hagedesigntips nybegynnere eksotisk forhage

7 hagedesigntips for nybegynnere – hyggelig og praktisk

Du kan bo i et nytt hus med en tom hage. Eller du kan ha et eldre hjem med et oppusset landskap. Hvis du kommer i gang med ditt første utendørs hagedesign med en gang, her er syv viktige punkter for landskapsarbeid for nybegynnere.

Hvis du aldri har taklet et landskapsdesign før, kan du bli overveldet av alle valgene du kan gjøre. Men de samme prinsippene som definerer interiøret ditt, bør også gjelde for hagedesignet ditt. Her har vi samlet ideer for landskapsdesign for nybegynnere.

Vakker natur – utvalg av blomster, plantearter og stier

hagedesign tips fargerike planter blomster

Idé 1

Lag en liste over behov og ønsker. Trenger barna dine en lekeplass? Vil du dyrke grønnsaker? Vil familien din samles på en solterrasse eller veranda? Lag noen håndskisser av gården; Det er et flott bestillingsprinsipp for landskapsdesign for nybegynnere. ‘Dette er ikke masterplaner, bare ideer,’ sier Marianne Lipanovich, forfatter av Great Book of Garden Designs (Oxmoor House, 2008). ‘Det jeg gjorde for planleggingen av gårdsplassen var bokstavelig talt noen linjer og noen sirkler, men mannen min fikk planen, og vi fortsatte med den formelle planleggingen. Du kan enkelt ha det gøy med ideer uten mye tid og engasjement. ‘

Denne forhagen er preget av orden og skjønnhet

hagedesign tips nybegynnere vakre

Idé 2

Undersøk sol- og vindmønstre. Du vil gjerne ha en uteplass på vestsiden av huset, men det vil få rikelig med ettermiddagssol, noe som betyr at måltiderne i august ikke vil være avslappende – bare varme. Og vinden rundt hjørnet vil raskt slukke en brannkasse. Dette er alle vanlige landskapsdesignfeil for nybegynnere. Designet ditt bør ta hensyn til alle faktorer – hva solen og vinden gjør på forskjellige tider av døgnet og året. “Du trenger løsninger for å lindre problemet,” sier Lipanovich.

Eventyrlig atmosfære utendørs

hagedesign tips nybegynnere vann

Idé 3

Lev en stund før du begynner med landskapsarbeid. Å ta raske beslutninger kan føre til valg som ikke fungerer i det lange løp. ‘I gården vår er det visse områder hvor vi går og hvor vi sitter, jeg hadde ikke trodd at da vi kjøpte eiendommen,’ sier Lipanovich.

Lyse farger og forskjellige plantetyper i hagen

hagedesigntips nybegynnere eksotiske planter

Idé 4

Liten begynnelse. Hjem og hage TV -programmer avslører hemmeligheter og ideer for alle som forskjønner hagen på bare tre dager. En del av denne prosessen utvikler sakte en plan og nyter prosessen. Start med et lite blomsterbed. Gå ut og jobbe med det i en time eller to hvis du har ledig tid og er lite bekymret for alle oppgavene. ‘Ta deg tid til å se hvordan ting fungerer. Planter vokser og hullene fylles ut og folk glemmer det.

Fargerik natur høye trær

hagedesigntips nybegynnere rødblå planter

Idé 5

Arbeid rundt et fokuspunkt. Enhver god hagedesign har et fokuspunkt eller en serie med fokuspunkter, og det er et enkelt prinsipp å etablere et landskapsdesign. Det kan være en skulptur eller en fantastisk plante, et tre eller en serie busker. “Poenget er å få oppmerksomheten din og trekke deg over landskapet,” sier Lipanovich.

Bymiljø – bypark

hagearrangement designidee landskapstur

Idé 6

Fokus på skala og justering. Det er det mest delikate prinsippet innen landskapsdesign for nybegynnere, men skala og justering gir hagen et sammenhengende utseende. Det er avvik i størrelse, form og farge på de høye plantene overfor en bygning eller bak et blomsterbed. ‘Du vil gjenta noen elementer, det være seg en bestemt plante, dominerende farge eller til og med form, så det er en følelse av samhørighet,’ sier Lipanovich. ‘Men du vil heller ikke at det skal være monotont og kjedelig, så prøv å legge til et og annet element som er forskjellig fra landskapet og som vil skille seg ut.’

Variasjoner i størrelse, form og farge på de høye plantene overfor en bygning eller bak et blomsterbed

hagedesigntips nybegynnere fokus

Idé 7

Vær åpen for endring. Vær ærlig om hva du liker best – og hva du foretrekker. ‘Jeg har oppdaget gjennom årene at jeg virkelig liker noe, og at det ikke gjenspeiler meg lenger, så jeg fjerner det,’ sier Lipanovich.

 Integrert basseng i bakgården 

hage basseng integrert idé gårdsplass husPlan for en hage

Landskapsutforming

hagedesigntips nybegynnerplan