Prosesjonære møll av eik sprer seg allerede mer og mer i dette landet. De hårete skadedyrene kommer opprinnelig fra Sentral- og Øst -Europa, men på grunn av klimaendringer føler de seg allerede ganske komfortable i nord. Milde vintre og varmere vårvær gir dem perfekte levekår, og de mange eikeskogene tiltrekker dem også. De frekke larvene spiser ikke bare bladene på trærne bare, men er også problematiske for mennesker og dyr og i noen tilfeller til og med veldig farlige. Det er ikke for ingenting at mange føderale stater tar regelmessige kontrolltiltak og bruker en stor del av budsjettet på dem. Hvorfor eikprosjonære møll er så skadelige for oss, hvordan du kan gjenkjenne dem og hva du kan gjøre med det, kan du finne ut her hos oss i dag.

Larvene kan ofte sees i rader som en prosesjon 

Prosesjonær møll i eik farlig

Gjenkjenne prosesjonære møll i eik

Prosesjonær møll i eik kalles faktisk larvene / larvene til møllen med samme navn. I motsetning til etterfølgerne er sommerfuglen helt ufarlig selv for oss mennesker. Denne har et vingespenn på ca. 3 cm og er kamuflert i brungrå nyanser. Hodet og hele kroppen er belagt med korte hår.

Det kan lett forveksles med andre møll. Møllen lever bare noen få dager i august, og på denne tiden legger den eggene i eiketrærne. Disse er smart kamuflert med vekter og sekreter og dvale på treet. Larvene klekkes deretter tidlig / midten av mai og begynner sine seks påfølgende larvesykluser.

Slik ser lett infiserte eiketrær ut

Eikprosessjonær møll skadelig eik

De spiser bladene på eikene og fra den tredje livssyklusen begynner de såkalte banene eller reirene å danne seg. Disse fungerer som innkvartering og beskyttelse for larvene, så vel som for senere forpupping i juli / august. Larvene til eikprosessjonsmøllen beveger seg faktisk i såkalte nese-til-hale-prosesjoner og kan derfor lettere skilles fra andre larver. I tillegg kan reirene deres bare sees på trær og aldri på vegger, hagegjerder eller andre gjenstander.

Ikke forveks eikprosessjonsmøllen med andre larver

prosesjonær møll i eik skadelig

Hvorfor er prosesjonære møll i eik farlig?

Larvens farlige hemmelighet ligger i de tynne, sviende hårene. De inneholder thaumetopoein, en aggressiv brenneslegift. Dette kan utløse sterke allergiske reaksjoner, som kan føre til kløe og rødhet i huden, ondt i halsen og bronkitt til astma eller kortpustethet. Larvehårene er utstyrt med mothaker og kan derfor lett og fremfor alt klamre seg til hud og slimhinner hos mennesker og dyr i lang tid. Hvis disse inhaleres eller kommer inn i øyet, kan det i mange tilfeller forventes alvorlige konsekvenser. I akutte situasjoner bør du definitivt konsultere en legehjelp, og hvis du har en prosesjonær møllutslett i eik eller allergi, bør du behandle de berørte kroppsdelene med kortisonkrem og også ta antihistaminer. Det er også lurt å vaske grundig og bytte klær hvis de kommer i kontakt med stikkende hår på larvene.

Larvenes stikkende hår kan forårsake kløende utslett 

prosesjonær møllutslett i eik

Hvorfor sprer seg prosesjonære møll i eik?

Som vi allerede har nevnt ovenfor, selv på våre breddegrader, tilbyr høyere temperaturer de perfekte levekårene for den irriterende eikprosessjonsmøllen. I tillegg ødela overdreven bruk av plantevernmidler deres naturlige rovdyr i store mengder. Det er knapt noen faktorer som kan stoppe den raske spredningen av skadedyr. Noen eksperter gir en annen grunn til dette, nemlig den økte handelen med unge eiketrær fra Sør- og Sentral -Europa. Sannsynligvis på grunn av utilstrekkelig kontroll kommer mange egg fra prosesjonærmøllen til eik ubemerket til Tyskland.

Larvene formerer seg raskt og blir raskt til sjenanse 

larveno av prosesjonær møll i eik

Eik prosesjonær møllkontroll – hovedmetodene

Selv om det ikke er noe offisielt rapporteringskrav for disse skadedyrene, bør du umiddelbart rapportere eventuelle angrep til vedkommende myndighet. Eller kontakt en profesjonell skadedyrsbekjemper direkte. Fordi å fjerne reirene og larvene selv ikke er en god idé i det hele tatt. De stikkende hårene er ekstremt knekkbare og kan fly flere hundre meter i luften. Eksperter er godt kjent med det og vil fjerne eikprosessjonmøllene på passende måte. I de fleste tilfeller gjøres dette ved hjelp av mekaniske metoder som støvsuging med en industriell støvsuger. Noen ganger brukes også høytrykksrensere og sprøytemidler og andre insektmidler sprøytes. Dessverre er de siste trinnene ikke bare ganske dyre, de er også skadelige for miljøet og ødelegger samtidig mange andre arter av sommerfugler og nyttige insekter.

Støvsuging av reirene er en relativt skånsom metode 

Bekjemp prosesjonær møll i eik

Av disse grunnene utvikler forskere også nyere kontrollmetoder som er rent biologiske. De mest brukte er bruk av bakterien Bacillus thuringiensis og rundorm, også kjent som nematoder. Bakterier og ormer er i stand til å trenge gjennom larvene og tørke dem ut og ødelegge dem fra innsiden. Så dette er biocider som har nesten ingen bivirkninger. Likevel bør man ikke overdrive med dette og ikke bruke disse midlene på en ukontrollert måte over et stort område, fordi dette også kan påvirke andre nyttige insekter.

Eksperter kan behandle en angrep riktig og trygt 

Bekjemp farlige eikeprosessjonære møll

Det er også veldig miljøvennlig å støtte de naturlige rovdyrene i eikprosessjonsmøllen og tiltrekke dem. Veps, rovbiller, flaggermus og noen fugler som meis, bøyle eller gjøk er blant de viktigste av disse. Du kan bli aktiv selv og henge opp fuglehus i hagen eller i parken og dyrke ulike plantebaserte matkilder som nektarrike blomster og urter.

Pupper liker å mate på eggene og larvene til eikprosessjonsmøllen

bruk puppene mot prosesjonære møll i eik

Så vær oppmerksom og ansvarlig overfor deg selv og andre. Hvis du merker reir av de farlige larvene, må du rapportere dem umiddelbart og ikke nærme deg dem. Fremfor alt, beskytt barn og kjæledyr mot det, og få en lege til å undersøke deg, spesielt hvis du har en tilleggsavgift eller allergi.

Erklære krig mot eikprosessjonær møll! 

Prosesjonær møll i eik på eik

Slik at den har mindre sjanse for å spre seg over et stort område 

Prosesjonære mølllarver i eik

Møllen ser ganske lik ut også andre møll 

Gjenkjenne møll prosesjonær møll

Reirene er ofte godt kamuflert 

Prosesjonær møllkontroll i eik

Sauull ser ut til å drive larvene bort 

saueull mot prosesjonær møll i eik

Prosessjonslarve i eikGjenkjenn prosesjonære møll i eik Prosesjonær møll eik larver Prosesjonær møll i eik ødelegger reir Prosessjonsreir i eik Bekjempende prosesjonære møll i eik gjenkjenne farlige eikeprosessjonære møll Farlig eikprosessjonsreir