Hardføre stauder er nesten alltid førstevalget når det gjelder et vellykket, lettstelt hagedesign. Friske grønne og vakre blomster bør ta disse med seg inn i staudebedet og skjemme bort sansene våre. Når de er opprettet, bør plantene ideelt vokse og glede oss i årevis. Du trenger definitivt flerårige stauder …

Og hvis du lurer på hvilke stauder som faktisk er ettårige og hvilke som er flerårige, vil vi gjerne klargjøre noe viktig for deg fra starten: Stauder er alltid flerårige planter. Som regel ligner disse ikke. De fleste stauder som trives her i landet er i prinsippet alltid hardføre. Røttene, så vel som plantens nedre deler, overlever vinteren og gir nye skudd og nye blomster i hager og parker om våren.

Her er våre 20 favoritter når det gjelder hardføre stauder. Ta en titt på dem og velg dine egne favoritter. Eller kanskje du finner nok plass til dem alle i hagen din eller på balkongen?

Mange av de innfødte medisinske plantene er også hardføre stauder

hardføre stauder urter

Hardføre stauder som elsker solen

Heldigvis er det mange flotte, hardføre stauder for solfylte steder. Noen av de fantastiske soltilbederne er medisinske planter og urter som vi alle har sett, konsumert eller likte som te og aroma. Andre er bare fascinerende grasiøse og blir ekte iøynefallende, spesielt når blomstene dukker opp.

  # Lavendel (Lavandula angustifolia)

hardføre stauder medisinske planter lavendel

Den lilla fargen skjønnhet fra Provence har for lengst gjort seg komfortabel her i landet. Den forførende duften av lavendel og dens allsidige bruk i hjemmet og hagen er høyt verdsatt og ofte foretrukket av mange. Lavendel er en lettstelt, robust flerårig som vokser selv på tørr jord. De forskjellige lavendeltypene har også forskjellige høyder på rundt 35 til 70 cm og blomstrer i lyserosa, fiolett eller blåfiolett. Lavendel brukes ofte som bunndekke mot ugress eller som stue på grensen til mange hobbygartnere.

# Ryllik (Achillea)

hardføre stauder yarrow røde blomster

Denne flotte medisinske planten har også mange varianter med forskjellige blomsterfarger. Høyden kan variere fra ca. 6 til nesten 80 cm. Yarrow elsker solen og trives også på ufruktbar, tørr jord. De rosettformede bladene vises på våren. Stammen er relativt robust og seig. Blomstene er formet i kopper og avgir sin umiskjennelige, bitre lukt på forsommeren. Yarrow er også kjent som Achilles urt, damens urt, Guds hånd, teurt eller hemostase urt … for bare å nevne noen av navnene deres.

# Salvie (Salvia nemorosa)

hardføre busker av salvie

Salvie med sine forskjellige varianter er ikke mindre kjent og populær. Denne hardføre flerårige har allerede vakre blå-fiolette blomsterlys i juni. Disse lukter veldig forsiktig og tiltrekker seg mange bier, humler og sommerfugler. Selv sandholdig jord har ikke noe imot planten. Den er robust og lett å ta vare på samtidig og har vanligvis en høyde på mellom 30 og 50 cm.

# Lupinene (Lupinus)

hardføre stauder flerfarget blomster lupiner

Denne planten kalles også noen ganger fikenbønne eller ulvebønne. Villstauden kommer fra Nord-Amerika og er ganske robust og raskt voksende. Disse typer lupiner, som regnes som prydplanter, er spesielt egnet for hagen, for eksempel de mangebladede lupinene (Lupinus polyphyllus). De vakre blomstene til lupinene gleder øyet fra forsommeren til slutten av august eller til og med noen ganger til midten av september. Fordi planten frø selv, kutter den en fin figur som et fargerikt gapefyll i hagen.

# De blå putene (Aubrieta)

hardføre stauder blå puter aubrieta

Som en av de første beiebeitene om våren skinner de blå putene ikke bare i blått, men også i rosa, lilla og hvitt. De sprer seg veldig raskt og egner seg som et perfekt bakdekke, ikke bare i steinhagen, men også på den tørre steinveggen eller på solrike, relativt tørre bakker. Du kan plante denne eviggrønne, hardføre flerårige både vår og høst og bruke den som et naturlig tiltak mot ugress.

# Solbruden (Helenium hybrid)

hardføre stauder solbrud

Til og med synet og navnet på dette flerårige skriket etter sol. Lett å ta vare på og blomstrer fantastisk, den hører rett og slett hjemme i hver solrik hage. Solbruden blomstrer hovedsakelig i oransje og gult fra juni til oktober og elsker lys og varme samt moderat jordfuktighet og lammende, næringsrik jord.

# Delphinium (delphinium hybrider)

hardføre stauder delphinium delphinium

De rike blomsterparadisene til disse hardføre stauder er dessverre ikke bare fantastisk vakre, men også uspiselige. Fordi delphinium er giftig. Så vær forsiktig med småbarn i hagen! Plantehøyden kan nå opptil 180 cm i noen varianter, og blomstene skinner i flotte fargenyanser fra hvitt til lyseblått til ultrafiolett fra juni til september. Sørg for tilstrekkelig vanning og gjødsling.

Hardføre stauder som også liker halvskygge

Mange hardføre stauder foretrekker slike steder i hagen eller i parken som ikke er i den brennende solen hele tiden, men tilbyr delvis skygge. Her har vi syv flotte eksempler på slike planter klare for deg. Ta en titt på dem og oppdag din egen favoritt.

# Cranesbill (geranium)

hardføre stauder delvis skygge geranium cranesbill

Krevende og ekstremt lett å ta vare på, er kraneneben ganske enkelt det perfekte valget, ikke bare som et bakdeksel mot ugress, men også som en sengekant eller planting under trærne. De fleste varianter av den flerårige blomstringen fra mai til juli, og mange av dem er grønne selv om vinteren. Kranibben sprer seg veldig raskt ved hjelp av røttene og kan derfor plantes veldig enkelt. Blomstene er delikate og varierer fra hvitt til lyserosa til lilla og lilla.

# Hortensiaene (Hortensia)

hardføre stauder for delvis skygge hortensia Hortensia

Hvem kjenner dem ikke – de fantastiske hortensiaene! Disse, i prinsippet hardføre planter, er veldig forskjellige i størrelse og farge, faktisk ikke stauder i klassisk forstand, men heller halvbusker. Men vi har uansett inkludert dem i denne listen fordi hortensiaer er en perfekt match for mange stauder og i seg selv er vakre flerårige sengeplanter. En slik blomsterprakt har naturligvis sin pris. Hortensiaer har stor etterspørsel etter vann og liker næringsrik, kalkfattig jord. De er ikke så enkle å ta vare på, men vil bli godt ivaretatt og skåret riktig. Innsatsen er definitivt verdt det. Lovet!

# Lady’s mantle (Alchema mollis)

hardføre stauder delvis skygge damekappe Alchema mollis

Damens mantel er en hardfør, lang levetid og robust flerårig med delikate, gule blomster og runde grønne blader. Det er ganske tilpasningsdyktig og lite krevende for jord og vanning. Planten formerer seg ekstremt raskt og bør kuttes ned etter blomstring. Den er egnet som bakdeksel for større områder og større hager.

# Lilla klokker (Heuchera)

hardføre stauder lilla bjeller Heuchera

Selv om blomstene i denne flerårige er hvite og delikate, imponerer den med uttrykksfulle blader med et spektakulært korn. I tillegg kan bladene ses ikke bare i grønt, men også i oransje og rødt eller i mørk lilla. Nydelig! Uansett bør jorden alltid være fuktig og næringsrik. Blomstringene er helt avskåret etter blomstringstiden og de tørre bladene fjernes om våren.

# Glem-meg-ikke (Myosotis)

Glem-meg-ikke hardføre stauder

Et perfekt, hardfør bakdeksel med himmelsk blå, hvit eller rosa, veldig filigranblomster. Glem-meg-ikke er også en flerårig som tilhører vårblomstrene og kommer godt overens med veldig lite vann. Planten er ganske lett å ta vare på og lite krevende. Den gjengir seg selv igjen og igjen, når den allerede er plantet i hagen. Flott som kantlinje eller som gapefiller.

# Herbstanemone (Anemone hupehensis)

Herbstanemone Anemone hupehensis hardføre stauder

Som navnet antyder, er denne flerårige senblomstreren. Den gleder oss bare med sine fortryllende hvite, rosa, blå, røde eller karminrøde blomster fra august og forvandler hagen til et ekte sensommerparadis. Høyden på planten kan til og med være rundt 160 cm i noen varianter. Stilkene er delikate og lange og bladene er litt hårete. Næringsrik, moderat fuktig jord er perfekt for anemonen.

# Lungeurter (Pulmonaria)

hardføre stauder i halvskyggen lungeurter pulmonaria

Nok en vårblomster fra familien med hardføre stauder som gir oss delikate blomster og dekorative blader i hagen. Lungeurter sprer seg relativt sakte gjennom rhizomer og når en høyde på omtrent 30 cm. Blomstene er hovedsakelig rosa, lilla, blå eller røde og bladene og stilkene er litt hårete. Selv om stauder er relativt enkle å ta vare på, liker de ikke ekstrem tørrhet eller vannlogging. Kalkholdige jordarter tolereres godt, men den perfekte jorda for lungeurter er fremdeles noe leirete og rik på humus.

Hardføre stauder som foretrekker å vokse i skyggen

Sist men ikke minst er det turen til de skyggeelskende plantene, som også er hardføre stauder. Mange av dem er egnet som bakdekke under større trær eller som vakre aksenter i den skyggefulle urteaktige sengen. Nesten alle våre favoritter her er ganske nøysomme og krevende og til og med egnet for hobbygartnere med liten erfaring.

# Hardy bregner (Polypodiopsida)

hardføre stauder for skygge bregner

Nesten alle representanter for bregne -familien er skygge -stauder, som er ganske krevende. Selv om bregner ikke blomstrer, gir de hagen særegne grønne aksenter med sine uttrykksfulle blad. Som bunndekke under trær eller i skyggefulle hjørner er bregner ganske enkelt det perfekte valget for et vellykket, lettstelt hagedesign. De liker ikke tørke, men de liker heller ikke vanning. Moderat fuktig, løsnet jord er ideell for bregner.

# Vertene (Hosta)

hardføre stauder funkien hosta

Disse populære prydplanteverkene kalles ofte også hjerteliljer og kan ofte finnes i de fleste hager i dette landet. Hostaene elsker ensartet fuktighet og humusrik, sand til lerjord. De fleste hostaer blomstrer i juni og juli, men det er også arter som blomstrer senere i august og september. Blomstene er vanligvis hvite eller lilla og vokser på lange stilker. I utgangspunktet vokser disse stauder relativt sakte og sprer seg gjennom rotløpere.

# Bergenia (Bergenia)

hardføre stauder bergenia

Det er ikke for ingenting at Bergenia ble kåret til Årets flerårige 2017. De er ikke bare ekstremt enkle å ta vare på og nøysomme, men ganske enkelt vakre, spesielt når de vakre rosa blomstene dukker opp i april. Bergenia liker fuktig, humusrik jord og har svært lite lysbehov. Du trenger knapt å befrukte stauder. Disse spres best etter divisjon.

# Den trebladede Waldsteinia (Waldsteinia ternata)

hardføre stauder Waldsteinia ternata die waldstenie

Disse vakre, hardføre stauder, også kalt gyldne jordbær, er et godt valg for skyggefulle områder i hagen din. Som et populært bakdeksel for mange hobbygartnere blomstrer Waldsteinia i sitrongult fra april til mai. Blomstene er filigran og ligner på jordbærene. Den perfekte jorda for de gyldne jordbærene er rik på humus og fattig på næringsstoffer, så vel som steinete til leirete. Waldsteinien er veldig godt egnet som underplanting av tre for skogshager.

# Den vanlige gylne brennesle (Lamium galeobdolon)

hardføre stauder gyldenisse Lamium galeobdolon

Denne robuste, innfødte flerårige vil grønt selv den dypeste skyggen i hagen din og pynte den med delikate, gule blomster om våren. Den trenger nesten ikke vedlikehold og sprer seg raskt. Noen ganger må du til og med inneholde planten for å forhindre at den vokser vilt. Det ville også være fornuftig å kutte skudd som er for høye om høsten.

# Prachtspiere (Astilbe arendsii)

hardføre stauder praktfulle spurver Astilbe arendsii

Stauder fra Øst -Asia har også vært hjemme her siden 1800 -tallet. Dens praktfulle blomsterplater i hvitt, krem, rosa, karminrødt eller lilla pryder hagen fra juni til september. Planten elsker fuktig, næringsrik jord og sprer seg relativt raskt via løpere. Om våren bør du gjødsle med kompost og dele fra november til mars.

Konklusjon

Hardføre stauder er bemerkelsesverdige, lettstelte planter. Det er ganske mange av dem som elsker solen, andre som har en tendens til å trives i delvis skygge og fortsatt andre som vokser selv i den dypeste skyggen. Velg de stauder du liker best, og inviter dem til din egen hage. Behandle hver plante med kjærlighet og respekt, og den vil takke deg.

Hardføre stauder gir deg vakre blomster og friskt grønt hver gang

hardføre stauder hagedesign