og 30 grader og et relativt høyt fuktighetsnivå. Hvis du ikke har en luftfukter, er det lurt å spraye eller støve planten med en våt klut en eller to ganger i uken.

Ligner en Solsikke Monsteraen kan rette bladene mot solen

Monstera Care og ting å vite om vindusbladet gigantiske bladmonstera

Hold plantene dine borte fra trekk og radiatorer

Monstera omsorg og interessante fakta om vindusbladet liten babyplante

Vann og gjødsel

Som nevnt tidligere er Monstera deliciosa en tropisk plante. Derfor tåler den ikke tørke og må vannes regelmessig. Når de øverste få centimeter av jorda er tørre, er det på tide å vanne vindusbladet ditt. Kast alltid vannet som samler seg i fatet i gryten. Å helle over kan raskt føre til rotrot. Hengende og gule blader er et sikkert tegn på en druknende plante.

I vegetasjonsfasen, det vil si vår og sommer, bør du mate din Monstera omtrent en gang i måneden med en vannløselig flytende gjødsel for eviggrønne innendørs planter. Dette fremmer rask og kraftig vekst. Om høsten og vinteren går nesten alle plantene i en hvilefase, så de må ikke motta gjødsel og mindre vanning.

Støv bladene regelmessig for å maksimere deres luftrensende potensial

Monstera omsorg og nyttig informasjon om vinduet blad monstera vanning regn

Jord og omplantning

Monstera deliciosa vokser også overraskende raskt i potter hjemme. Derfor må planten repottes minst hvert 2. til 3. år for å støtte det stadig utviklende rotsystemet. Velg en gryte som er noen få centimeter dypere og bredere. Hvis du er fornøyd med størrelsen på vindusbladet, kan du bare dyrke matjord. Monstera deliciosa foretrekker en humusrik og godt drenert jord med en pH-verdi på 5,5 til 7.

Når monsteraen din er noen år gammel, begynner den å danne lange, brune luftrøtter som stikker gjennom bakken i forskjellige retninger. Dette skal ikke tolkes som et tegn på at planten må repottes. Du kan løpe røttene tilbake i bakken og dekke dem med fuktig mose. Alternativt kan du til og med henvise dem til et akvarium hvis du har en. Vindusbladet absorberer ikke bare vannet det trenger, men renser det også for giftstoffer.

Velg en fin gryte som komplimenterer interiøret ditt

Monstera Stell og nyttig informasjon om vinduet blad stue deco med monstera

Du kan aldri gå galt med en fargerik gryte med meksikanske motiver

Monstera omsorg og interessante fakta om vindusbladet mexico blomsterpotter

Ikke kutt bort disse luftrøttene da du risikerer å drepe planten

Monstera omsorg og ting å vite om vindusbladet lange luftrøtter

Monstera omsorg er veldig grei og belønner deg med imponerende og rask vekst. Vindusbladet er et populært og trendy husplante som kan glede deg i mange år.

Gjør hjemmet ditt mer eksotisk med en monstera

Monstera Stell og nyttig informasjon om vindusbladet til monsteraen

Monstera -omsorg og interessante fakta om vinduet jungel -aura hjemme

Monstera omsorg og ting å vite om vindusbladet katt giftige barn