kunstverk av henri matisse inspirasjon landskap abstrakt

Hagedesign og landskapsarbeid – Hva med hvis kunstneren Henri Matisse var en landskapsarkitekt?

I hans tidlige liv gjorde Henri Matisse malt på tradisjonell måte. I 1941 bandt en operasjonssal ham til sengen hans, og han kunne ikke lenger male med pensler. Derfor begynte han å bruke saks.

Han kuttet ut farget papir og laget de såkalte collagen gouaches découpés fra de forskjellige stykkene. Bruken av dristige former og farger er avgjørende i hans arbeid. Samspillet deres og plassen beholdes.

Man kan klippe dristige former ved hjelp av plug-in-kort og / eller papir. Du kan deretter distribuere disse i forskjellige deler av hagen. Spill deretter med dem ved å endre størrelse og form. Med litt tålmodighet vil du oppnå et design som passer deg og Matisse’s dristighet perfekt.

Vil du vite mer om den praktiske implementeringen av denne typen design? Her har jeg noen få designeksempler for deg, som tydelig kan spores tilbake til Matisses innflytelse.

Her ser vi de enkle formene til et nesten todimensjonalt design. Du kan også oppnå denne effekten med kollagen. Rektanglene oppnår en sømløs balanse med hverandre, og de kan integreres i et større landskap.

Hageinspirasjon fra kunsten til Henri Matisse

hagearbeid og hageanlegg henri matisse

Ville det ikke vært mye lettere å male figurene på et stykke papir eller papp i stedet for å måtte sette alt på en plan? På denne måten vil du få en følelse av størrelsen og forholdet til hverandre og også for vekten i designet.

 Hageideer modifisert fra samtidskunst

hagedesign og landskapsarkitektur henri matisse bakgård plen tregulv

Etter å ha kuttet ut formene, ordnet Matisse dem flere ganger på forskjellige måter til han oppnådde et tilfredsstillende resultat. Noen ganger brukte han måneder på å gjøre det. Verkene ble festet til veggen slik at han kunne se resultatene.

Hvorfor ikke gjøre det akkurat som han? Etter at du har kuttet ut figurene, henger du dem på veggen en stund. Gjør noen endringer med saks i stedet for å gjøre dyre, grunnleggende endringer i landskapet når du har gjort det.

Trang til å perfeksjonere!

moderne hagedesign og landskapsarkitektur henri matisse bakgårdsplanter

Fargene i Mattisses arbeider er veldig intense. Følelsen av proporsjoner og balanse i noen veldig enkle bilder er rett og slett nydelig.

Man kan se den samme effekten i mange moderne hager.

Formene er veldig enkle, nesten som en base. Men på en eller annen måte er de individuelle formene veldig passende for hverandre

avslapningshjørne i hagen hagearbeid og landskapsarbeid henri matisse

Den mest kjente collagen av Matisse kalles “Sneglen”. Den er veldig stor, 3 x 3 meter. Den harmoniske håndteringen av størrelsen og formene innenfor et forhåndsbestemt rammeverk er forbløffende. Denne designen fungerer ikke bare bra, men er ganske behagelig.

Sneglen av Henri Matisse

kunstverk av henri matisse inspirasjon landskap abstrakt kunst

De varierende formene i denne moderne designen ville ha virket overfylte veldig raskt, men deres utseende er ganske harmonisk. Alle brikkene passer fantastisk godt sammen.

Matisse elsket de buede formene. Mange av karakterene hans er fra mennesker. Disse dukker opp i den fantastiske serien “Blue Nude”. De er nesten bare begrenset til konturer, og du har følelsen av at de danser på papir.

“Blue Nude” fra 1952

kunst av henri matisse inspirasjon

Buer og kurver er et vanskelig emne i hagedesignet fordi hagen stort sett ser ut til å ha blitt inkorporert i en rektangulær ramme. De fantastiske glassformene her følger Matisses eksempel og sørger for stor bevegelse i rommet. Ingenting om det endrer det faktum at alt er en fantastisk enhet.

Former som skaper et “fleksibelt” utseende

moderne hagedesign og landskapsarkitektur henri matisse plen

“Lagoon” er et annet eksempel på Matisses kjærlighet til bruk av buede former i collasjene hans. Der ser det ut til at de sensuelle formene lilla, svart og hvitt forekommer. Disse fungerer igjen som en fantastisk bakgrunn for blått og grønt. Det hele kunne ha blitt demontert veldig raskt og sett ivrig skapt ut. Men også her har Matisse bevist sin evne til å bringe alt i en fantastisk balanse og de mest passende proporsjonene.

Balanse og passende proporsjoner – et symbol på skjønnhet

moderne hagedesign og landskapsarkitektur henri matisse rasenf fliser vinterhage sti

Den buede formen på denne rullesteinbanen ser vakker ut av samme grunn. Det er i harmoni med resten av rommet. Å plassere steinblokker innenfor banen er en fantastisk øvelse for bruk av kollagen i designprosessen.

Poenget er at du kan lære av Matisse hvordan de forskjellige formene kan brukes i forskjellige rammer. Ved å undersøke kollagenet nøye, kunne vi også lære å forenkle designet vårt ved å skape strukturen for balanse og nivåer uten å disharmonisere alt med for mange detaljer.

Ulike former innenfor forskjellige rammer

moderne hagedesign og landskapsarkitektur henri matisse hagebelysning

I denne hagen kan alt virke oppfylt på grunn av de forskjellige formene og materialene. Men det er ikke tilfelle. I stedet ser det bare nydelig ut.

 Alle områder ser ut til å være sammenkoblet

moderne hageideer hagedesign og landskapsarkitektur henri matisse inspirasjon

Så hvis du planlegger å gjøre eller redesigne hagen, ta tak i saks og se på en side fra Matisses bok

kunst av henri matisse inspirasjon landskap abstrakt