Din egen hage – en virkelig velsignelse og et ekte paradis for ro. Du kan lade batteriene hver dag alene eller sammen med dine nærmeste og slappe av fra den stressende hverdagen. En frodig grønn, fargerik, velduftende blomster, meditativ fuglekvitter – rett og slett fantastisk. God hagedesign kommer imidlertid ikke av seg selv. Det tar selvfølgelig mye tid og tålmodighet. Men det er noen måter som kan føre til det litt raskere. Busker som vokser raskt og er en av dem. Ikke bare når de maksimal høyde mye raskere enn andre trær, de er også i prinsippet mye mer robuste og lette å ta vare på. Mange av dem er også egnet som levende personvernskjermer og har praktfulle blomster eller fargelegger løvet i vakre nyanser om høsten. Her er våre TOPP 7 raskt voksende busker for hagen din.

Kolkwitzia (Kolkwitzia amabilis)

kolkwitzia raskt voksende busker

Som en lettstelt, raskt voksende blomstrende busk, imponerer perlemorbusken med et fontenlignende duskregn med rosa blomster som lever opp til navnet. Den blomstrer senere enn mange andre (fra sen vår til sommer – til juni i enkelte områder) og er et perfekt must -have for blomstervisningere.

Det slående dypgrønne bladverket fortsetter ut på sommeren og blir deretter rødlig om høsten. Denne raskt voksende busken er perfekt som en ensom eller som en blomstrende hekk.

Panicle hortensia (Hydrangea paniculata – Grandiflora)

Hydrangea paniculata Grandiflora

Panicle hortensia er hardfør og den enkleste av alle hortensiaer å vokse. Det er også ekstremt tilpasningsdyktig. Planten har stående, spredende grener og er en veldig robust plante. Blomstene vises fra juli til september når få andre busker blomstrer. De store, eggformede bladene får en attraktiv gul farge om høsten. Panicle hortensiaer fungerer godt som en hekk eller gruppert i en skogshage. De kan beskjæres hardt på senvinteren eller våren, da de blomstrer på den nye veksten i inneværende sesong og ikke på de treaktige stilkene som ble dannet året før. Disse hortensiaene er mer soltolerante enn andre varianter, men foretrekker morgensol og ettermiddagssol. De er grunne og har godt av et tynt lag kompost eller mulch.

Rørbuske / bondens jasmin (Philadelphus coronarius)

philadelphus coronarius busker som vokser raskt

En avrundet busk fra hortensia -familien med stive, rette, buede grener. Den vokser tett og kvist, så den må kanskje kuttes i form. Planter i full sol til delvis skygge. Tåler mange forskjellige jordtyper, men foretrekker fuktig, godt drenert jord. Det er tørke og vindtolerant. Mens bondens jasmin blomstrer vakkert og duften er berusende, er busken ganske upåfallende resten av året. Så planlegg hagedesignet ditt deretter. Det er tilrådelig å plante planten nær en terrasse, slik at duften kan nytes spesielt om kvelden. Det er et utmerket tillegg til en hytte eller brukt hvor som helst som en hekk og personvernskjerm.

Weigelia (Weigelia)

weigelia rosa blomster raskt voksende busk

Som busker som vokser raskt, er weigelia ekte favoritter i hagedesign fra antikken. De tilhører kaprifoliefamilien. Selv om disse buskene bleknet i bakgrunnen en stund, gjør nye varianter av Weigela nå et velfortjent comeback, noe som gjør dem til et populært valg innen dekorativ landskapsarbeid. Native til Asia, weigelia busker er ganske tette og vokser ofte mellom 30 cm og 60 cm per år. Best plantet tidlig på våren eller sent på høsten, de har lyst grønt løvverk og fine blomster som kan tiltrekke bier og sommerfugler til hagen din når de blomstrer på forsommeren.

Liguster (Ligustrum vulgare)

Ligusterbusk vokser raskt

Disse buskene kan lage et naturlig personvernhegn for de som leter etter en bortgjemt setting i hagen sin. Mange arter av liguster er ikke spesielt prydplanter. De er enten eviggrønne eller løvfellende med tette, ovale eller lansettformede, blanke grønne blader, avhengig av sorten. Små, rørformede blomster blomstrer på panikler på forsommeren med en sterk duft som noen ikke liker. Runde, svarte fruktklynger følger blomstene. Ligustertrær har en rask vekst og kan plantes om våren eller høsten.

Buddleia (Buddleja)

Buddleia busker som vokser raskt

Buddleia er helt klart en av de raskt voksende buskene som når en høyde på rundt 3 m. Det er tørketolerant og kan vokse i de fleste typer jord så lenge de er godt drenert. Ideell for full sol eller delvis skygge og trenger ikke beskjæres. Busken reagerer ofte godt på kraftig beskjæring om våren, da den nye veksten vil oppmuntre til flere blomster. Buddleia er perfekt for hyttehager eller uformelle hekker. Blomstene tiltrekker seg bier og sommerfugler og anbefales også for ville hager. Planten er løvfellende, men holder ofte bladene om vinteren.

Forsythia (Forsythia spp.)

forsythia raskt voksende busker gule

En annen løvfellende, mellomstor busk som vokser til rundt 150-200 cm høy og er ideell for hekker og semi-naturlige hager. Forsythias vokser også godt på kyststeder, i de fleste jordtyper, så lenge de er godt drenert. De trives i full sol eller delvis skygge, på lune steder. Tidlig på våren er det masser av gule rørformede blomster. På grunn av dette er de ideelle for å tilføre hagen en frisk, solrik farge.

Berik din hageoase med blomster og frukt med busker som vokser raskt! 

hagetips planting av raskt voksende busker

Hva med en fantastisk ildtorn?? 

ildtorn raskt voksende busker

Den vanlige spindelbusken fortryller alle med sine rosa blomster 

vanlige spindelbuske blomstrende busker

Den fantastiske belteblomstringen er også en av de mest populære buskene som vokser raskt

belteblomst loropetalum chinense raskt voksende busker

Den svarte elderen er rett og slett en klassiker 

svarte eldre raskt voksende busker

Det samme gjelder rosenbusker 

busker som vokser raskt

raskt voksende busker hagedesign Viburnum dentatum snøball