Så fint! Den nye eplesesongen 2021 starter igjen. Deilige, saftige biter fulle av vitaminer og sunn energi venter allerede på oss i vår egen hage og på bondemarkedet. Runde og skinnende i rødt, gull, grønt eller oransje, epler er rett og slett uerstattelige for vår helse og velvære. Så hvis du også er en av de heldige som har din egen eplehøst, bør du beskjære epletreet ditt regelmessig. På sensommeren og høsten vil eplene ikke bare bli flere, men også bedre og saftigere. Det hjelper også å holde treet sunt ved å gjøre det mer motstandsdyktig mot patogener. Når og hvordan du beskjærer et epletre og et frukttre generelt, og hva du ellers må vurdere, kan du finne ut i dagens innlegg.

Skjær epletreet og nyt en rik høst

epletre kuttet røde epler

Når skal du kutte epletreet??

Den klassiske tiden for beskjæring av et epletre er mellom februar og mars, da temperaturen ikke lenger faller under 5 grader. Dette er også tiden da treet fortsatt er i den såkalte saftdvalen og knoppene sakte dannes. Beskjæringen er lettere å utføre i denne perioden fordi bladene ikke er der ennå, og det er lettere å se hvilke skudd og grener som må fjernes eller kuttes.

Fra mars, også generelt om sommeren, kan du bare gjøre et lite kutt her og der eller fjerne grener som har brutt under høsten. Imidlertid er fuglebeskyttelsen dagens orden på dette tidspunktet, og du bør være på utkikk etter hekkende fugler under enhver aktivitet av denne typen for ikke å skade eller drive dem bort.

Du kan faktisk begynne å beskjære epletreet ditt allerede i november, rett etter høsten. På denne måten sikrer du også flere blomster og en rikere høst det neste året.

Skarp beskjæringssaks er et absolutt must når du klipper epletrær

tips for skjæring av epletre

Ekstra tips: Velg alltid tørre dager for beskjæring av trærne. Hvis grener og skudd blir kuttet våte, er det mye vanskeligere for dem å gro og mugg kan også utvikle seg.

Hva slags kutt er det?

Avhengig av epletreets alder og variasjon er det også forskjellige beskjæringstyper som er optimale.

  • Planten kuttet

Helt i begynnelsen, kort tid etter planting, finner den såkalte plantebeskjæringen sted. Hovedmålet her er å fremme bedre dannelse av tretaket og god forgrening av sideskuddene. Sentralskuddet, de tre hovedskuddene og alle sideskuddene er litt forkortet. Etter kuttet bindes de vertikalt voksende sideskuddene med et mykt kokosnøttau eller noe lignende slik at de kan vokse litt mer horisontalt. Dette vil senere danne en vakker pyramideformet krone, og treet vil også være mye mer fruktbart.

  • Kroppsseksjonen

Dette skjer igjen fra november i det første året etter planting. Arbeidet fortsetter på tretoppen og grenene. De skuddene som vokser vertikalt oppover fjernes bedre helt og sidegrenene som er for lange og de skuddene som ikke er forgrenet, blir forkortet. Alle skudd som krysser, vokser diagonalt nedover eller inn i treets indre, blir også fjernet. På denne måten vil du hjelpe epletreet ditt med å bedre kanalisere livsenergien og ha flere blomster og frukt om våren og høsten.

  • Bevaringskuttet

Dette kuttet utføres fra femte året. Da er dannelsen av trekronen helt ferdig, og det viktigste bekymret er med fruktbarheten til treet. Tettere steder i treet ryddes ved å fjerne skudd som vokser innover og nedover. Konkurrerende skudd og vannskudd fjernes også. Gammelt fruktved som ikke lenger bringer epler, har heller ikke plass på epletreet. Skjær den derfor tilbake til en yngre gren.

En lett sommerbeskjæring hjelper eplene til å modnes bedre

når du skal kutte epletreet

Hvordan utføres treskjæringen?

Avhengig av treet og beskjæringstypen, nærmer du deg det litt annerledes. I prinsippet gjelder imidlertid følgende: du går fra stort til lite. Så fjern først de større grenene med hacksagen, klipp deretter kantene på kuttet litt avrundet og arbeid med voks. Dette betyr at ingen skadedyr eller mugg kan trenge gjennom trevevet. Bruk en mindre foldesag eller beskjæringssaks for å forkorte sidegrenene og fruktvedet ved å være nøye med blomsterknoppene. Målet er å beholde så mange av dem som mulig. I prinsippet kutter du skuddet over en knopp som er rettet utover, og gjør det litt på skrå.

Vannskudd eller skudd fjernes helt fra basen, slik at de ikke forstyrrer saftbalansen til epletreet. Etter at de spirer igjen senere i juni, kan de lett trekkes ut for hånd. Grener og skudd som krysser med andre eller vasker inni blir også fjernet. Hovedmålet: tretoppen skal være lys og luftig. Dette gir fruktene mer lys og varme. De modnes mye bedre og som et resultat smaker de selvfølgelig enda mer deilig. Treet er lettet og mye mer robust mot alle sykdommer og skadedyr.

Med det riktige verktøyet kan du kutte epletrær enda bedre

Tips og triks for å kutte epletre

Beskjæringen om sommeren bør gjøres veldig enkelt og forsiktig

Beskjæring av epletre om sommeren

Ta vare på epletreet ditt med kjærlighet og tålmodighet …

epletreet kuttet de beste tipsene

… og han vil takke deg med en rik høst

epletreet kutte viktige tips