moderne hagedesign ideer bilder

En moderne hagedesign stiller vanligvis høye krav til byggherren

For mange mennesker er deres egen hage et sted for hvile og avslapning. Noen lager grønnsaksflekker eller frukttrær, andre designer utendørsområdet som et utvidet rom i huset, med avslapningsområder eller handlingssoner for store og små..

Alle som gir en hånd og aktivt redesigner dem, bør forberede seg godt på forhånd og planlegge arbeidet i fred.

Hagedesignere forstår at et moderne system betyr å tilpasse sine egne ønsker og behov til en hage i harmoni med de naturlige omgivelsene. Dette kan være en plen med et fotballhjørne for barna eller et basseng med en terrasse for de voksne. Mange ting trenger ikke å være gjensidig utelukkende, blandingen gjør det interessant.

Moderne hagedesign – Størrelse og stil

Før du starter selve arbeidet, bør du måle det grønne området eller området som hagen skal opprettes på. Den ideelle tiden for endringer er våren, da mange planter må plantes. Men hvis jorda er tung, for eksempel laget av leire, kan grønn gjødsel med lupin eller oljeradise gjøres allerede på høsten.

Du bør dele hagen inn i områdene du enten vil plante, gi senger eller plener, eller på annen måte designe. Lag en eller flere skisser og merk de relevante seksjonene.

Du er helt fri til å style, men det er fortsatt nyttig å bestemme en retning før du starter. Enten Middelhavet, praktisk eller romantisk, er det knapt noen grenser for ideene. Du kan få inspirasjon her, stikke innom hagemesser eller gå gjennom lister med fordeler og ulemper. Hvordan redusere stresset i jernvarehandelen.

Moderne hagedesign – Dammer

Når størrelsen og stilen er bestemt, kan det neste store arbeidstrinnet startes. Alle som har bestemt seg for et tjern bør også vurdere størrelse og stil her. En liten fiskedam er lettere å vedlikeholde enn en større biotop eller en badedam.

Rudd er en av de mest populære tjernfiskene

moderne hagedesign ideer hagedamdesign

Hvis du vil beholde fisk, legg merke til at dybden på dammen bør være minst 80 centimeter, bedre 120 centimeter. Så fisken kan overvintre i den. En tommelfingerregel sier at en fisk med en størrelse på ti centimeter skal brukes for hver kubikkmeter vann.

Videre, avhengig av størrelsen på dammen og fiskebestanden, bør du tenke på et filter som renser vannet. Hvis du bare lager en liten plantedam, er vanligvis ikke noe filter nødvendig. En naturlig form for et filter er et lite vassdrag som du kan innlemme i hagen din. Dette skaper en liten vannsyklus som regulerer seg selv.

Hvis du har lyst på vann selv, kan du lage en badebasseng, som også er montert i hagen. Med en anbefalt minimumsstørrelse på 35 kvadratmeter og en dybde på 1,80 meter, bør du imidlertid ha riktig hagestørrelse.

Moderne hagedesign – Trær og blomster

Hvis du bare redesigner hagen din, må du la de eksisterende trærne være og kombinere dem med hageplanleggingen din. Ellers gjelder regelen: plant først de større trærne, deretter busker, bunndekke og løk- eller løkplanter. Så du kan bevisst dele hagen.

Hvis du liker det eksotisk, kan du prøve en agave. Ørkenplanten føles også hjemme i tyske hager, men du bør plante agaven i en gryte, da den ikke ville overleve frost og vinter. Den ideelle beliggenheten er et solfylt sted; vanne planten veldig sparsomt. For optimal pleie, tilsett en tredjedel av sandet til et normalt jordsubstrat.

Hvis du ikke har lyst til å gå frem og tilbake, men fortsatt vil ha en eksotisk i hagen, anbefales for eksempel en hardfør håndflate. Det er viktig å kjøpe en plante som er minst fire år gammel og 50 centimeter høy. En gunstig tid for planting er mellom mars og juni.

 Rhododendron er populære hageplanter – ikke bare i Tyskland

moderne hagedesign ideer bilder blomster

Andre hardføre og populære eksotiske arter er rhododendron, bambus og magnolia. i www.exotenzentrum.de finner du flere forslag. Hold deg til stilen i den redesignede hagen din når du velger planter; dette gjør arbeidet enklere og gir deg et jevnt utseende.

Moderne hagedesign – Steiner og vegger

Hvis du vil bygge i små stier, trapper eller vegger, må du passe på å ikke bruke for mange materialer samtidig. For det første kan dette koste penger, og for det andre ser det vanligvis ikke tiltalende ut. Tenk på hvor du vil lage rom og hvor mange.

Et populært element er stepping stones i plenen, som fungerer som dekorasjon og leder gjennom hagen. For å gjøre dette, bør du grave ut jorden 30 til 50 centimeter for å fylle et lag med grus, som et lag med grus tilsettes etter komprimering. Nå står du fritt til å ta inn belegningsstein eller naturstein.

For små dekorative vegger er sandsteiner populære, som du kan feste uten mørtel, bare tørke. Veggene gir nok hulrom for å plante med mindre stauder som blåklokker eller steinurter. Forbli i stil med hagen din her også. Mindre vegger eller høydeforskjeller ved hjelp av trapper forskjønner også anlegget uten særlig innsats.

Moderne hagedesign – Personvern og hagemøbler

Med all kjærlighet til planter og natur, bør folk også føle seg komfortable i hagen. Når arbeidet er gjort, kan det være lurt å sette føttene opp eller grille sammen. Så når du planlegger hagen din, tenk på rom eller områder du kan tilby med sitte- og avslapningsmuligheter.

 Beskytt og dekorer parasoller eller markiser

moderne hagedesignbilder personvern beskyttelse solbeskyttelse

En idé, for eksempel, er installasjon av visningsskjermer. Hvis du vil beskytte hagen din for nysgjerrige øyne, kan du plante høye trær, hekke planter som bambus, boks eller barlind på den ene siden. Du bør kutte disse regelmessig. Imidlertid tar det ofte en viss tid å vokse til ønsket høyde.

På den annen side har du muligheten til å feste tekstilskjermer. Du kan bruke disse fleksibelt i hagen, for eksempel ved hjelp av mobile utendørs skjermer, som du enten kan forankre i hagen eller montere på terrassevegg. Instruksjoner finner du på denne siden. Soltelt eller vindbeskyttelse er også egnet for en terrasse.

Hagemøbler laget av naturlige materialer er en av de mest populære i tyske hager. Tre, rotting eller flettverk er velkomne materialer. Husk stilen på hagen din når du kjøper møbler og sitteplasser. I motsetning til plast er tre- eller kurvmøbler ofte svært holdbare og tåler visse temperaturer og værforhold. Likevel bør du i det minste sette disse møblene i ly om vinteren. Dette skaper en moderne hage med plass til alle.

Bildekilder:

Figur 1: Pixabay.com © artemtation (Public Domain CC0)

Figur 2: Wikimedia.commons.org © Olaf Nies (CC BY-SA 2.0)

Figur 3: Pixabay.com © JamesDeMers (Public Domain CC0)

Figur 4: Pixabay.com © erge (Public Domain CC0)