kult design plante blomster forlater design ideen originalEt kult designanlegg: sylinderenseren

Sylinderrenseren “Little John” (Callistemon viminalis) er et flott designanlegg for hagen din. I de subtropiske områdene er sylinderrensere skryte av trær og store busker. Men denne dvergarten er liten nok til å trives i blomsterpotter. Den kan til og med bli tatt vare på som bakken vegetasjon da den vokser 60-90 cm høy på enkelte steder.

Anlegget er tørke- og varmetolerant og veldig lett å ta vare på. Den trenger ikke å kuttes fordi dvergesylinderrenseren har blågrønne blader og lilla blomster som står fast på korte grener.

Botanisk navn: Callistemon viminalis “Little John”

kult design plante blomster røde farger form landskap

Vanlige navn: Dwarf cylinder cleaner, Little John cylinder cleaner

Forhold: Tildekket, hardfør til -9 grader, ellers trives den godt i blomsterpotter

Vannkrav: ikke krevende etter de første månedene

Høyde: 60-90 centimeter høy og bred

Fordeler og spesielle egenskaper: tåler tørre forhold; danner skygge for dyrelivet; tiltrekker seg pollinatorer; trives også i urbane forhold

Sesongmessige forhold: eviggrønn; uregelmessige blomster hele året med en travel sesong om våren

Veksttid: Plant om høsten

kul design plante blomster røde farger form sylinder

Bruk. Bruk dvergesylinderrenseren for å tiltrekke kolibrier og andre pollinatorer, for å gjøre urtehagen interessant med lavendel og rosmarin eller som en kant av blomsterbed eller gangstier. De mykt strukturerte bladene viser seg best når noen stykker vokser sammen, men siden planten er dyr (rundt $ 20- $ 30) kan du stikke i hvert blomsterbed per stykke hvis budsjettet tillater det. Men hvis du allerede har et stykke, vil du ha mer.

De myke, kalde fargene på sylinderens rengjøringsblad

kule designplanter blomsterblader former landskapsarbeid

Sylinderrensens blader gjør det mye lettere å vente på blomstene, og bladene i seg selv gir nok til hagens skjønnhet. Fløyelstrukturen er så innbydende at du bør dyrke planten innen rekkevidde.

Noen steder beholder sylinderrenseren bladene, og det kan stå som et permanent element i landskapet. Med sin langsomme og kompakte vekst er planten egnet for grunnvegetasjon eller kan også trives under vinduene i husets byggegrunn. Hvis frosten er spesielt hard, kan planten enkelt beskyttes med tepper.

Bor du der det blir kaldere enn -9 grader, kan du ha sylinderrensere ‘Little John’ i blomsterpotter

kult design plante blomster forlater design ideen original

Med sin lille størrelse kan planten bli der i årevis og blir lett et husplante om vinteren.

Etter de første månedene tåler planten tørke, omplanting i større potter anbefales for dypere røtter. Du kan enten plante hvert stykke i potten eller danne kontrasterende grupper med planter med større blader. En sammensetning av tre store keramiske beholdere med dvergsylinderrensere er en lettstelt utstilling i øyehøyde.

Dyrking notater

kult design plante blomster blader form hage

Callistemon ‘Little John’ er lite krevende, planten tåler veldig godt fuktig og tørr jord. Etter de første månedene trenger den nesten ingen vanning, noe som gjør den egnet for xeriscaping -teknologi i private hus og til og med offentlige steder som parkeringsplasser. Sylinderrenseren føles bedre befruktet, men kan også blomstre uten befruktning.

I de første månedene trenger planten fortsatt vanning for faste røtter. Hun kan vokse når som helst, men hun vil vaske raskere om høsten, så du vil ha mange blomster til våren. På bildet kan du se de uregelmessige blomstene som er der hele året.