De beste sesongene for å bygge høybed er vår eller høst. Vi er nå på terskelen til sommeren. Temaet er fortsatt relevant. Du kan faktisk fullføre en høy seng nå. Hvis du vil tilbringe mye tid ute, kan manuell aktivitet være bra for deg. Bare sørg for at riktig tidspunkt for dyrking ikke kommer før det blir litt kjøligere.

Den moderne hagedesignen er preget av en stadig mer hjemmekoselig karakter. Struktur, interessante planløsninger, inndeling av de forskjellige sonene er alle typiske kjennetegn. Høysengene kan oppfylle disse designfunksjonene i tillegg til hovedfunksjonen i å gjøre hagearbeid enklere og mer effektivt.

Materialet er veldig viktig både fra et designperspektiv og av praktiske årsaker. Følgende handler om hva som bør vurderes når vi bygger en steinhøy seng selv. Dette materialet er veldig populært og har mange estetiske og praktiske fordeler.

Hjemmelagde hevede senger har mange forskjellige former

hevet seng oval

Sørg for at du har en god base når du bygger en høy seng selv

Av alle de forskjellige alternativene er en steinhøy seng en av de mest stabile. Den kan også bygges over en betydelig høyde. I motsetning til andre varianter, for eksempel de som er laget av tre eller plast, kan den vare lenger. Hvis du bygger en stabil steinhøy seng selv, kan den tjene deg i mange år fremover.

Resten av dem må vanligvis byttes ut senest etter 2-3 år.

Basen skal være laget av betong og under trenger du et vanntett fundament. Sistnevnte kan lages av pukkstein eller lava. Dette såkalte dreneringslaget må ligge mer enn 70 eller 80 cm under bakken. Det avhenger av dybden som den fuktige jorda starter på. Dreneringslaget skal være omtrent 30-40 cm tykt. Selve basen skal ha omtrent samme høyde. For komprimering av det nedre laget foretrekker du å bruke en vibrerende plate. Det er også viktig at basen stikker ut ca 5 cm fra veggen over på alle sider.

Hevede steinbed i forskjellige høyder kan se flotte ut i hagen

steinhøy seng

Riktig tilnærming til bygging

Å bygge en høy seng av stein er ikke for komplisert. Det er imidlertid noen viktige punkter du bør være spesielt oppmerksom på. Vi nevnte den første av disse, nemlig komprimeringen under basen. Du må på ingen måte utelate disse. Målet ditt er ikke å slippe inn vann. Det vil føre til ustabilitet og glidning av strukturen etter frysing om vinteren. Selvfølgelig har dette både praktiske og estetiske ulemper.

Det neste kritiske punktet er å legge den første raden. Dette bør legges rett ved hjelp av spesielle måleenheter. Eventuelle ulikheter på dette tidspunktet kan ikke rettes opp med resten av strukturen.

Sørg også for at mørtelen tørker veldig godt etter at du har lagt det første laget. Først da bør du gå videre til å stille opp de neste steinene. For å sveise disse sammen kan du bruke vanlig byggemateriallim og ikke vanlig mørtel. Du kan kanskje be om et mer passende alternativ på kjøpstidspunktet.

Et viktig øyeblikk når du bygger høybedet av stein, er den synlige kanten. For å gjøre dette må du behandle steinene med en gips-knekker eller det såkalte skrapejernet.

Steinsenger i form av en spiral er også veldig vanlige

seng med spiralstein

De forskjellige mulighetene med skjemaene

Steinhøyene tilbyr mange forskjellige alternativer når det gjelder stil og form. De kan være ovale, firkantede, lange rektangulære. Trappeformede konstruksjoner er også vanlige. Høydesenger brukes ofte multifunksjonelt på grunn av de mangfoldige mulighetene. Disse konstruksjonene fungerer også som oppbevarings- eller sittegrupper. De tar rollen som dekorative aksenter og personvernskjermer.

Basen er uten tvil den viktigste delen av et slikt DIY -prosjekt

grunnhøy seng

Ulike alternativer når det gjelder stil

Fra et designmessig synspunkt kan steinene virke nøytrale, moderne, minimalistiske, men også landlige, grove eller industrielle, avhengig av farge og form. Mursteinene har en helt annen karakter enn natursteinen. Forhøyede senger av stein er generelt en klassiker, og derfor ser hagedesignet alltid eksklusivt og stilig ut.

Stener i forskjellige farger kan utgjøre strukturen til en høy seng

høy seng i murstein

Spesialfunksjonene sammenlignet med de andre materialene

Hvis du vil bygge et hevet steinbed selv, må du regne med en tilsvarende større innsats. Å jobbe presist og følge alle viktige trinn er avgjørende. Du må trene detaljene godt slik at konstruksjonen er visuelt tiltalende og stabil. De store fordelene fremfor andre konstruksjoner er den miljøvennlige karakteren og den lange utholdenheten. De steinhøye sengene kan vare mye lenger før de blir renovert eller byttet ut med andre.

Ta en titt på en flott opplæring om hvordan du lager rammestrukturer av steinhøye senger i videoen nedenfor!

Her er gode byggeinstruksjoner for å bygge en høy seng:

Den første raden er kritisk for designet

Lag en høy seng

Et hevet steinbed kan også pynte fasaden

hevet sengestein foran fasaden

Du kan velge forskjellige geometriske former for steinhøye senger

interessante figurer steinhøy seng

Lange rektangulære høybed er vanligvis de mest praktiske

lang rektangulær hevet seng

Den steinhøye sengen kan være en interessant aksent i hagen

ovale former hevet seng

En flott rekke hevede senger med naturstein

stein hevet seng grønnsaker bakgård

Formen på steinene kan også få høybedet til å se veldig interessant ut

stein høy seng lav

Trappekonstruksjoner er også veldig populære blant steinhøye senger

trinnkonstruksjon i steinhøy seng