Vi snakker ofte om kaffe på nettstedet vårt. Vi har allerede introdusert deg for mange forskjellige typer kaffedrikker og desserter som du kan lage med kaffegrut. Hos oss finner du også ideer om hvilke vakre ting du kan lage selv med kaffefiltre, kaffekapsler eller bare kaffebønnene. Imidlertid har vi aldri snakket om kaffeplanten som er ansvarlig for alt dette. Derfor, i dagens artikkel, skal vi gi deg noen interessante fakta om denne eksotiske skjønnheten som er verdt å vite. Vi gir deg også verdifulle tips til pleie av kaffeplanter. Fordi til tross for sin tropiske opprinnelse, er kaffeplanter overraskende enkle å ta vare på og kan dekorere hjemmet, kontoret, balkongen eller terrassen i mange år.

En sunn kaffeplante har blanke, mørkegrønne blader

Pleie av kaffeplanter Tips og nyttig informasjon for kaffeglade hobbygartnere kaffeplante kjøkken deco

Interessante fakta om kaffeplanten

Etter råolje er kaffe en av de mest ettertraktede varene i verden. Folk har dyrket kaffeplanten i tusenvis av år. I dag er det hundrevis av forskjellige typer og varianter av kaffe på markedet, hver med forskjellige smaker og planteegenskaper. De to mest populære kaffetyper er Arabica (Coffea arabica) og Robusta (Coffea canephora).

Det hele begynte med Oromo -legenden om den unge goatherd Kaldi fra Kaffa -regionen i sørvest Etiopia. Hyrden skal ha oppdaget kaffe for første gang da han la merke til at geitene hans ble så energiske etter å ha spist bærene at de ikke kunne sove om natten.

Han fortalte sin far om det og kunnskapen om de energigivende bærene spredte seg som en buskbrann. Beboerne begynte å brygge en drink av den og kalte den “Qahwa” eller “Kahwa”. Det tyske ordet Kaffee og den engelske kaffen stammet fra dette begrepet.

Denne eviggrønne prydplanten er veldig dekorativ og lett å ta vare på

Pleie av kaffeplanter Tips og nyttig informasjon for kaffeglade hobbygartnere kaffeplante prydplante

Unge planter drar nytte av mini vivariums, som øker fuktigheten

Tips til pleie av kaffeplanter og nyttig informasjon for kaffeglade hobbygartnere Kaffekanne under glass

Dyrking av kaffeplanten hjemme

Selv om vi omtaler kaffebønner som “bønner”, er de faktisk frø. Disse høstes fra innsiden av en steinfrukt, kaffekirsebæret. Ubrente, grønne kaffebønner kan bare spire i omtrent fire måneder etter høsting. Som et resultat er sjansene for å lykkes med å dyrke en kaffeplante fra bønner som er kjøpt dessverre svært slanke.

Det er best å gå til din lokale barnehage eller hagesenter og se etter frøplanter som allerede har spiret eller kjøpe ferske kaffebønner. Plant dem i små startpotter, i rik, godt drenert jord. Legg dem på et skyggefullt sted vekk fra direkte sol, og hold alltid underlaget litt fuktig. Temperaturene skal være ved romtemperatur.

Nå må du være tålmodig da det kan ta opptil fem uker før kaffebønnene spirer. Noen varianter tar til og med opptil 6 måneder! Så snart de unge plantene gradvis når en størrelse på ca. 10-15 cm, kan du ta dem ut av startpottene og sette dem i større beholdere.

Pleie av kaffeplanter krever konstant oppmerksomhet og masse tålmodighet

Tips til pleie av kaffeplanter og nyttig informasjon for kaffeglade hobbygartnere som setter frøplanter for kaffebønner

Kaffebønner bør ikke være eldre enn fire måneder

Pleie av kaffeplanter Tips og nyttig informasjon for kaffeglade hobbygartnere livet til kaffeplanten

Plassering og temperatur

Til tross for sin afrikanske opprinnelse, liker ikke kaffeplanten høye temperaturer eller brennende sol, som raskt kan brenne de blanke, mørkegrønne bladene. Denne eksotiske skjønnheten føles best ved romtemperaturer, vekk fra direkte sollys. Indirekte morgensol er ideell for omsorg for kaffeplanten. Så det er best å plassere dem på et østvindu eller en balkong. Kaffeplanten tåler ikke “kalde føtter” og bør holdes borte fra trekk.

Kaffeplanter trenger indirekte lys, men ikke brennende sol

Pleie av kaffeplanter Tips og nyttig informasjon for hobbygartnere som elsker kaffe

Vann og gjødsel

Kaffeplanten er et vannelskende husplante. Så hold jorden litt fuktig hele tiden i den varme senvåren, sommeren og de tidlige høstmånedene. Det er best å bruke mykt vann eller regnvann til dette. Tøm og kast overflødig vann i bollen for å forhindre rotrot.

Gi planten din rose eller sitrusgjødsel to ganger i måneden. Kaffegrut er også utrolig bra for henne. De viktigste næringsstoffene kaffe planter trenger for sunn vekst er nitrogen og jern. Fra sen høst til våren, vann bare når det er nødvendig, da dette er tiden da de fleste plantene er i dvale. I løpet av denne tiden bør du bare gjødsle omtrent en gang i måneden.

Jord og omplantning

Kaffeplanter trenger godt drenert, fruktbar jord som er rik på organisk kompost. Du kan også lage dette hjemme med en liten kompostboks. En pH på rundt 6-6,5 er ideell. Du bør omplante planten i en litt større beholder tidlig på våren hvert år.

Unge planter ser veldig passende ut i små kaffekrus

Pleie av kaffeplanter Tips og nyttig informasjon for kaffeglade hobbygartnere unge kaffeplanter

Blomstring og høsting

Med ideell pleie av kaffeplanter kan denne eksotiske skjønnheten nå imponerende 3,5 meter i størrelse. Fra det tredje eller femte året dukker de første snøhvite, søtluktende blomstene opp, som ligner på jasminblomster. Like etterpå vil kaffeplanten din bære små grønne frukter som gradvis endrer farge til livlig mørk rød eller lys gul, avhengig av sorten. De modne kaffekirsebærene pryder planten i flere måneder og kan høstes. Du kan deretter bruke den til å dyrke andre kaffeplanter eller til å steke bønnene og nyte dem.

Du bør ikke forvente en så rik høst av stueplanten din

Pleie av kaffeplanter Tips og nyttig informasjon for hobbygartnere som er glad i kaffe. Kaffeblomst og fruktkirsebær

Pleie av kaffeplanter er mye mer grei enn mange hobbygartnere tror. Gjør hjemmet ditt mer eksotisk med denne lettpleie prydplanten eller overrask dine kaffeglade venner med en ekstraordinær gave.

Kaffeplanter er perfekte for hjemmekontoret fordi selv det å være i nærheten er forfriskende

Tips til pleie av kaffeplanter og nyttig informasjon for kaffeglade hobbygartnere store planter i potter

Disse prydplanter kan leve opptil 100 år under optimale forhold

Tips til pleie av kaffeplanter og nyttig informasjon for kaffeglade hobbygartnere kaffeplante i kaffekopp

Visste du at de fleste kaffekirsebær inneholder et par bønner?

Tips til pleie av kaffeplanter og nyttig informasjon for kaffeglade hobbygartnere kaffeplanter ung plante

Pleie av kaffeplanter Tips og nyttig informasjon for hobbygartnere som elsker kaffe

Lag en ekte minijungel hjemme

Pleie av kaffeplanter Tips og nyttig informasjon for kaffeglade hobbygartnere. Plant minijungler hjemme

Kaffeplanten tilhører den røde familien og er derfor relatert til gardenia og woodruff

Tips til pleie av kaffeplanter og nyttig informasjon for kaffeglade hobbygartnere plante potte eksotisk

Tips til pleie av kaffeplanter og nyttig informasjon for kaffeglade hobbygartnere svart potte matt kaffe

Pleie av kaffeplanter Tips og nyttig informasjon for hobbygartnere som elsker kaffe. Prydplantekaffe hjemme