Fordelene med hagedesign påvirker mange aspekter av våre liv. Tradisjonelt forskjønner de området rundt husene, og nå kan de til og med brukes innendørs. Du kan dyrke og produsere dine egne grønnsaker i en vakker hage. Du kan også gjøre dette like godt med en vertikal hage i interiøret. For en stund nå har hagedesign blitt fremmet som en veldig god psykologisk terapi mot stress, depresjon og andre ubehagelige fysiske forhold. Miljøeksperter mener også at landskapsarbeid kan redusere skadelige klimaendringer. Spesielt å plante uteområder i byer kan forbedre tilstanden i vår verden i denne forbindelse med rundt 10%.

Det er mange økologiske hagedesignideer som kan være ganske moderne

hagedesign enkel og moderne

Hagedesign for et sunnere klima – de viktigste fordelene

Hva er de viktigste fordelene med hagedesign som bidrar til å forbedre klimaet vårt? På den ene siden er luftkvaliteten i byene og andre bosteder betydelig forbedret. Luften blir renere, og klimaet kan også bli mer behagelig.

  For eksempel kan varmen om sommeren reduseres merkbart ved å vokse trær.

I økohagen kan du dyrke grønnsaker som er sunne for deg og barna dine

flotte ideer til naturlig hagedesign

Hjelp til miljøkatastrofer

Flom og andre typer stormer er noe vi hører om i nyhetene oftere og oftere. Ved å planlegge en hage riktig kan du i noen av tilfellene redusere skaden betydelig. For eksempel, i tilfelle en flom, kan vannet absorberes mye bedre av jorden enn for eksempel når det brukes betong. Den bedre dreneringen ville da selvfølgelig være avgjørende, slik at ikke alt vannet i hjemmet ditt renner ut i det.

Dyrelivet hjelper hvis du vil gjøre noe med klimaendringene

ideer for hagedesign - tiltrekk insekter

Tips for hagedesign mot klimaendringer

Selvfølgelig må hagedesign være underlagt visse regler, slik at det faktisk beskytter miljøet. Derfor vil vi beskrive noen av hovedreglene for miljøvennlig hagedesign i de neste linjene. Ikke bekymre deg – disse vil ikke begrense deg. En miljøvennlig hage kan se vakker og original ut. Det krever nok også litt mer grunnleggende kunnskap på forhånd.

Hagen midt i byen hjelper mot klimaendringer

hagedesign med vakre belegningsstein

Resirkulering og gjenbruk

Regelen nummer én er å bruke så lite nye materialer som mulig til hagedesign og ved valg av hagemøbler. Det er så mange enkle instruksjoner for å fornye gammelt treverk og materialer som allerede har blitt brukt. Med litt sliping og maling kan du få de gamle stolene og bordene til å se ut som nye. Først vil du spare mye penger, og du vil fortsatt ha muligheten til å tilpasse fargen din og andre aspekter av utseendet. Det samme gjelder hjelpematerialer som du bruker til vedlikehold av hagen din. I stedet for å løpe til nærmeste supermarked for nye rimelige verktøy, bør du undersøke kvalitetsverktøy i bruktbutikker eller på Internett. Ofte får du en veldig god kvalitet til en relativt lav pris. Så gå for resirkulering. 

Plantebaserte høybed – en god strategi innen økologisk hagedesign

hagedesign to forskjellige senger

Økologiske materialer

Kanskje du vil kjøpe noe nytt tross alt, eller du bare ikke har gamle møbler å resirkulere. Men selv i dette tilfellet har du muligheten til å oppføre deg i samsvar med de økologiske reglene. Bruk økologiske materialer: Dette er for det meste naturlige materialer som tre. Ideelt sett bør de vokse i din region og komme fra en bærekraftig økonomi. Noen materialer, for eksempel bambus, regnes som miljøvennlige, selv om transporten forårsaker skadelige utslipp. Årsaken er at de vokser veldig raskt tilbake og danner skog, noe som i stor grad også bidrar til den generelle forbedringen av klimaet vårt.

Møbler laget av miljøvennlige materialer er et godt valg for miljøet

ideer for miljøvennlig hagedesign

Samle vann!

Å bruke for mye vann til vanning er en veldig skadelig vane. På globalt nivå er dette et stort problem som fører til stor sløsing med denne altfor verdifulle ressursen. Du kan gå langt mot å redusere problemet ved å samle vann i forskjellige kar. For eksempel kan regnvann stuves i forskjellige beholdere. Deretter kan den brukes til å vanne hagen din.

Nok et godt bevis på at økohagen kan være moderne og komfortabel

vakre planter - ideer til hagedesign

Småstein i stedet for betong

Betong i hagen er veldig populær fordi den beskytter mot smuss mens du går og kan også gi hele utearealet en viss struktur. Dette er imidlertid ikke den mest økologiske løsningen som kan tenkes. Tvert imot: Betong stopper drenering av vannet i bakken og krever mer innsats for vanning og hagearbeid generelt. Du blir mye grønnere hvis du velger et alternativ som grus i stedet. På denne måten vil du også lage vakre turstier og likevel oppnå tilstrekkelig komfort og et attraktivt estetisk utseende.

Økologisk hagedesign, der betong unngås så mye som mulig

flott bacg for hagedesign

Reduser bruken av kjemikalier!

Det finnes flere metoder for økologisk behandling mot skadedyr. Disse finnes på Internett og på mange spesialiserte nettsteder. Invester tid for å gjøre deg kjent med disse og vedlikeholde hagen din med så lite eller ingen kjemikalier som mulig.

Her er noen enkle ideer på et øyeblikk:

  • Behandle høye planter med en sterk vannstråle;
  • Bruk hvitløk, rabarbra eller hyllebær for skadedyrsbehandling;
  • Sett opp fuglehus slik at du tiltrekker fuglene til gården din. Disse vil naturlig fjerne noen av skadedyrene;
  • Bygg små kunstige dammer for å tiltrekke seg mer dyreliv, ettersom andre dyr enn fugler også lever av skadedyr.

Planter mot skadedyr

Det er noen planter som naturlig vil hjelpe mot skadedyr når de vokser i hagen din. De er omtrent som følgende:

  • Løk og gressløk;
  • Gulrøtter og purre;
  • Stikkende luktende typer blomster som ringblomster;

La oss fokusere på økologisk hagedesign slik at barna våre får en bedre fremtid

barn i hagen - veldig god idé

Gode ​​plantekombinasjoner

Det er gode kombinasjoner av planter. Hvis de riktige artene vokser ved siden av hverandre, vil de forbedre hverandres kvalitet og beskytte seg mot skadedyr. For eksempel kan basilikum forbedre smakene på tomatene betydelig, og sjørettiken beskytter potetene mot sykdommer.

Lær hvordan du korrekt kombinerer plantene i hagen

naturlig hage - mange grønne planter

Mer inspirasjon

Det er også andre måter du kan gjøre hagen din mer økologisk. Vi vil liste noen av disse her i stedet for en konklusjon, slik at vi kan inspirere deg til andre miljøvennlige ideer. Følgende økologiske hagedesignideer kan implementeres relativt godt under urbane forhold:

  • Invester i en hage på taket;
  • Velg planter som tiltrekker seg dyreliv;
  • Lag din egen kompost og bruk den til å forbedre jordkvaliteten!

Vi håper at vi har inspirert deg med våre enkle tips for å lage en miljøvennlig hage. I denne artikkelen vil du også oppdage noen aktuelle hagetips for høsten! Fordi hagearbeid er en fantastisk måte å takle de typiske depresjonene i overgangsperioden.