Det er ikke for ingenting at rosen bærer det vakre kallenavnet – blomsterkonger, fordi det er en av de mest praktfulle prydplanter som pryder hagen hele sommeren. Enten som en busk, busk, i en seng eller i en gryte, utstråler de fleste rosetyper en forførende duft som får oss til å drømme om de vakreste tingene i livet og som skjemmer sansene. Rosene gir oss nesten ubegrensede designmuligheter, for å lage ekte øyer med blomstrende blomster i vår egen hage eller å nyte ekte blikkfang ute. Blomsterdronningen, med sin store variasjon, er selvfølgelig et uendelig tema hvor mange aspekter ved roseavl kan håndteres. I to påfølgende artikler ønsker vi å bringe deg nærmere rosens verden og løfte sløret for rosehemmeligheter litt. Du kan overbevise deg selv om at de fleste varianter av disse naturlige skjønnhetene er enkle å ta vare på, men har et enormt dekorativt potensial.

Vi har allerede spurt om opprinnelsen og symbolikken til roser i en annen artikkel, i dag vil vi se nærmere på forskjellige typer roser og deres omsorg. Hvis du er en ekte roselsker, har du kommet til rett sted. Fordi her er mye interessant informasjon om blomsterdronningen ……

 Rosen regnes som den vakreste prydplanten i hagen

roser sjarmerende dekorasjon av hagegjerdet

Du har sikkert allerede lest at mange rosesorter har blitt avlet, krysset, pleiet i din egen hage og i parker i over 2000 år, og alt dette gjøres igjen og igjen med sikte på å gjøre disse hageskjønnhetene enda mer perfekte og grasiøse . I dag kan alle roselskere beundre den blomstrende prakt av over 30 000 rosevarianter og velge blant dem forskjellige blomstringsfarger og aromaer, vekstformer og design for sin egen hage.

Det er hybrider som gjør oss målløse med sin prakt og duft, de viser et ekstraordinært utvalg av farger, hvor paletten varierer fra hvitt til rosa og mørkerødt til svart. Du kan lære mer om klassifisering av roser etter farge her lese.

Klatresortene er like populære som bunndekket, de som pynter hagemuren og de som pynter rosenevaljen. Vi inviterer deg til å fordype deg i rosens verden og samle mer informasjon om disse unike prydplanter i hagen. I det følgende vil vi presentere tre viktige og utbredte rosegrupper avhengig av utseende, nemlig seng, klatring og buskroser. Vi gir deg også nyttige tips for deres omsorg, slik at du kan nyte mangfoldet av farger og duften av rosene i utendørsområdet i flere måneder. Nemlig fra slutten av mai til sen høst …..

 Rosen er dronningen i blomsterbedet

roser busk roser blomsterdronningen som pynt i forhagen

Blomsterroser og deres omsorg

Dette er en ganske moderne rosegruppe som er spesielt populær blant amatører. Sengerosa vokser buskete, de er omtrent knehøye og pynter små hager, men også store parker like vellykket. De overrasker med sitt mangfold av farger, her kan du finne varianter fra hvitt til blodrødt. De har også et stort utvalg av blomsterformer – veldig forskjellige blomster sees ofte, for eksempel store og små, sfæriske og flate, dobbelte og enkle. Du kan få mer interessant informasjon i nærmeste blomsterbutikk eller hos blomsterhandleren. Her vil vi bare nevne noen typiske varianter av sengeroser. Denne listen inkluderer “Lions Rose”, “Tequila 2003”, “Neon” og “Rotilia”, “Yellow Meilove”, “Innocencia”, men også de varmebestandige klassikerne “Friesia” og Bonica82 “. De regntette variantene “Red Leonardo de Vinci”, “Rosenfee” og “Goldelse” bør også nevnes. Varianter “Marie Curie”, “Margaret Merril” og “Friesia” gir en behagelig duft.

Omsorgstips for sengrosene:

– Blomstrende roser foretrekker solrike steder, noen få varianter kan også trives godt i delvis skygge.

– Det valgte stedet skal være luftig, men under ingen omstendigheter trekkfullt.

– Jorda må være rik på næringsstoffer, godt drenert og moderat tung.

– Sengrosene må kuttes hvert år, gjerne om våren. Noen varianter blomstrer veldig intenst om sommeren, disse må da også kuttes.

– Fjern eller kutt av døde skudd hele tiden.

 Den årlige beskjæringen av rosene er helt nødvendig for deres vekst og blomstring

roser Marie Curie i oransje

Klatreroser

Som navnet antyder, er en tre- eller metallramme et absolutt must for at klatrerosene skal vokse skikkelig. Denne gruppen av roser kan også klatre på vegger eller hagegjerder der det er klatrehjelpemidler. Selv om klatrerosene er veldig forskjellige i farge, blomstrende rytme og vekstform, kan man trygt si – de er perfekte for grønnere gjerder, pergolaer, arbors og hele husvegger. De siste årene har den såkalte hybridte blitt veldig populær fordi den vokser veldig rikelig og raskt. De typiske, oftere blomstrende varianter av klatreroser er “Compassion” og Bienvenue “, mens de en gang blomstrende varianter inkluderer” Bobby James “,” Wedding Day “og” Paul Noel “. De velkjente variantene Liana Rose, Rambler Metanoia, Rambler Indigoletta og andre bør også nevnes. Blomstene deres er farget i hvitt, gult, oransje, rødt og til og med blått, noe som faktisk er en sjeldenhet.

Omsorgstips for klatrerosene:

– Du foretrekker lyse og solrike steder;

– Klatrerosene må vannes regelmessig de første tre årene. Gjødsel er nok en gang om sommeren;

– Gamle og tørkede skudd kuttes, døde blomster fjernes;

– Spesielt det nedre området av klatrerosene må beskyttes mot frost og temperaturer som er for lave om vinteren. Bruk noe fiberduk eller gamle blader til dette formålet

 Rosesortene er varierte

rose klatreroser i bakgården

Buskroser

Hvis du ikke har tid til å ta vare på roser, men fortsatt vil beundre disse praktfulle prydplanter i din egen hage, kan vi anbefale buskrosene. Dette er spesielt kraftige rosesorter som vokser minst 1,50 m høye. Noen varianter kan nå en høyde på 3 til 3,5 m. Buskrosene vil glede deg hele sommeren til sen høst med sine praktfulle blomster og en sterk duft. De er frostharde og robuste. Disse varianter trives på et lyst, solrikt sted og krever regelmessig beskjæring, helst om våren. Dette stimulerer deres vekst. De klassiske variantene av buskroser er: Lichtkönigin Lucia, Johannes Rau, Tascaria, Julia Renaissance og Certinia.

 Buskrosene er alltid et skikkelig blikkfang i hagen

roser Bonica i lys rosa

Omsorgstips for buskrosene:

– Velg et solrikt og luftig sted for buskrosene.

– Aldri plant disse varianter under trær, fordi buskrosene krever mye sollys og varme.

– Plant disse buskrosene i grupper på tre eller 0,70 m fra hverandre.

– Gi rosene en god tilførsel av vann og gjødsel.

– Beskytt prydplanter mot skadedyr og sykdommer.

– Rosenbeskjæringen om våren er et must her igjen.

– Buskrosene kan også beskjæres for å oppnå bedre vekstformer. Men dette er ikke obligatorisk.

Vårt ekstra tips: Når du kjøper rosekaks, må du kontrollere at den rosetypen du ønsker ikke er utsatt for sykdom eller at den allerede er skadet. Ellers ønsker vi deg mye moro med rosepleie og uforglemmelige stunder ute i hagen din full av rosenduft!

roser som dekorasjon av husets fasade

roser designer hagen med roser

rosesorter buskroser i hagen i myke farger

rose blomsterdronningen vakker dekorasjon

rosesorter og omsorg roser kutting

Rose rose varianter som klatrer roser i hagen

roser klatreroser forskjønner hagen