Klatreroser er alltid et dramatisk tillegg til hagen din. De er enkle å ta vare på og har mange blomster og dufter. Enten på et gjerde eller på espalier, tilbyr disse en fin personvernskjerm. Klatreroser har den perfekte størrelsen og har mange fleksible egenskaper som muliggjør utmerkede designløsninger. De kan være en ekstraordinær ramme enten på vinduet eller døren din og bli en fabelaktig, blomstrende aksent på matchende espalier. Takket være rosenbuen gir klatreroser også fantastisk tilgang til andre områder av hagen din. Ingen kan motstå sjarmen til deres blandede farger med en oppsiktsvekkende aroma.

Klatreroser – himmelske skjønnheter med en fortryllende duft

praktfulle rosa klatreroser

Klatreroser vokser vanligvis enten i store, enkle blomster eller i grupperte blomster på en stilk. De er robuste og kan blomstre en gang i sesongen eller kontinuerlig, avhengig av sorten. Det er til og med varianter som er spesielt avlet mot mugg, epidemier og andre sykdommer. Hvis du vil dyrke dem i hagen din og oppleve de unike og vakre egenskapene til klatreroser, er det noen grunnleggende ting du må huske på.

Ta vare på rosene dine med kjærlighet og tålmodighet!

duftende klatreroser tips

# 1 Tips: Plant klatrerosene på riktig sted

De trives på steder som får rikelig med sol. Det er noen typer roser som vokser godt i skyggefulle områder. Men hvis det er mulig, er det bedre å finne en solfelle. Sørg for at jorda er godt drenert og fruktbar. Dette er ideelle jordforhold for at rosene dine skal vokse. Unngå sandjord.

# 2 Tips: Velg riktig klatrehjelpemiddel

For å kontrollere veksten av hagens skjønnhet, må du gi en slags støtte for klatrerosene dine for å klatre rundt. Roser kan vokse godt på en treramme, men ser mer merkbare ut på en metallstøtte. Dette kan være alt fra en bue til et rekkverk. Metaller av høy kvalitet med en fin finish er gode valg som også er ganske holdbare. Når det er sagt, vil en rose klatre på en trellis eller ramme av tre fortsatt se fantastisk ut.

Pergolaen din er ideell for dette

hvite klatreroser

# 3 Tips: trim stilkene

For ytterligere å oppmuntre klatrerosene dine til å vokse i riktig retning, bør du beskjære stengler som vokser i feil retning. For å gjøre dette, gjør kutt i en 45-graders vinkel som skråner ned fra knoppen. Bruk en skarp saks og hansker for å beskytte hendene mot torneskader. Den beste sesongen for beskjæring av klatrerosene er hovedsakelig høst.

Det er også bedre å fjerne døde blomster

Klipp rosa klatreroser riktig

# 4 Tips: Bli kvitt striper

Løpere som stammer fra rosens hardføre rhizom bør kuttes av før de blir for sta. Ellers mister klatrerosene noe av sin vakre form og styrke.

# 5 Tips: gjødsle om våren

Roser er kjent for å være spesielt sultne planter. Om våren kan det lønne seg å mate klatrerosene dine ved å strø litt gjødsel på bakken. Det er gjødsel laget spesielt for roser som kan være verdt å prøve.

Ikke overdriv med vanning, men ikke la jorden tørke for mye

Riktig omsorg for klatreroser

# 6 Tips: Mulch om høsten

Roser er utsatt for en soppsykdom kjent som rust, som forårsaker brune flekker på bladene. Dette er ofte forårsaket av regnsprut. Mulching av jorda om høsten kan bidra til å forhindre regnsprut og muligens rust.

# 7 Tips: bekjemp bladlus

I tillegg til rust er bladlus en annen fiende av roser. Disse bittesmå skadedyrene kan infisere enhver plante hvis du ikke er forsiktig. Klatreroser kan føre til at planten din blir knotete og visne. Bladlus er mest vanlig om våren i de første varme periodene.

Kontroller regelmessig dine blomstrende skjønnheter for bladlus!

Klatreroser dyrker gule glød

For å bli kvitt bladlus, spray klatrerosene med en løsning av såpevann eller neemolje. Vann bør brukes sparsomt mot bladlus på roser, da dette kan føre til svarte flekker. Kontroll av bladlus er en viktig del av å lære å dyrke en klatrerose. Du finner flere tips om hvordan du gjør dette her.

Vær kjærlig til dine vakre klatreroser! Behandle dem med mye kjærlighet og respekt, og de vil takke deg med full blomst og fortryllende duft.

Lenge leve rosene!

david austin klatreroser i en gryte

Engelske David Austin klatreroser

klatreroser bryr seg om engelske roser

Legg til mer farge og aroma i hagen din

klatring av rosehage tips

Hva med noen klassiske røde roser?

Omsorg for klatring av roser ordentlig

Eller foretrekker du en myk rosa eller en uskyldig hvit?

Klatreroser omsorgstipsSkjære hvite klatreroser Oppretthold klatreroser rosebusk Klatreroser for å klippe roser rosa klatring rosehage tips Ta vare på rosa klatreroserhvite klatreroser på veggen rosa klatreroser hagearbeidstips røde klatreroser på husetKlipp hvite klatreroser riktig Klipping og omsorg for hvite klatreroser Riktig kutte delikate klatreroser