Den vakre Aechmea, også kjent som lanse -rosetten, fengsler med sin vakre, eksotiske blomst ved første øyekast. Denne bemerkelsesverdige planten kommer fra den søramerikanske regnskogen og kan heldigvis også trives i dette landet som et flott stueplante, for eksempel på vinduskarmen din. Og selv om det er en av de enkleste å ta vare på, er det et par ting du bør tenke på, slik at du kan nyte det lenger. I de følgende linjene finner du alt du bør vite om det.

Aechmea – en unik eksotisk som er lett å ta vare på

Omsorg for lanse rosett aechmea plante riktig

Perfekt beliggenhet og beste underlag

Aechmea fasciata er faktisk en epifyt i hjemstedet. Det vil si at den vanligvis vokser på trær. Hjemme kan du imidlertid dyrke disse i en mellomstor blomsterpotte, gjerne laget av leire. Lanse -rosetten kalles ikke det for ingenting. Den har mange, brede blader som ligger i en rosett.

Midt på den er den praktfulle Aechmea -blomsten fra mai til oktober. Dette er majestetisk, med mange delikate punkter og vanligvis farget i rosa. I mellom er de enkelte små blomstene i lilla og fiolett.

Aechmea tilhører familien bromeliad, ananasfamilien. Dette kan allerede sees i form av blomsten og de flate bladene. Som et ekte barn av Amazonas liker planten lyse, solrike steder. Likevel bør du ikke la dem stå i den brennende solen for lenge, spesielt hvis du legger dem på balkongen når det er fint vær. Moderat temperatur mellom 18 og 20 grader er perfekt for dette. Du bør også sørge for at det er tilstrekkelig fuktighet. Om sommeren anbefales derfor ytterligere sprøyting av anlegget med mildt kalkfattig vann.

Lanse -rosetten er kjent med fuktig luft fra hjemmet i Amazonia

aechmea fasciata plante

Normal pottejord er veldig egnet for Aechmea. Du bør fortsatt sikre god permeabilitet og, enda bedre, blande et spesielt underlag selv. Og dette består av: bladjord (60-80%), perlitt (10-20%) og spagettimose (10-20%). Spesielt unge planter setter stor pris på det.

Vanning og gjødsling

Det er optimalt hvis du vanner aechmea moderat. Så når jordoverflaten er litt tørr, er det bare å vanne den igjen. I tillegg bør den såkalte sisternen i midten av bladene fylles regelmessig med vann. Fordi planten også absorberer væske fra den. En tallerken fylt med småstein og vann sørger for enda bedre fuktighet. Det perfekte vanningsvannet for lanserosetten er regnvann eller mildt, kalkfritt vann.

Når det gjelder befruktning, kan du være rolig. Aechmea trenger ikke mye. Det er tilstrekkelig hvis du bare tilfører litt kaktusgjødsel til planten hver 14. dag, og gjør det fortynnet. Veldig viktig: gjødsel ristes direkte i sisternen og ikke på underlaget. Hvis du ønsker det, kan du legge gjødsel til sprøytevannet.

Ekstra tips: Om vinteren reduseres mengden vanningsvann betydelig, og det er ingen befruktning i det hele tatt.

Magisk vakker og ekstremt lett å ta vare på

aechmea lance rosettplante

Repotting og forplantning

Hvis du vil ompotte Aechmea, trenger du ikke en blomsterpotte som er mye større, da den utvikler relativt små røtter. Likevel bør du sørge for at det er god drenering i de ni grytene, for eksempel med potteskår på bunnen av potten. Rengjør plantens røtter så mye som mulig fra det gamle underlaget og fyll med nytt. Hell deretter i moderat. Den beste tiden å reprodusere lanse -rosetten er fra april til august.

I tillegg til såingen, multipliserer også lanse -rosetten gjennom Kindel, så man kaller sidetrinnene. Og disse dannes bare etter den praktfulle blomsten. Så vent til barna er sterke nok, og bare da skille dem fra planten. Moderplanten kan da lande på komposten og de nye ungplantene plantes i små blomsterpotter med et næringsfattig underlag. Etter to år kan den vakre blomsten også sees.

Ikke gå uten denne utrolige, robuste elegansen til Aechmea

ung plante aechmea fasciata

Med lite omsorg og mye kjærlighet vil lanserosetten takke deg med skjønnhet og glede

aechmea blomster og plante

Planten er også tilgjengelig i andre blomsterfarger i svært sjeldne tilfeller

aechmea fasciata lanse rosett oransje

blå aechmea fasciata

blomstring av aechmea -planten

bromeliads aechmea plante

Aechmea i opprinnelseslandet

aechmea -plante fra Amazonia

Men den kan også trives utendørs om sommeren i dette landet

aechmea plante utendørs