Ikke bare gleder mennesker seg til den varme årstiden, mange små dyr er også spesielt aktive i varme temperaturer og formerer seg i store mengder. Spesielt den forhatte vepsen kunne spre seg raskt gjennom året på grunn av det generelt veldig milde været, så spesielt allergikere bør være forsiktige i de kommende månedene. Men også bortsett fra vepsen, kryper en rekke insekter ut av hullene om sommeren og blir aktive. Flertallet av dem er helt ufarlige, men de små bråkmakerne skaper ofte trøbbel hvis de for eksempel bryter seg inn i leiligheten i flokk, spiser prydplanter eller forårsaker skrekk med sin – om enn ubegrunnede – avskyfaktor.

hage ideer skadedyr insekter sommer

Insekter som en del av økosystemet

Så ubehagelig som noen insekter kan være for mennesker, er de like viktige for et fungerende økosystem. Derfor gjelder følgende: Ikke alle ufarlige dyr som går seg vill i leiligheten må og bør uunngåelig bli ødelagt. Fordi de for det meste er mat for andre dyrearter, hjelper til med reproduksjon av planter, fornyer jorda eller kan til og med forhindre videre utvikling av skadedyr. Begrunnelse nok ikke bare for å beskytte deg selv mot uønskede robotsøkeprogrammer, men også for å sikre at de fleste av dem overlever møtet med mennesker uskadd hvis det er mulig. Dette fungerer best gjennom forebygging, der for eksempel fluer og lignende ikke kan komme inn i huset i utgangspunktet.

  • Flueskjermen – en utprøvd klassiker

Fluer er vanligvis ufarlige, men i verste fall kan de overføre bakterier og ganske enkelt forstyrre husstanden. En enkel flueskjerm sikrer at bråkmakere ikke kan komme inn om sommeren. Det er best å bruke en variant som er godt montert i rammen og som ikke avslører noen hull å gli gjennom. Samtidig kan ikke mygg og andre insekter komme inn.

  • Effektiv beskyttelse takket være UV -lys

Alle som ikke bryr seg om at dyrene kommer tilbake til naturen eller blir beleiret av et så stort antall insekter at de må inneholdes, kan også ty til mer brutale tiltak. En av de mest effektive metodene mot insekter er bruk av UV -insektfeller. De drar fordel av mygg, veps og andre insektarter naturlig svakhet for UV -lys og føler meg tiltrukket av det. Avhengig av modell fungerer fellene annerledes – mens noen dreper dyrene umiddelbart med elektrisk støt, bruker andre en ekstra tape, som dyrene ikke lenger kan komme unna. Når det gjelder effektiviteten, er begge metodene imidlertid på ingen måte dårligere og kan på en pålitelig måte desimere myggplager eller aggressive veps.

711975

Skill mellom venn og fiende – bi vs. veps

Når det gjelder påtrengende insekter om sommeren, er vepsen alltid der. I flere år har det vært en ekte pest takket være de milde vintrene, som gjorde at dyrene kunne utvikle seg optimalt. I kontrast ser det helt annerledes ut med bier. Siden 2006 har det vært snakk om fenomenet biedød – og det påvirker også mennesker, fordi det ifølge forskere oppstår rundt 30 prosent av all mat bare ved hjelp av bier. Hovedårsaken til den store døden er de endrede levekårene, som skyldes mindre mat og klimaendringer. Men insektmidler skader også dyrene. Det er derfor desto viktigere at mennesker beskytter biene så godt som mulig og integrerer denne bevisstheten i hverdagen. Av denne grunn bør mange mennesker som er redde for de små dyrene innse at veps og bier er veldig forskjellige fra hverandre. Sannsynligvis den viktigste forskjellen: bien dør etter at den har stukket, vepsen derimot overlever broddet uten konsekvenser.

Pestfamilie på middag med veps

Med begge insekttyper bør folk oppføre seg rolig og unngå hektiske bevegelser. Veps er de som foretrekker å bli funnet ved spisebordet og som er veldig interessert i søt mat, kjøtt og drikke. Dette gjelder ikke bier, de er ikke interessert i mat av noe slag, men bare i nektar (honning er et unntak). Ved spisebordet utgjør de derfor vanligvis ikke en trussel og kan i stedet bli funnet i nærheten av planter, hvor de fredelig samler nektar. Optisk det er en forskjell mellom de to dyreartene av noen viktige egenskaper. Begge dyrene trenger ikke nødvendigvis å bli avlivet i en farlig situasjon, spesielt med bier, men døden er mye mer alvorlig, siden de i motsetning til vepsen representerer en viktig fordel for mennesker.

  • Bortsett fra dette, er det også oppfordret til å støtte bier så langt som mulig når de er svekket eller ikke lenger kan fly. Litt sukkervann på en skje hjelper her slik at dyret kan styrke seg selv og ta flyet hjem.

Vær forsiktig med disse sommerinsektene

I tillegg til irriterende myggplager eller irriterende veps, er det også en rekke andre insekter som kan gjøre livet vanskelig for mennesker. Noen av dem biter og sitter fast, andre utgjør til og med alvorlig helserisiko. Følgende representanter er spesielt farlige:

  1. Flåtten – de små blodsukkerne sitter i det høye gresset eller i buskene og retter seg mot blodet fra mennesker og dyr. På den måten kan de overføre farlige sykdommer som Lyme sykdom eller TBE. Det er ingen vaksinasjon mot Lyme sykdom, og derfor anbefales det å bruke lange klær i risikoområder.
  2. Bremsen – Hestefluer er ekstremt irriterende insekter og bittene deres er også smertefulle. Imidlertid kan de også overføre en rekke sykdommer, inkludert Lyme -sykdom. De er spesielt aktive på fuktige dager og liker å være ute og gå på enger og våtmarker. Bare tykke klær kan hjelpe mot dem, fordi myggmiddel ikke virker mot de irriterende bittfluene.
  3. Svart flue – Denne myggtypen er hjemmehørende i Sør -Tyskland og ligner på husfluen. Den har giftig spytt som forårsaker hevelse og kløe når den blir bitt. Den konsentrerte giften kan også forårsake feber. Bruk av myggspray holder dyrene effektivt på avstand.
  4. Prosesjonær møll i eik – de små larvene er bare aktive i juni eller juli, men i løpet av denne tiden kan de være farlige for mennesker. Dyrene har fine, giftige hår som, hvis de kommer i kontakt med huden, fører til utslett. Alle som inhalerer håret må også forvente pusteproblemer. Av denne grunn kjempes larvene hvert år over store områder i offentlige parker. Den beste måten å beskytte forbipasserende på er å unngå området.

bladlus suger på roseskudd

Nyttige insekter i hagen

Ikke alle insekter er en irriterende skadedyr for mennesker, noen av dem er til og med veldig hjelpsomme og bør derfor tolereres i hagen. Dette inkluderer for eksempel marihøne, som på en pålitelig måte eliminerer bladlusplager, men også humler og svinger (foruten bier) hører hjemme i hagen. De pollinerer plantene og sørger for at frukttrær, kirsebær, epler og mange andre planter formerer seg rikelig.

Hvis du vil gjøre noe godt for dyrene, kan du også sette et par grener og kvister klare for de nyttige insektene for å gi dem et hjem. En steinhaug varmet av solen eller en tørr steinmur er også velkommen. Takket være sprekker er dyrene godt beskyttet mot været og kan legge egg om nødvendig. Noen få ville planter i hagen, for eksempel en brennesle, er også nyttige. Den fungerer som mat for sommerfuglelarver.

Forresten, selv de hovedsakelig ikke spesielt likt edderkoppene er nyttige dyr – fordi hvis de bygger nettet på et gunstig sted, sikrer de pålitelig at mygg, fruktfluer og andre skadedyr reduseres. De som til tross for alt ikke kan bli venner med de langbeinte dyrene, kan ganske enkelt ta dem med et glass og slippe dem ut i naturen.

Banner - Hage med vakre blomster og humle

Bilde 2:109701659 – Mann som gjør skadedyrkontroll© WavebreakmediaMicro

Bilde 3:89070392 – Pestfamilie på middag med veps© RioPatuca Images

Bilde 4:65920749 – bladlus suger på roseskudd© Floki

Bilde 5:87914335 – Banner – Hage med vakre blomster og humle© Floydine