Sammen med juletreet er julestjernen, også kjent i hageverdenen som julestjernen (Euphorbia pulcherrima), en vesentlig del av julefeiringen og pynten. Den blir ofte gitt som en gave til en du er glad i eller arrangert som en del av midtpunktet. Ofte forveksles det med kronblad, de fargerike bladbladene er vanligvis flammende røde og utfyller perfekt det klassiske julefargevalget. Noen varianter kommer imidlertid også i andre farger, for eksempel oransje, lysegrønn, krem, rosa, hvit, flekket eller med marmorutseende. Julestjernen er derfor utrolig allsidig og kan være en del av en rekke interiørdesignstiler. Dessverre er skjønnheten i denne juleklassikeren vanligvis kortvarig. Til tross for tilsynelatende korrekt omsorg for julestjernen, mister julestjernen sin imponerende bladkrone bare noen få dager etter kjøpet og havner i søpla. Dette er øyeblikkene da planteelskere med grønne fingre ofte føler seg deprimerte.

Men det trenger ikke gå slik hvert år! Du kan godt beundre prydplanten din i mange år fremover og få den til å blomstre igjen og igjen. Vi viser deg praktiske råd om omsorg for julestjerner, som du kan dyrke en sunn prydplante med selv etter den store festen.

Du vil ikke gå galt med disse tipsene om omsorg for julestjerne

Poinsettia care - tips for en sunn prydplante selv etter jul nærbilde julestjerneprikker

Julestjernen kan også brukes som en fantastisk snittblomst

Poinsettia care - tips for en sunn prydplante selv etter jul

Hvordan velge en sunn julestjerne i butikken?

Svært ofte begynner prosessen med å dø julestjernen i blomsterbutikken eller supermarkedet. Tross alt kommer disse plantene fra tropiske løvskoger og tåler ikke vinterkulden i Europa i det hele tatt, til tross for dyrking. Dessverre går mange av tegnene på en døende julestjerne ofte upåaktet hen, og snart vil du eller din gavemottaker bli skuffet.

Når du velger din nye julestjerne, må du sørge for at de nedre bladene er mørkegrønne og til og med nesten svarte. Blekne, gulnede, læraktige eller tørre blader indikerer feil stell av julestjernen, mangel på vann eller rotproblemer. Skovlene bør vokse proporsjonalt og de gule knoppene skal være sterke. Sørg også for at julestjernen din er godt pakket for transport hjem. Du må under ingen omstendigheter forlate anlegget ved temperaturer under null i lange perioder.

Sørg for at du ser sunn ut når du kjøper

Poinsettia care - tips for en sunn prydplante selv etter jul velge julestjerne riktig vakkert sunt

Julestjerner er veldig følsomme for kulde og lider av “kalde føtter”

Stell av julestjerne - tips for en sunn prydplante selv etter jul velg julestjerne prydplante

Den perfekte beliggenheten

Plasser den nye julestjernen foran et østvindu i direkte sollys eller delvis skygge. Bladene skal aldri berøre de kalde vindusrutene. Ditt kaldfølsomme anlegg bør heller ikke være i nærheten av radiatorer eller utsatt for trekk.

Når du har funnet et passende sted for julestjernen, må du unngå å flytte den for mye fra rom til rom. Husk at julestjerner generelt dyrkes i store drivhus med konstante temperaturer mellom 15-22 grader. Prøv om mulig å etterligne disse levekårene.

Julestjerner trenger moderat lys og varme

Stell av julestjerne - tips for en sunn prydplante selv etter jul Plasser julestjernen i vinduet

De klarer seg godt ved romtemperatur og i delvis skygge og blir snart til små busker

Poinsettia care - tips for en sunn prydplante selv etter jul rosa variant julestjerne

irrigasjon

Når det gjelder vanning av julestjerne, gjelder tommelfingerregelen – lite er mer. Du trenger bare å vanne julestjernen moderat og bare når matjorda føles tørr. For å gjøre dette, bruk mykt vann ved romtemperatur og fyll fatet med gryten. Etter noen minutter må overflødig vann kastes. I de varmere månedene kan du lett spraye bladene.

En dråpe vann i uken er vanligvis tilstrekkelig for en liten plante

Poinsettia care - tips for en sunn prydplante selv etter jul rosa og hvit deco julestjerne vakker

Gjødsel, trimming, repotting

For intens blomstring bør du mate julestjernen en eller to ganger i måneden med løselig gjødsel for blomstrende planter. Trimming utføres årlig i februar eller mars, avhengig av plantens tilstand. For å ha en godt formet julestjerne det neste året og for å stimulere vekst, må du redusere høyden til 4 tommer fra gulvet.

Hvis du vil forplante julestjernen din, roter du bare stiklingene i vann. Når du trimmer denne planten, må du gjøre det med hagehansker da stilkene skiller ut giftig hvit saft som kan irritere huden.

Sommeren, nærmere bestemt juli, er den perfekte tiden for repotting. Overfør julestjernen til en større gryte med vanlig pottejord, vann rikelig og mat etter to uker.

Hold julestjernen borte fra nappende kjæledyr og nysgjerrige barn, ettersom melkesaften deres er litt giftig

Poinsettia care - tips for en sunn prydplante selv etter jul Repot julestjernen mini

Få julestjernen til å blomstre igjen

Under ideelle forhold og med riktig omsorg for julestjerne, vil julestjernen blomstre i hele desember og ut slutten av januar. Etter det begynner bladene gradvis å falle av naturlig, og den gjenværende stammen må beskjæres.

For deretter å stimulere til gjenblomstring, hold planten i fullt mørke mellom 17.00 og 08.00 neste morgen fra slutten av september til begynnelsen av desember. Du kan dekke julestjernen med en eske eller bøtte, eller til og med sette den i et skap. Ved første øyekast høres denne strategien unaturlig og til og med grusom ut, men den fungerer helt feilfritt. Akkurat i tide til jul vil du kunne beundre de fargerike bladbladene igjen.

Kutte julestjerner kan holde seg friske i vann i opptil to uker

Poinsettia care - tips for en sunn prydplante selv etter julebordpynt forskjellige typer

Tips for snittblomster: Dypp kuttendene i kokende vann i noen sekunder, deretter umiddelbart i kaldt vann

Poinsettia care - tips for en sunn prydplante selv etter jul hvite julestjerneborddekorasjoner

Julestjernen er en prydstaude som kan dekorere vinduene og festbordet og gi glede ikke bare i julen. Imponer gjestene dine med en julestjerne som blomstrer igjen og igjen, og føl deg som ekte hagearbeidere med disse tipsene om julestjerne!

Poinsettia care - tips for en sunn prydplante selv etter jul julestjerne som vokser drivhus

Poinsettia care - tips for en sunn prydplante selv etter jul rød julestjerne med bi

Poinsettia care - tips for en sunn prydplante selv etter jul julepynt julestjerne fin rød

Stiftelse av julestjerne - tips for en sunn prydplante selv etter jul julestjerne kuttet blomstervase