Bier dør ut! Dessverre er det helt sikkert. Det avhenger så mye av de hardtarbeidende insektene, for eksempel mer enn en tredjedel av maten vår. Bier pollinerer mer enn 80% av alle plantene i Tyskland. Dette inkluderer ikke bare alle frukttrær og bær, men også svært viktige urter, busker og andre trær. Det ville være en skikkelig katastrofe for hele økosystemet hvis bier fortsetter å dø ut. Heldigvis kan hver enkelt av oss gjøre noe med det, for å promotere og redde disse nyttige små dyrene. Et av de enkleste tiltakene er å plante bivennlige stauder og blomster i hagen eller på balkongen. I dag introduserer vi deg for fem av våre favoritter. Ta en titt på dem og se etter andre vakre planter som biene kan bruke som matkilde.

Bivennlige stauder er først og fremst innfødte planter

bivennlige stauder ditel

Hvorfor dør bier egentlig??

Ikke bare er bier hardtarbeidende og nyttige, de er også ganske følsomme. Dessverre har disse svært viktige insektene mange naturlige fiender, for eksempel varroa -midd, som forårsaker problemer. De virkelige årsakene til utryddelse av bier skyldes faktisk menneskelige aktiviteter.

Den enorme mengden plantevernmidler og ugressmidler som brukes i konvensjonelt jordbruk, har store konsekvenser for bier. Spesielt neonikotinoider viser seg å være dødelig for insektene. Og som om det ikke var nok, vokser områdene med monokulturer som ikke er eller bare kortsiktige matkilder for biene. Et åpenbart eksempel på dette er raps. Denne monokulturen er delvis egnet som mat for bier, men bare blomster fra april til mai. Etterpå er de enorme rapsfeltene bare tomt område for biene, som også har blitt sprøytet med rikelig med plantevernmidler.

Bier, derimot, trenger mer biologisk mangfold og ikke spray

vakre bivennlige stauder i hagen

Fem bivennlige stauder som blomstrer fra mars til oktober

Hvis du oppretter en bivennlig hage, bør du definitivt merke at den har vakre blomster fra tidlig på våren til midten av høsten. Dette betyr at stauder og blomster generelt skal ha forskjøvet blomstringstid og på denne måten kunne tilby biene den essensielle nektaren fra mars til oktober. Samtidig er det en vinn-vinn-situasjon, fordi ikke bare biene har godt av det. På denne måten sikrer du tilstrekkelig pollinering for frukttrær og grønnsaker, og dermed en rikere høst om sommeren og høsten. Følgende fem bivennlige stauder er valgt av oss slik at de blomstrer i forskjellige måneder, akkurat som forklart ovenfor.

# 1 vinterling (Eranthis hyemalis)

bivennlige stauder winterling eranthis hyemalis

Det er en fantastisk tidlig blomstring. Planten viser sine delikate, gule blomster allerede i februar og kalles ikke Winterling for ingenting. Denne bivennlige planten er hjemmehørende i Sør-Europa og er en rik, tidlig matkilde for bier, humler og veggveps. Imidlertid må man vurdere at vinteren på ingen måte er egnet til konsum, fordi planten er giftig for mennesker.

# 2 Frø Esparsette (Onobrychis viciifolia)

bivennlige stauder Onobrychis viciifolia saat esparsette

I begynnelsen av mai kan du også se den praktfulle blomstringen av Saat-Esparsette. De myke rosa blomstene forblir deretter til midten av juni og gir biene rikelig med nektar og pollen. Planten er spesielt egnet for veldig solrike hager, selv om de er relativt tørre. Det er ganske enkelt å ta vare på og forbedrer samtidig kvaliteten på jorda.

# 3 gullbalsam (Monarda didyma)

bivennlige stauder balsam monarda didyma

Denne vakre flerårige planten er relatert til andre bivennlige stauder som indisk brennesle, biebalsam, hestemynte eller vill bergamot. Blomstene er røde eller rosa og dukker opp fra juni til september. Gullbalsamen er hardfør og liker solrike til delvis skyggefulle steder. Jorda sies å være rik på humus, men som en type kan det være sand eller leirete. Gullbalsam kan til og med brukes som snittblomst og bladene kan også brukes som erstatning for timian på kjøkkenet.

# 4 goldenrod (Solidago virgaurea)

goldenrod Solidago spec. bivennlige stauder

Goldenrod pryder også hagen din med fantastiske, gylne aksenter fra juni til september. De panikkformede blomstene tiltrekker seg ikke bare travle bier, men også en rekke andre nyttige pollinatorer som humler, veps og sommerfugler. For gullstangen, jo soligere, jo bedre. Den liker næringsfattig, sandaktig jord og er veldig lett å ta vare på.

Vær forsiktig når du kjøper! Se alltid på variasjonen av gullrod. Aldri kjøp den såkalte kanadiske eller gigantiske gylne stangen, da disse plantene regnes som invasive og kan fortrenge innfødte planter.

# 5 jenteøye (coreopsis)

bivennlige stauder coreopsis jenteøye

Denne delikate blomsterskjønnheten er opprinnelig fra Nord- og Sør -Amerika. Av våre favoritter her, blomstrer den lengst, langt ut i oktober. Jentes øyne føles mest komfortable når det er rikelig med sol og i næringsrik jord. De tåler også tørke relativt godt, men neppe noen vannlogging. Den ideelle plantetiden er nå på våren, men du kan også bruke plantene senere på sommeren til å fylle ut tomrom i hagesengen.

Nedenfor finner du noen flere bivennlige stauder som vil berike hagen din enda mer og gjøre den til et ekte bi-paradis.

Balkanskranebane

balkan cranesbill bivennlige stauder

Fuchsia flerårig

bivennlige stauder fuchsia

Snapdragons

bivennlige stauder snapdragons Antirrhinum sp.

Solhatter (Echinacea)

bivennlige flerårige solhatter echinacea

Magnificent Candle (Gaura)

bi-vennlige stauder wandflower praktfulle stearinlys

Foxglove stauder

fingerbøl Digitalis sp. bivennlige stauder

Heather

lyngbi-vennlige stauder

Lupiner

lupiner bivennlige stauder

Polstring phlox

pute phlox bivennlige stauder

Salvie stauder

salviebivennlige stauder

Edderkoppblomster

edderkoppblomster bivennlige stauder Cleome sp.

Verbena

verbena verbena bivennlige stauder hageplanter

Wasserdost

var den siste bivennlige stauden

Nesten alle innenlandske urter er bivennlige stauder

urtehage bi-vennlige stauder lavendel salvie hvitløk