flotte bambus tips grønn magi

Flotte bambus tips for hagen din – også det riktige for mindre områder

Bambus er fantastisk. Overfloden av varianter, størrelser, farger og vekstmønstre sikrer at det er en bambus som kan vokse i nesten alle hager.

Bambus har imidlertid et dårlig rykte på små mellomrom.

Mange gartnere i hjemmet er nervøse for dens evne til å vokse i en alarmerende hastighet. Men bambus kan trygt inkluderes i hager i hjemmet – enda mindre – hvis du lærer de riktige teknikkene, forstår plantens vekstmønster og velger en variant som passer nettstedet ditt. Bambus er teknisk sett et treaktig gress; og blomster sjelden, og den utvides ved å sende underjordiske skudd, kalt jordstengler.

I hvilken grad bambusplanter produserer rhizomer og fjerning av dem fra moderplanten er hovedforskjellen mellom de to bambusformene: klumping og løping.

Med litt tanke kan bambus være en av de laveste vedlikeholds- og hardestarbeidende plantene på eiendommen din. Her er noen hensyn og tips du bør huske på når du planlegger bambus i hagen din.

Klumpende bambus

flotte bambus tips grønne vegger mange trebjelker

Denne sorten er veldig kraftig og kan vokse til en stor busk

flotte bambus tips klumping variasjon

Clumping Bamboo er en ikke-angripende plante med klumper som ikke sprer stilkene. Det er bra for mindre mellomrom på grunn av sin håndterbare størrelse (de fleste variantene ovenfor varierer fra 2,44 til 4,88 meter i temperert klima) og kompakte vaner. Disse plantene har en tendens til å ha slankere stilker og se ut som en bambushekk. Klumping av bambus krever ingen tilbakeholdenhet og vil blomstre i en rekke situasjoner i en liten hage.

Tips: Fargesia bambus er en av de beste klumpete bambustypene for den lille hagen og passer godt i en rekke lysforhold. Min favoritt sort er lavt vedlikehold Fargesia robusta, som vokser til en maksimal høyde på 4,26 m i et temperert klima. Variasjonen av bambuspanda bjørner er også å foretrekke – men dessverre blir ikke dette utnyttet hvor jeg bor!

Kjører bambus av Integration Design Studio, Landscape Architects

flotte bambus tips grønn dekorasjon idé

Å kjøre bambus har en tendens til å spre seg kraftig, så det trenger mer planlegging og kontroll for å integreres i et lite hagerom. Å løpe bambus er tykkere, har godt fordelte stilker og gir mer fleksibilitet i landskapet. Sidegrener kan fjernes for å avsløre de ofte fargerike stilkene og dermed tillate utsikt over en hage.

Tips: Av de mange alternativene for å lage bambus, er mine favoritter for små hager Phyllostachys nigra (svart bambus) og Phyllostachys aurea (gylden bambus) på grunn av sin langsomme vekst og fantastiske stilkfarge. Gylden bambus fungerer godt mot en mørk bakgrunn og svart bambus gir en flott kontrast til lysere plantinger i hagen.

Bambus som beholderplante av Aloe Design

flotte bambus tips friske grønne planter og mørke småstein

 Blomsterpotter er også perfekte til balkongen

flotte bambusspisser plantet i blomsterpotter

Rotvekst er en stor bekymring ved drift av bambusplantinger. Noen løpende bambus kan trives i en beholder. Fordi planten er over bakken og ofte er omgitt av steiner, er all vekst konsentrert i rommet den inneholder. Du må sørge for at beholderne er godt vannet, selv om bladene på bambusen kan bli brune.

Tips: Bambus gjør det ikke bra i tørre situasjoner, så automatiserte vanningssystemer er en fin måte å sikre regelmessig vanning.

Innebygd bambus

flotte bambus tips personvern skjerm med tre bakgrunn

Smale passasjer er fylt med liv

flotte bambus tips grønn dekorasjon for smale overganger

 Rennende bambus kan også bygges inn, men det krever en rotbarriere for den tidligere veksten for å forhindre vekst i hagesengen rundt. Bambusbarriere (ofte kalt en rhizombarriere) er tykk plastfolie som synker minst tre fot i bakken rundt bambusplantene og stikker ut noen få centimeter over bakken. Rhizomer blir viderekoblet til det angitte området for bambus, og den omkringliggende hagen er beskyttet mot bambusvekst. Elvesteiner plassert rundt plantens base er en effektiv måte å skjule bambusbarrieren og komplimentere de arkitektoniske stilkene. alfa

For vertikal plass

flotte bambus tips som trær i hagen

Vakker plantebarriere bak huset av Aloe Design

flotte bambus tips en levende vegg laget av planter

Å løpe bambus er større enn klumpete bambus, så du må vurdere mengden vertikal plass som er tilgjengelig. Plantehøyden kan kontrolleres ved å kutte ut stilkene som er for høye sammenlignet med planten.

Tips: “Beskjær” aldri bambusplantene, da stygge blader vil vokse i krysset og den grasiøse, naturlige formen på planten vil bli påvirket.

Fordi bambus er så fleksibel, lener større prøver seg ofte under vekten av de øverste grenene. Dette kan skape et problem på trange steder. Du kan klare bøyningen i bambusen med et stigesystem av tørket bambus.