En ekte borerinvasjon har vært på vei en stund i Tyskland og i hele Sør- og Sentral -Europa. Det setter en av de eldste dyrkede plantene i husdyrbruket i fare – buksbom. Buskene, som er så populære blant mange lidenskapelige gartnere, blir nådeløst erstattet av sommerfuglene og larvene til buksbomøllen (Cydalima perspectalis) ødelagt. I de fleste tilfeller skjer dette på knappe to uker. Det aggressive skadedyret kom til Europa fra Asia for godt 10 år siden, antagelig sammen med diskotekstrærne fra Kina. På grunn av klimaendringer blir det noen ganger de vanlige to, men fire nye generasjonene med boksemøller her om sommeren. En rask spredning som mange fagfolk beskriver som en alvorlig katastrofe. For i tillegg til gunstige klimatiske forhold og frodig grønt, har insektene neppe noen naturlige rovdyr her. Du føler at du er i et land med melk og honning. Likevel bør du ikke umiddelbart ty til kjemiske plantevernmidler. De naturlige rettsmidlene og metodene nedenfor er tilgjengelige for deg hvis du vil kontrollere boksemøllen.

Å bekjempe bokstreet møll kan også gjøres med naturlige midler

buksbom møll kamp mot

Samle egg og larver

Som med larvene til andre skadedyr, er den mekaniske innsamlingsmetoden noe nyttig også her. På denne måten minimeres antall egg og larver og et totalt tap forhindres eller i det minste utsettes. Du bør derfor jevnlig søke plantene dine nøye og kvitte dem med boksemøllene så mye som mulig.

De oppsamlede larver og egg blir deretter enten kastet i vannet eller brent. Du må under ingen omstendigheter kaste disse på komposten eller på bakken.

Larvene kan bli opptil 5 cm lange

Boxwood møll bekjempe larven med hjemmemedisiner

Alger lime pulver

Kutt først buksbuskosene. Mange av eggene og larvene fjernes på denne måten. Du bør umiddelbart feie opp de kuttede delene av planten og brenne dem. Ta deretter algekalken og fordel pulveret jevnt over buksbom. Algenkalk er ikke bare et perfekt beskyttende middel når du bekjemper buksbomøllen, men hjelper også mot soppsykdommer og fungerer samtidig som gjødsel for plantene. Det er best å bruke denne metoden minst tre ganger i året slik at buksbom er bedre rustet mot skadedyr.

Neem olje driver ut boksens møll

Neemoljeemulsjonen (1 ss nieemolje i 1 liter vann) er et effektivt, organisk plantevernmiddel som selges i økologiske hagebutikker som et naturlig plantepleieprodukt. Dette middelet har en veldig karakteristisk lukt som vellykket driver bort boksemøllen. Møllene går ikke lenger til buksbuskosene for å legge eggene sine. I tillegg bekjemper neemoljen også direkte larvene ved å ødelegge deres sensitive endokrine systemer og få dem til å dø.

Blader og frukter av neem -treet

Boxwood møll kjemper med neem buljong

For å bruke neemoljeemulsjonen optimalt, bør du først kutte buksbom, som ligner på algekalk. Sprøyt deretter sjenerøst hele planten med emulsjonen, ikke bare fra toppen, men også inni og fra bunnen. På denne måten har skadedyrene enda mindre sjanse til å komme seg til bladene. Gjenta prosedyren med jevne mellomrom, spesielt hvis det har regnet.

Ekstra tips: Beskjæringen kan også gjøres fra mai og juni. Bare ikke glem å brenne de kuttede bladene og kvistene.

Neem olje kan også brukes mot Colorado biller

buksbom møll bekjemper potetbille beskyttelse med neem olje

Foliemetoden

Det er en veldig enkel metode for å kvitte kulebusker eller mindre boktreplanter fra boksmøllen. For å gjøre dette, bør du pakke dem så tett som mulig med folie eller svarte søppelsekker og la dem stå i den brennende solen i omtrent to timer. Ta deretter en kald dusj med hageslangen. Som et resultat får larver og møll et sjokk og faller av eller dør ut. Ekstra beskjæring fjerner enda mer av det og hjelper plantene dine med å komme seg etter angrepet fra bokstreet.

Ekstra tips: Du kan også bruke høytrykksspyler til å vaske oppvasken.

Feromonfeller

Dette er spesielle plastbeholdere som er fylt med kjønnshormoner og tiltrekker seg mannlige sommerfugler. Når de har falt inn, kan disse ikke lenger unnslippe og befrukte hunnene. Dette minimerer antall syltede egg på en økologisk måte. Noen av de beste feromonfellene for buksbom møll inkluderer Solabiol fra SBM Life Science eller Neudomon fra Neudorf.

Overliste den mannlige buksbomøllen

Bokstreet møll kjemper med en feromon felle

Ekstra tips: Det organiske spraypulveret Xentari er også et helt miljøvennlig middel når det gjelder bekjempelse av møllen fra boksetre. Den er basert på et bakterielt protein, som dreper larvene på en naturlig, bærekraftig måte. Dette er ikke bare optimalt effektivt mot disse skadedyrene, men også mot frostorm og hvitkål av hvitkål. Samtidig er Xentari helt ufarlig for bier og andre fordelaktige insekter.

Så hvis du vil bekjempe buksbomøllen, må du ikke ty til den kjemiske klubben med en gang, men prøv alle mulige naturlige midler først. Vær tålmodig og ikke gi opp! Dette er den eneste måten for dine buksbombusker å ha en sjanse mot denne aggressive borerinvasjonen.

Tungt angrepne boksbusker ser slik ut

buksbom møll bekjemper infisert plante

Bekjemp buksbomøllen med naturlige midler

Bokstreet mølllarver regnes som en ekte fråtser

buksbom møll slåss larve

Du etterlater deg en kjedelig buksbom -ørken

Boxwood møll bekjemper naturlige hjemmemedisiner

Med de riktige midlene og metodene kan du imidlertid lagre dem

buksbom møll bekjempe hjemmemedisiner og tips