Hagen vår gir oss ikke bare hyggelige timer i frisk luft, men også mange muligheter til å trene. Og det gjelder også den kalde årstiden. Ja nøyaktig! Selv i januar kan du gjøre litt hagearbeid og samtidig forberede deg på neste hagesesong. I dag gir vi deg viktige hagetips og mange forslag til dem. Si “nei” til vintertrøtthet og gå til hagen oftere. Du kan allerede glede deg til våren, som definitivt kommer igjen snart.

Selv med snø og is trenger hagen den rette pleien

hagetips om vinteren

Garden To-DOS i januar

Inspiser hagen din regelmessig og beskytt følsomme busker og stauder mot kulde og frost. Dette fungerer best med mulch, fleece eller grangrener. Du bør også være forsiktig med nyplantede trær og forsiktig stemple den litt løsne jorden rundt med føttene.

Du kan enkelt knytte det populære pampasgresset i en tue for å beskytte det mot fuktighet. Bambusen så vel som alle eviggrønne planter med mye løvverk må vannes tilstrekkelig selv om vinteren. Vær på utkikk etter dem, og hvis bladene deres er litt krøllete, er det på høy tid å gjøre det.

Sterke bambusstilker tåler kulde og frost ganske bra

Ta vare på bambus riktig hagearbeidstips januar

Når det gjelder hagetips i januar, bør du definitivt tenke på å beskjære frukttrærne i februar og sakte planlegge dette også. Tenk nøye over hvilke trær som skal kuttes og om du har alle verktøyene du trenger for å gjøre det. Den generelle regelen er: sjekk alt hageredskap etter at de er klare til bruk. Hvis dette er greit, fantastisk. Hvis ikke, fikser du dem eller får de du trenger for neste hagesesong nå.

Sørg for å besøke hagebua nå

forbereder hageredskaper reparerer hagearbeidstips januar

Ikke glem å sjekke plenen din nå og da når den naturlig er snøfri. Slik forhindrer du plenmugg ved å fjerne små grener og råte blader i god tid. Du kan også belegge stammene til de unge trærne med trådnett slik at de er godt beskyttet mot sultne gnagere.

På den annen side kan du støtte de små, sultne fuglene med mat akkurat nå. Bygg fuglehus for det eller heng meiseboller på busker og trær. På den ene siden kan du nyte det morsomme selskapet i hagen, og på den andre siden kommer dine fjærede venner mye lettere gjennom vinteren.

Gjør hagen din fuglevennlig om vinteren

fuglehage januar hagearbeidstips

I noen hager kan du til og med se noen fargerike aksenter i januar, for eksempel blomstene i Juleroser, også kalt hellebore eller snøroser, og til og med noen hornfioler. Vinterjasminen og trollhasselen gir oss også en ekstra porsjon ren joie de vivre og vinterfriskhet. Hvis det ikke er nok for deg, kan du livne opp dine egne fire vegger om vinteren med de fantastiske bromeliadene, orkideene, ridderstjernene, anthuriumene eller romcyklamen.

Trollhassel (trollhassel) gleder oss i den kalde årstiden

hagetips januar hamamelis trollhassel

Den er der for såing

Mer robuste plantearter som for eksempel bøk og kirsebærlaurbær kan plantes nå. Du kan også foretrekke avokadotreet og ananasplanten. Det er også såtid for mange andre planter og grønnsaker. Noen kan du så ute, som jordskokk og lammesalat. Andre får lov til å holde seg inne for tiden, for eksempel tomater, paprika, hagekress, gressløk og rakett.

Ta vare på den ferske salathøsten om våren nå

hagetips januar forberede grønnsaker

Og du kan allerede høste det

Januar gir oss fortsatt mange ferske vitaminer fra hagen. Topinampur, selleri, pastinakk, salsify, rosenkål og purre må fortsatt høstes. Disse robuste vintergrønnsakene er den perfekte muligheten til å berike menyen din på en sunn og miljøvennlig måte.

Bare nyt hver sesong og ta vare på hagen din på best mulig måte, selv om vinteren, med de riktige hagetipsene!

Foretrekk sesongprodukter fra din egen hage

januar hagetips vintergrønnsaker

grønnkålsalat vintergrønnsaker

Ved mildere temperaturer vil de fine snøklokkene snart blomstre

snøklokke hagetips januar

Hvis du er forsiktig, vil du oppleve et ekte vinter eventyr hver dag

vinterhage januar hagearbeidstips

hagetips for vinterplanter i januar     hagetips januar snø omsorg for vinterplanter

hagetips januar mate fuglene