Når du ser på et bilde av sjakkbrettblomsten for første gang, er det vanskelig å tro at det ikke var en Photoshop -tull. Blomstene har et uvanlig, nesten unaturlig fargemønster som nesten ser ut som om det hadde hoppet ut av en fantasiverden.

Hvis du er en fan av Lewis Carrolls bøker, er terneblomstblomsten et must i hagen din. Du vet sikkert at selv om spillkort tjente som hovedmotiv i boken “Alice i eventyrland”, erobret sjakkbrettet scenen i oppfølgeren “Alice Behind the Mirrors”.

Sjakkbrettblomsten kan også spille hovedrollen i vårhagen. Med sin unike karisma tiltrekker den seg umiddelbart alles oppmerksomhet. I dagens artikkel vil vi introdusere deg for denne vakre planten og gi deg viktige pleietips. Så du kan nyte en fantastisk blomstermagi i mange år!

Sjakkblomsten er en fantastisk prydblomst som er hjemmehørende i oss

Sjakkbrettblomsten skaper magiske blomster i vårhagen

Kronbladets unike mønster er et skikkelig blikkfang

Sjakkbrettblomsten skaper et magisk blomsterhode i vårhagen

Sjakkbrettblomsten er et skikkelig blikkfang i vårhagen

Sjakkbrettblomsten, ofte bare kjent som sjakkblomst, kiebitzel eller kukuk -mansjett, har det latinske navnet Fritillaria meleagris og tilhører liljefamilien. Deres hengende blomsterhoder er avbildet på våpenskjoldene til flere tyske samfunn. Den er utbredt i hele Europa og i områder i Vest -Asia, men er dessverre truet med utryddelse mange steder. På 1600 -tallet var sjakkbrettblomsten en av de mest populære prydplanter i franske barokkhager. I 1993 ble den til og med kåret til årets blomst.

Bortsett fra sjakkbrettet, blir blomstens mønstre ofte sammenlignet med skalamønsteret til en slange eller fjærdrakten av et marsvin. Tavleblomsten når en maksimal størrelse på ca. 30 cm og blomstrer fra mars til mai, avhengig av sorten, i hvit, mørkerød, roserød eller lilla. Hele planten, inkludert blomstene og små underjordiske løker, er ekstremt giftig for mennesker og dyr. Familier med nysgjerrige småbarn eller nappende kjæledyr bør derfor klare seg uten det og bruke en annen blomst til vårhagen.

Sjakkblomster trives fantastisk godt sammen med andre hageblomster som liljer, trane, skjoldblad, etc..

Sjakkbrettblomsten skaper magiske blomster i vårhagen hage tips omsorg

De fungerer også som vakre snittblomster, spesielt i kombinasjon med andre ville blomster og engblomster

Sjakkbrettblomsten skaper en magisk blomst i vårhagen avskårne blomster villblomster

Dyrking og beliggenhet

Nesten alle arter av slekten Fritillaria trenger full sol, dvs. minst 6-8 timer hver dag, for å trives godt i vekstsesongen. Spesielt tavleblomsten føles lykkeligst i fuktig, moderat nitrogenrik, nøytral til lett sur jord- og leirjord..

Løk du kjøper fra blomsterhandler eller på nettet, bør plantes om høsten, nærmere bestemt i august eller september. Dette sikrer at blomstene dukker opp av bakken og blomstrer om våren. De små løkene plantes på en dybde på omtrent 5 cm, like langt fra hverandre. Dette sikrer optimal og sunn vekst. Løk av slekten Fritillaria har en veldig ubehagelig lukt, som vi ikke kan føle, men som holder en rekke skadedyr i sjakk.

Etter blomstringsperioden vil du raskt oppdage at bladbrettet til skakbrettet begynner å visne og dø. Det er viktig å ikke fjerne dette før det er helt tørt. Det gir næring til løk og gir dem styrke til å spire sterkt igjen neste år.

Full sol og høy jordfuktighet er alt sjakkblomsten trenger

Sjakkbrettblomsten skaper en magisk blomst i vårhagens solnedgangsblomst

Sjakkbrettblomsten skaper magiske blomster i vårhagen hageideer våren

Multiplikasjon

Hvert år danner tavleblomsten små datterpærer etter blomstring. Hvis du lar disse to vokse sammen, vil du se mindre og mindre blomster med kortere levetid neste år. For å unngå dette, kort tid etter at løvet er helt dødt, graver du opp løkene og skiller dem forsiktig. Planter deretter datterpærene 3-5 cm fra moren og vann dem grundig.

Alle løkene på fritillaria deles merkelig på midten

Sjakkbrettblomsten skaper en magisk blomst i vårhagen. Plant små løk

Vann og gjødsel

Som nevnt ovenfor elsker terneblomstblomsten fuktig, nesten sumpet jord. Uavhengig av årstid skal jorden aldri tørke helt ut. Den beste tiden på dagen for å vanne plantene er tidlig på morgenen. Et dryppsystem eller en tilstøtende dam i hagen er den ideelle løsningen for å holde alle vannglade planter glade og fuktige hele tiden.

Når det gjelder befruktning, er lett påføring av flytende gjødsel med høyt nitrogeninnhold en gang per sesong med vanningsvannet alt du trenger for å blomstre fantastisk. Dette kan også enkelt lages hjemme av kompost eller kompostvann, kaffegrut eller te, samt fra malte bananskreller.

Sjakkblomster er noen av de få plantene som tåler vannlogging

Sjakkbrettblomsten skaper magiske blomster i vårhagen vakre hageplanter

De holder skadedyr unna, men er ekte bie- og sommerfuglmagneter

Sjakkbrettblomsten skaper magiske blomster i vårhagen bier magnetblomster

Sjakkbrettblomsten er en virkelig fortryllende prydplante for hagen. Den imponerer med sine praktfulle blomster og gir en fin forandring i den typiske vårhagen full av tulipaner og påskeliljer.

Sjakkbrettblomsten skaper en magisk blomst i vårhagen

I likhet med andre løkblomster kan sjakkblomster trives i potter

Sjakkbrettblomsten skaper magiske blomster i vårhagen hageplanter også i potter

Disse prydplanter ser utrolig mystiske og fantastiske ut

Sjakkbrettblomsten skaper magiske blomster i vårhagen vakre snittblomster prydblomster

Tavlblomsten skaper en magisk blomst i vårhagen.Kuttblomster i forskjellige størrelser