Hvis du vil kompostere kjøkkenavfallet ditt på en helt økologisk måte og gjøre det til organisk gjødsel selv, kan du prøve det med en Bokashi -bøtte. I de følgende linjene vil vi forklare hvordan det hele fungerer og hvorfor du bør foretrekke denne metoden fremfor vanlig kompost.

Gjødsle økologisk med Bokashi -bøtta

bruk bokashi bøtte lag gjødsel selv

Hva betyr bokashi uansett?

Bokashi kommer fra japansk, som du sikkert allerede har gjettet, og betyr noe som “fermentert organisk materiale”, som en trinnvis implementering ble brukt på. Bokashi kjøkkenkomposteren eller bøtta kan faktisk erstatte din organiske avfallsbeholder helt, med noen flere fordeler.

For eksempel lukker ikke innholdet i en Bokashi -bøtte dårlig lukt, slik det er med konvensjonell kompost eller den organiske beholderen og tiltrekker seg derfor ikke skadedyr som f.eks. B. rotter. I motsetning til normalt organisk avfall tilføres alle verdifulle næringsstoffer tilbake til jorden og ingen skadelige avgasser slippes ut i atmosfæren under gjæringsprosessen.

Å lage en Bokashi -bøtte selv er ganske slitsomt. Du kan for eksempel finne den på Amazon fra 41 euro, og du kan begynne å kompostere med en gang. Normalt har en slik bøtte et volum på ca. 18 L, og det er best å kjøpe to av dem samtidig for å fylle opp den andre mens Bokashi modnes i den første bøtta.

Det beste er å få to av dem

bokashi bøtte diy gjødsel

Hvordan fungerer bokashi bøtte?

Hemmeligheten bak Bokashi er hovedsakelig i de såkalte EM -ene – effektive mikroorganismer. Disse består av laktosebakterier, gjær og andre nyttige komponenter som fotosyntesebakterier. EM kan finnes enten i flytende form eller som hvetekli som er forsterket med den. Disse mikroorganismer sammen med trekull eller kull (kull lagrer næringsstoffer og deretter slipper dem ut i bakken i lengre tid) favoriserer gjæringsprosessen ved Bokashi. Denne prosessen bør foregå uten lufttilførsel. Gjæringen tar i gjennomsnitt 3-4 uker etter at bøtta er full. Dette skaper mange enzymer, vitaminer, antioksidanter og aminosyrer som er bra for plantene og berikelse av jorda. Du kan deretter arbeide den modne bokashien inn i sengen eller blomsterpotter. I det første tilfellet er det tilrådelig å grave Bokashi omtrent 15 cm dypt, dekke det med jord og helle litt vann pluss EM på det. Etter ca 2 uker kan du deretter plante plantene og blomstene.

Ekstra tips: Du bør tappe inn Bokashi -juice regelmessig under gjæringsprosessen. Dette er væsken som renner ut av springen på Bokashi -bøtta. Denne er perfekt å bruke som gjødsel, men fortynn den bare med vann!

Bokashi -bøttene har nødvendig tilbehør i settet

lag bokashi bøtter til gjødsel selv

Hvordan lages bokashi: hurtigguiden

Du trenger:

 • en bokashi bøtte
 • EMs – effektive organismer – i flytende form eller som hvetekli
 • Sprayflaske for EM -er
 • Kull eller søppel grønnsakskull
 • Mye kjøkkenavfall – grønnsaker, frukt, kjøtt, fisk, etc..

Det eneste du ikke bør putte i Bokashi -bøtta din er bein

kjøkkenavfall bokashi bøtte

Og slik er det gjort:

 1. Skjær eller makuler alltid alt kjøkkenavfall (matrester, grønnsaks- og fruktrester, egg- og bananskall, kaffegryn, beinfritt kjøtt og fiskeavfall) og legg det i Bokashi -bøtta.
 2. Start med et slikt lag og spray med EM eller strø den spesielle hvetekli på toppen.
 3. I tillegg tilsett strø kull.
 4. Trykk det hele ned med en murske eller med bunnen av en glassflaske slik at den organiske massen blir så lufttett som mulig. En plastpose fylt med sand kan også plasseres på toppen.
 5. Lukk deretter alltid Bokashi -bøtta lufttett med lokket slik at gjæringsprosessen kan fungere optimalt.
 6. Etter 6-8 uker vil din Bokashi være helt moden og klar til bruk. En ferdig bokashi kan lukte litt surt og vise et hvitt belegg.
 7. I mellom, la væsken strømme ut av kranen. Fortynnet kraftig med vann (50 ml Bokashi -juice til 10 liter vann), er denne Bokashi -gjæringen en utmerket flytende gjødsel for plantene dine.

Vi ønsker deg mye moro og suksess med å lage gjødsel selv med en Bokashi -bøtte!

Lite innsats, stor innvirkning!

bokashi bøtter gjør det selv ideer

Kjøkkenavfall og matrester går ned i Bokashi -bøtta

bokashi bøtte med kjøkkenavfall

Berik med EM

bokashi bøtte med hjemmelagde gjødselideer

lag bokashi bøtte med gjødsel selv

Trykk ned med en sparkel

bokashi bøtte med organisk gjødsel

bokashi bøtte med gjødsel gjør det selv instruksjoner

Bestem deg for en variant av Bokashi -bøtta

lag bokashi bøttekompost selv

Og lag din egen spesielle økologiske gjødsel for plantene dine!

bokashi bøtte med grønne planter