Tenk deg følgende situasjon: Du har investert en god del tid og krefter i hagen din. En dag går du utenfor og merker imidlertid at skadedyr truer med å ødelegge planten din i flere uker. Nå bør du være forsiktig! På den ene siden vil du ikke skade plantene dine, men på den andre siden vil du bli kvitt skadedyrene effektivt. De fleste skadedyr, som mugg, bladlus eller snegler, kan gjøres ufarlige med enkle midler. Så det trenger ikke alltid å være kjemikalieklubben. Vi har samlet noen tips for hvordan du kan få en slutt på skadedyrene i hagen din.

unsplash irene davila

Gjør uten kjemi

I utgangspunktet er det viktig at du unngår kjemikalier i hagen din. Fordi dette ikke bare skader skadedyrene, men midlene som brukes kan også angripe mennesker. Bruk av kjemi kan ødelegge mer enn du tror. Uforsiktig bruk av dette kan føre til at bier eller frosker dør, for eksempel. Grunnvannet kan også være forurenset eller til og med forgiftet. Så prøv å klare deg uten kjemikalier hvis mulig. I beste fall vil det ikke være skadedyrsangrep i utgangspunktet, forutsatt at plantene dine er det har et sterkt immunsystem.

Bekjemp bladlus med såpe og kaffe

Den naturlige Fienden til bladlus er marihøne. Dessverre er de søte små insektene ikke alltid der når de trengs. Det er imidlertid andre måter å kontrollere bladlus på hvis de angriper dine prydplanter eller nytteplanter.

Bare bland en spiseskje myk såpe med en liter vann. Hell blandingen i en sprayflaske og spray de berørte områdene med den. Hvis det ikke hjelper, kan du bare blande en sterk kaffe med en dråpe oppvaskmiddel og spray den i stedet på det infiserte bladverket. På kort tid bør du bli kvitt bladlusene på denne måten.

miryam-leon-HkbjO-OlG4w-unsplash

Sagflis holder snegler unna

Det er veldig enkelt å iverksette tiltak mot snegler. Du trenger ikke engang å bruke brutale midler som salt. Hvis du merker at plantene dine regelmessig blir besøkt av snegler, drysser du bare sagflis rundt planten. Med dette bygger du en barriere som de slimete dyrene ikke kan overvinne.

Du må imidlertid fornye barrieren regelmessig, for eksempel etter sterk vind eller regn. Sagflis virker bare mot bråkmakere når de er tørre.

Kokosens kraft

Nærmere bestemt handler det mest om kokosolje. Det kan hjelpe mot flått i hagen. Først og fremst beskytter det ikke plantene dine, men deg selv når du er opptatt med hagearbeid. Du kan få kokosolje i alle større supermarkeder. Med dette gnir du ganske enkelt de frie områdene på kroppen, og flåttene har ingen sjanse mer. En hyggelig bivirkning: kokosoljen bryr seg om huden din samtidig. Du kan også bruke eteriske oljer for å bekjempe flått. Du bruker dette også på huden din. De intense røykene virker avskrekkende på de små parasittene.

tijana-drndarski-Bb8_yBkb_6E-unsplash

Vaselin og sitron

Maur kan være veldig irriterende, spesielt i blomsterpotter eller blomsterkasser. Imidlertid bør du ikke se på maur som skadedyr da de bidrar en stor del til økosystemet vårt. De sprer frø, spiser planter og dyrker sopp. Så under ingen omstendigheter skal du ødelegge dem.

Heldigvis finnes det effektive metoder; for eksempel kan gni utsiden av blomsterpottene med vaselin holde maurene borte. Sitronskiver på pottejord virker også avskrekkende på dyrene.

unsplash prins patel

Det er alt i melken

Pulveraktig mugg er en sopp som kan påvirke plantene dine. Vanligvis, hvis du har en angrep, må du kutte bort de berørte bladene for å forhindre at den sprer seg. Når du har fjernet bladene, bør du definitivt behandle med melk etterpå. For å gjøre dette, bland ca. 125 ml melk med 825 ml vann og fyll den i en sprayflaske. Hvis du sprayer planten regelmessig med den, vil ikke pulveraktig mugg lenger ha en sjanse. På denne måten kan du også ta forebyggende tiltak mot soppparasitten.

Vegetabilsk olje og skala insekter

I likhet med bladlus kan skalainsekter også spise av plantene dine på en stygg måte. Skulle du legge merke til at plantene dine er infisert, kan kommersiell vegetabilsk olje bidra til å drive skadedyrene bort igjen. Solsikke eller rapsolje er ideelt. Drypp litt på en myk klut og påfør den på de infiserte bladene. Du bør kvitte deg med skalainsektene på kort tid.

severin-candrian-qtgTwEiZz-I-unsplash

Fugler skremmer vekk med dårlig musikk

De største skadedyrene som kan true plantene i hagen din er fugler. Imidlertid kan du enkelt takle dem med musikk. Dette handler imidlertid ikke om lydforsterkning. Du kan heller henge gamle CDer som har tjent tiden sin på strenger for å blende dyrene med refleksjoner av lys fra de reflekterende overflatene.

Med disse tipsene bør du få hagen din skadedyrfri på en mest mulig naturlig måte. Husk også at du definitivt bør avstå fra å bruke kjemikalier, selv med større skadedyrsangrep. Gjør noe bra for plantene dine og deg selv.

   timo-vijn-PE3BN5bjAkI-unsplash

Bilde 1: unsplash.com, © Irene Dávila

Bilde 2: unsplash.com, © Miryam León

Bilde 3:  unsplash.com, © Tijana Drndarski

Bilde 4: unsplash.com, © Prins Patel

Bilde 5: unsplash.com, © Severin Candrian 

Bilde 6: unsplash.com, © Timo Vijn