Sikorien – denne innfødte, hardføre stauden har mye å tilby oss når det gjelder nytelse og helse. Det kalles fortsatt cikorie etter sitt latinske navn (Cichorium intybus), men det har også en rekke populære navn. Solsikke, blå tistel, vannvakt, kaninmelk og urtekaffe er bare noen av dem. Selv om cikorie har vært kjent i mer enn 5000 år og sannsynligvis ble vokst og brukt i det gamle Egypt, har den blitt feil glemt i dag. Det har først nylig blitt mer populært, spesielt som en ingrediens i cikoriekaffe, som flere og flere foretrekker som en trendy kaffeerstatning. I de følgende linjene vil vi fortelle deg mer om cikorie og helsemessige fordeler og gi deg noen gode tips.

Sikoriens vakre blomster åpner seg i solen

vakre cikorieblomster

Hvorfor er cikorie så sunt??

Sikorier tilhører den store Asteraceae -familien. Dette betyr at de er nært beslektet med cikorie og radicchio og har en typisk bitter tone i smaken. Og det er nettopp dette som gjør dem til noe helt spesielt. Ikke for ingenting var cikorie for årets medisinske plante fra 2020 NHV Theophrastus valgt ut.

Fordi den inneholder mange utrolig sunne stoffer som bitter og tanniner, essensielle oljer, cichoriin, etc. Den kanskje viktigste ingrediensen i cikorie er den såkalte inulin. Det er et polysakkarid som bare brytes ned i tarmen og på denne måten ikke påvirker blodsukkernivået negativt. Inulin er også en løselig, prebiotisk fiber som sikrer en god tarmflora. Stoffet blir derfor ofte tilsatt mange probiotiske preparater.

Delikat skjønnhet og sunne effekter i ett

årets varme plante wegwarte

På grunn av de sunne ingrediensene ble cikorie allerede brukt i middelalderen for fordøyelses- og miltplager, samt gikt, revmatisme og tap av matlyst. Og faktisk kan planten være veldig nyttig med slike klager, fordi den stimulerer fordøyelsen, renser leveren, milten og nyrene og samtidig øker stoffskiftet.

Hemmeligheten bak cikorien er ikke i de delikate, blå blomstene, som bare vises om morgenen til tidlig ettermiddag, men dypt nede i røttene. Fordi det er der de fleste helbredende stoffene er inneholdt. Det er derfor roten hovedsakelig brukes. Disse kan tilberedes som grønnsaker eller bearbeides til en slags kaffe i tørket og stekt form. Lær mer om det nedenfor.

Sikorien og dens komponenter fra et biologisk synspunkt

årets vanlige cikorie medisinske plante

De vakre blomstene er også spiselige og kan tilsettes salater og retter

sunn medisinsk plante borte

Sikori -kaffen

Når du tenker på hvor sunt cikorie er som medisinsk plante, bør du ikke bli overrasket over at det har gjort det til en trendy kaffeerstatning. Det som tidligere ble ansett som kaffe for de fattige i tider med ressursknapphet, er nå tilbake på moten. Mange drikker cikoriekaffe som ønsker å redusere eller stoppe koffeinforbruket. Dette smaker faktisk litt nøtteaktig og holder seg veldig nær den opprinnelige kaffesmaken. I tillegg er cikoriekaffe lett fordøyelig og krever en sunn tarm og et sterkt immunsystem. Mange synes den også er ganske balanserende og beroligende i kontrast til den stimulerende kaffen. Andre foretrekker en blanding av konvensjonell kaffe og litt cikorie for den perfekte dosen koffein og sunn overbærenhet.

Sikori -kaffe er sunn og deilig

bort cikorie kaffe sunn

Å tilberede en kaffe fra cikorie, eller mer presist fra røttene, er faktisk ikke så vanskelig. Så hvis du vil prøve det, er det definitivt verdt et forsøk. I utgangspunktet bør du bare ta røttene ut av jorden, rense dem godt, vaske dem, kutte dem i små biter og la dem tørke. Etterpå stekes dette og males til et pulver. Dette pulveret er da en slags kaffeerstatning og brygges og siktes som normalt. fullstendig!

Her i videoen kan hele forberedelsen forstås enda bedre

Du kan også bruke de andre delene av anlegget til matlaging eller til å dekorere maten

Årets medisinske plante Wegwarte

Avhengig av mengden kaffe du vil ha, får du røttene du trenger

wegwarte medisinsk plante

Slik ser de stekte rotbitene ut

wegwarte roots kaffe sunt

Dra nytte av denne bemerkelsesverdige skatten av vill natur!

lage naturlig hage cikorie

Sikorier gleder også øynene våre med sine himmelblå blomster

Årets cikorie medisinsk plante av cikorie 2020

Det er til og med sikori -hybrider i rosa

årets rosa medisinske medisinske plante

Sikori er en av bienes favorittkilder til mat

Årets Wegwarte bivennlige medisinske plante

Sikorien fikk navnet sitt fordi det hovedsakelig er å finne ved veikanten

årets cikorie villplante