Vil du skape et ekte paradis for bier og humler i din egen hage? Da trenger du definitivt noen av disse plantene. Eller kanskje alle sammen? Selvfølgelig er det også de vakre sommerfuglene og alle sammen pollinerer blomster og busker, busker og trær. Med en bivennlig hage med tilstrekkelig beitemark, sikrer du en rik høst sommer og høst og også for de kjære, truede biene. Fordi dessverre studier og vitenskapelige observasjoner viser at de hardtarbeidende insektene blir mindre og mindre over hele verden. Sterke plantevernmidler og insektmidler samt global miljøforurensning setter og ødelegger ikke bare mange skadedyr, men også bier.

Tilstrekkelig beiebeite betyr også en fremtid for verden!

bee beite ville planter ufylte blomster

Bi -planter, også kjent som bi -planter, har ikke bare vakre blomster, men de fjerner også en behagelig, litt søt duft i luften. Det viktigste er å produsere nok nektar og / eller pollen, for først da kan biene dekke energibehovet sitt, finne nok mat, heve yngel og gjøre sitt ekstremt viktige arbeid optimalt.

Det er viktig å vite at ikke alle bivennlige blomster og planter inneholder de samme mengder pollen og nektar. Noen av dem produserer til og med bare pollen eller bare nektar. Du bør derfor prøve å sikre tilstrekkelig biologisk mangfold i hagen din. Så du kan være relativt sikker på at biene er godt ivaretatt hele tiden.

Ikke mindre viktig er problemet med de såkalte doble blomstene. Dette er blomster som ser og lukter vakkert, men er kunstig avlet og produserer ikke mat for honningbier og ville bier. Disse tiltrekkes av blomstene og duften, men kaster bare bort tid og energi forgjeves og får til slutt ingen nektar eller pollen. Miljøeksperter og erfarne birøktere advarer mot dette og råder deg derfor til å konsentrere deg om blomster med ufylte blomster og unngå de andre.

Hjelp biene, og de vil takke deg voldsomt!

tistel bee beite nektar pollen

Så hva er de riktige blomstene og plantene for det Bikoloni? Les nedenfor hvordan du kan lage et bieparadis ut av hagen din eller balkongen.

Bi beite med medisinske urter og krydder

La oss begynne med klassikerne av bikuplanter – de velduftende medisinske plantene og krydderne. Du har sikkert allerede sett de fleste av dem som honning i birøktbutikken eller i supermarkedet, fremfor alt den fantastiske lavendelen. Med sin forførende duft og beroligende, balanserende effekt på sinnet, blir den fantastiske lilla planten anerkjent av mange som dronningen av medisinske urter. Ved å plante lavendel i hagen din, gjør du ikke bare bikolonien en stor tjeneste, men også deg selv Du kan bruke den til å tilberede deilig lavendelte eller sirup, smake på rommene hjemme med de tørkede blomstene eller lage dem selv Bruk stearinlys , såpe eller badeballer.

Ekte lavendel (Lavandula vera)

bi beite lavendel

Ikke mindre populær og foretrukket er andre lokale medisinske urter og krydder som du kan plante i din egen hage som mat for biene. Eteriske oljer er også en effektiv, naturlig beskyttelse mot en rekke skadedyr og insekter, for eksempel mygg og bladlus. Ta en titt nedenfor for å se hvilke som er de viktigste av disse.

Ekte timian (Thymus vulgaris)

bee beite medisinske urter bi plante timian

Rosmarin (Rosmarinus officinalis)

bi beite rosmarin krydder bikube plante

Salvie (Salvia)

salvie, beiebeite, bienes kostymeplante, medisinske urter

Mynt (Mentha)

bee beite mynte bee fôr plante

Kalt ekte dost eller oregano (Origanum vulgare)

Origanum vulgare oregano bee beite

Av Borage (Borago officinalis)

bee beite borago officinalis borage

At Ekte moderurt (Leonurus cardiaca)

bi beite motherwort leonurus cardiaca

isop (Hyssopus officinalis) også kalt bee weed

bi beite Hyssopus officinalis Hyssop

Ekte valerian (Valeriana officinalis)

valerian valeriana officinalis bi beite bee fôrplante

Flerårige planter som biebeite

Noen flerårige planter som ikke er medisinske urter, er også perfekte for biehagen din som et rikt, næringsrikt beiebeite. Nedenfor er de mest populære av dem. Selvfølgelig har de alle ufylte blomster og er derfor helt ufarlige for biene. Kanskje du allerede har noen av dem eller allerede har beundret dem i hagesenteret eller i den nærmeste byhagen. De imponerer alle med vakre blomster og en mild aroma. Spesielt den vanlige nattfioletten, den skiftende rosen og den røde reven er blant våre mest foretrukne favoritter. Storslåtte blomster!

de Banat ballistel (Echinops bannaticus)

bee beite Echinops bannaticus banater ball tistel

de Småblomstret fjellmynte (Calamintha nepeta)

Calamintha nepeta fjellmynte som biebeite

de Evergreen candytuft (Iberis sempervirens)

bee beite eviggrønn candytuft Iberis sempervirens

de Vanlig night vio (Hesperis matronalis)

bee beite Hesperis matronalis common night vio

Den lilla conefloweren (Echinacea purpurea)

Echinacea purpurea lilla coneflower bee beite

Av Rød fingerbøl (Digitalis purpurea)

bee beite den røde revehanske Digitalis purpurea

de Storblomstret brun elg (Prunella grandiflora)

Prunella grandiflora storblomstret brun-hvit bee beite

At Cabriolet rose (Lantana camara)

bee beite lantana camara

Ettårige planter som biebeite

De årlige bivennlige plantene og blomstene er ikke mindre herlige. Selv om du må så dem på nytt hvert år, er innsatsen definitivt verdt det. De fleste av dem er robuste, veldig enkle å ta vare på og gir deg velduftende, praktfulle blomster. Bierne får også rikelig beitemark. Hvis du kombinerer planter som har forskjellige blomstringstider, vil hagen din forbli et ekte bi -paradis fra første vårdag til sensommer og tidlig høst.

de Tansy phacelia (Phacelia tanacetifolia)

Phacelia tanacetifolia bee friend bee beite

At Sølvurt på stranden (Lobularia maritima)

Strandsølvurt Lobularia maritima som en beitemark

de Kornblomst (Cyanus segetum)

Kornblomst Centaurea cyanus bee beite

de fløyelsblomst (Calendula officinalis)

Calendula officinalis marigold bee beite

At Smykkekurv (Cosmos bipinnatus)

Cosmos bipinnatus smykkekurv som beite for bier

de Garden levkoye (Matthiola incana)

Matthiola incana bee blomster

Fjellster (Aster amellus)

asters leg willow vakre bier for hagen

de Felles stokroser (Alcea rosea)

Biebeite av Alcea rosea stokkroser

de Solsikke (Helianthus annuus)

bee beet bee plant solsikke lage en biehage

Andre foretrukne blomster og planter som beiebeite er:

Koppanlegg (Silphium perfoliatum), Coltsfoot (Tussilago farfara), Kamille (Matricaria recutita), krokus, liguster, snapdragons, eføy, villvin, alle typer mallow samt mange typer grønnsaker som gresskar, løk, agurker og courgette. De bivennlige plantene inkluderer naturligvis også alle lokale frukttrær, sammen med mange bærbusker. Lindetrærne er et av de mest populære biebeitetene noensinne. Det er ikke for ingenting at honning av lindeblomster er en av de mest foretrukne honningstyper over hele verden.

Storslåtte blomster og en himmelsk duft – det blomstrende lindetreet

Lindetre som et beite for bier

Konklusjon:

Hvis du vil lage en bivennlig hage, trenger du absolutt de riktige plantene for den. Mange medisinske urter og krydder samt et stort antall årlige og flerårige blomster og busker er egnet for en god beiebeite. Ikke glem lind og frukttrær! Gi mer biologisk mangfold og foretrekker de såkalte ufylte blomstene. Bruk bare naturlig gjødsel og hold deg unna kjemiske plantevernmidler og insektmidler! Dette er noen av bienes verste fiender. Ta vare på de små, hardtarbeidende insektene og gled deg over at du gir ditt lille bidrag til den bedre fremtiden på planeten vår!

Om våren begynner biene å drikke nektar og samle pollen

Mandel blomstrer som beite for bier

Det perfekte beiebeitet om sommeren 

kamille bi beite bee fôrplante

Storslåtte krokusblomster i lilla sikrer biebeitet tidlig på høsten

krokus som beite for bier om våren