Mange flerårige elskere og hobbygartnere elsker den fargerike og robuste Echinacea -planten. Og av mange gode grunner. I tillegg sies det at denne flerårige har immunforsterkende og antiinflammatoriske effekter, noe som har gjort den til en av de mest berømte medisinske plantene de siste årene. I form av tinkturer, løsninger, juice, tabletter og salver, blir Echinacea stadig mer populær og anbefales ofte, spesielt av naturopater og homeopater. Nedenfor finner du de viktigste pleietipsene hvis du vil plante denne flotte planten i din egen hage, i tillegg til mer om dens helbredende krefter.

Echinacea -planten er en av de vakreste stauder i dette landet

echinacea plante purpurea magnus

Navn og opprinnelse til Echinacea -planten

Selv om planten ligner den vanlige kongeblomst (Rudbeckia fulgida), har det mye mer korrekte navnet “Scheinsonnenhut” allerede etablert seg i Tyskland. Echinacea kalles også rød coneflower, lilla coneflower (Echinacea purpurea) eller pinnsvinhodet. Planten skylder sitt vitenskapelige navn til det greske ordet “echinos”, som faktisk betyr kråkebolle.

Botanikerne har valgt navnet treffende, fordi echinacas blomsterhode ser akkurat det samme ut, rundt og litt stikkende.

Planten tilhører familien Asteraceae og er hjemmehørende i præriene i Mellom- og Nord -Amerika. De innfødte brukte den som en medisinsk plante og hedret den. I dag, i tillegg til de gamle Echinacea -variantene, er det også over 100 nyere som har blitt produsert som hybrider av en rekke internasjonale urteavlere.

For eksempel har noen varianter røde og oransje kronblad

hagedesign hageplanter echinacea plante sunt

Beliggenhet og jord

Echinacea -planten elsker sol til delvis skygge. Jorden skal være moderat fuktig, men staude har ikke noe imot tidvis tørke. Vannlogging, derimot, bør unngås. Pseudo-solhatten liker like godt leirete og sandete. Planten er også ganske kalktolerant. Selv om den er ganske nøysom og robust, trives den best i humus og næringsrik jord som fremdeles er svakt alkalisk eller svakt sur. På grenser, på gjerdet, i prærie- eller hyttehager kan Echinacea kombineres perfekt med mange andre stauder, blomster og prydgress. Noen av de beste partnerne til pinnsvinet er: duftende brennesle, edderkoppblomster, vanlig kongeblomst, gullrod, asters, sedumplante, zinnias og kosmos.

Andre medisinske urter og fargerike stauder står også vakkert ved siden av Echinacea -planten

vakre sommerblomster echinacea plante

Vanning, gjødsling og multiplisering

Du bør ikke vanne for ofte for å unngå vannlogging. Imidlertid bør du også unngå å tørke ut jorda. Moderat fuktig er den beste løsningen her. Planten trenger knapt å bli befruktet. Du bør bare legge litt kompost til jorden om våren, slik at blomstene blir sterkere fra juli til september. Selv om Echinacea er hardfør, bør du bare plante den med frø eller stiklinger om våren, når frosten allerede er helt borte og temperaturen stiger over 15 grader. Du kan også friske opp flerårige hvert par år ved å dele røttene i september / oktober og plante dem andre steder.

Stauder vil takke deg med fantastiske blomster

Echinacea plante lilla blomster

Skadedyr og sykdommer

Echinacea har ikke mange fiender. Faktisk er det nesten utelukkende sneglene som forårsaker problemer for planten. Spesielt i regnværet vår og sommer kan dyrene lett komme seg til solhattens løvverk og ofte ødelegge en stor del av den. Du bør derfor holde øye med dem og enten plukke opp sneglene eller bekjempe dem med naturlige midler.

Og når det gjelder sykdommer som er farlige for Echinacea flerårig, bør du være spesielt oppmerksom på mugg. Når en plante blir syk, ser bladene ut som om de har blitt støvet med mel, derav navnet. Det er en sopp som kan utvikle seg når det er for mye fuktighet. Så vær veldig forsiktig når du vanner, og hvis du merker melete blader, fjern dem i god tid.

Echinacea-planten er en ekstremt bivennlig flerårig plante som også tiltrekker seg andre insekter

sommerfugl echinacea plante

Echinacea som medisinsk plante

Som allerede nevnt i begynnelsen, har Echinacea -planten ryktet for å kunne styrke immunsystemet. Og faktisk har den positive effekten av preparater laget av plantens deler allerede blitt bevist ved forkjølelse. Likevel bør man ikke overdrive og være forsiktig med allergier og alvorlige sykdommer. Generelt regnes den lilla coneflower som sårheling og antiinflammatorisk, spesielt for infeksjoner i luftveier og urinveier. De verdifulle ingrediensene i planten er ansvarlige for dette, for eksempel de forskjellige essensielle oljene, koffeinsyrederivater som cikorsyre og de mange alkamidene.

Echinacea-tinkturen er en av de mye brukte og velkjente rettsmidler

sunne effekter echinacea plantetinktur

Indianerne var allerede overbevist om de sunne effektene av Echinacea -planten og brukte den konstant i hverdagen. Selv om du ikke trenger eller ikke vil bruke den helbredende kraften, kan du rolig nyte de fantastiske blomstene som en stellende flerårig i din egen hage.

Den falske solhatten gir hver seng mange friske, fargerike aksenter

tips til pleie av echinacea    echinacea purpurea sunn plante  Echinacea blandet

echinacea plantesort purpurea

sunne echinacea plantetips  grønn twister cultivar echinacea plante

grønn echinacea plante

oransje echinacea plante

hvit echinacea plante