Glem fuging og konstant luke av ugress! Bare grønn belegningsfuger på terrassen eller hagestiene med de riktige plantene. I prinsippet er flate pute-planter og lave stauder som er robuste og slitesterke egnet for dette. Mange av de gangbare bakdekslene er selvfølgelig også inkludert. Heldigvis er det mange flotte planter som ikke bare tåler tørke og sol godt, men også kutter en god figur i hagen som skyggeplanter. I dag presenterer vi deg vårt TOPP 10 bakdeksel for fortauskjøter. Avhengig av din egen smak og spesifikke forhold, kan du deretter bestemme de riktige plantene for grøntområdet ditt. Deretter finner du også noen viktige tips for å holde fortauet fritt for ugress. Alt, selvfølgelig, helt miljøvennlig og naturlig, for kjemiske ugressdrepere har uansett ingen plass i din private hage.

Å fjerne ugress fra fortauene er også mulig med de riktige plantene

grønne fortauskjøter mot ugress

Våre TOP 10 asfalteringsfuger

Alle plantene fra listen vår er enkle å ta vare på, spenstige og er ikke bare egnet for planteledd, men også generelt som en velduftende, fargerik plenerstatning. Finn ut mer om hver enkelt plante nedenfor.

# 1 stjernemose (Sagina subulata)

Stjernemose sagina subulata irsk mosegrønn fortauskjøt

Stjernemosen tilhører gruppen eviggrønne, hardføre planter. På grunn av sine stjerneformede, hvite blomster om sommeren, ble planten navngitt på den måten. Imidlertid er det faktisk ikke en ekte mose, men tilhører nellikfamilien. Stjernemosen kalles også ofte slakteurt. Planten elsker sand- eller lerjord og er putedannende og flatvoksende. I tillegg kan stjernemose også brukes som grønt tak eller gravplanting samt underplanting eller til tørre steinvegger.

# 2 sand timian (Thymus serpyllum)

belegg fuger planter bakdekke timian

Denne fantastiske medisinske urten er veldig robust og hardfør og gir oss ikke bare en himmelsk duft, men også vakre, små blomster i fiolett. Som navnet antyder, liker planten spesielt sandjord. Alle timianarter er ganske lette å ta vare på og tåler tørke og sol godt. De brukes hovedsakelig som fortauskonstruksjoner for grønning eller som bakdekke i steinhager, natur- eller lynghager og også som stueunderlag.

# 3 Romersk kamille ‘Plena’ (Chamemelum nobile)

Chamemelum nobile romersk kamille som bakdeksel for asfalteringsfuger

Dronningen av de innenlandske urter, kamille, har ganske mange underarter. En av de mest passende for belegningsfugene dine ville være den romerske kamille ‘Plena’. Denne krypende flerårige vokser opp til 25 cm høy og har en ganske god knusemotstand. De hvite blomstene diffunderer en mild duft og skjemmer bort øynene samtidig. Kamille tåler både sol og skygge og er motstandsdyktig mot alt skadedyr.

# 4 fjærputer (Cotula dioica og C. squalida)

fjerdedelputer Cotula dioica grønne fortauskjøter

Dette lettstelt bunndekket, som har brungrønne blader og grønn-gule blomster i form av en ball, er helt klart en av våre favoritter når det kommer til grønnere fortauskjøter. Planten vokser optimalt på tørr til frisk jord og liker både sol og skygge. Trinn- og belegningsfuger samt fyllinger er ideelt egnet for planting med fjærpolstring. Planten blir også ofte sett på som gravplanter eller i steinhager.

# 5 dverg sølv rue (Artemisia schmidtiana)

Artemisia schmidtiana dvergsølv rue som et grønt fortau

Denne fine planten trives best på solrike steder og vokser relativt sakte. Dvergsølvdiamanten ble ikke kalt det for ingenting. Den fantastiske sølvfargen kan kombineres perfekt med alle andre plantefarger, og derfor er dvergsølvdiamanten ikke bare godt egnet for broleggingsfuger, men generelt også for alle flerårige senger. Denne putelignende, voksende skjønnheten har imidlertid en fangst. Det er egentlig ikke hardfør, og derfor bør det beskyttes i kulden, f.eks. B. med blader på.

# 6 teppe verbena (Phyla nodiflora) fra Japan

Phyla nodiflora 'Sommerteppe verbena som et grønt fortau

Denne fantastiske vidunderplanten er så delikat og robust på samme tid at den ikke bare er perfekt som en fortau som grønt, men også som en plenerstatning. Tørke og våt påvirker ikke planten. Veksten er ganske tett og det er ikke nødvendig å klippe. Teppeverbena vokser også veldig raskt og har vakre blomster nesten kontinuerlig. Den bemerkelsesverdige planten fra Japan kalles ikke “Sommerperler” her i landet for ingenting.

# 7 krypende salt (Satureja repanda)

Krypende salte Satureja repanda som en grønn fortausledd

Som en spiselig, innfødt vill plante, anbefales den krypende salten sterkt for en stein eller duftende hage, selvfølgelig også for fortausleddene generelt. Den tåler godt sol og delvis skygge og er ganske motstandsdyktig mot skadedyr. Den salte er hardfør, vedvarende og blomstrer med vakre, hvite blomster om høsten.

# 8 nikker tresorrel (Oxalis pes-caprae)

Oxalis baner ledd grønt mot ugress bakdeksel gule blomster

Den nikkende tresyren kalles også den nedre vedsyren. Planten kommer fra wood sorrel (Oxalis) -familien, og selv om noen arter er mer sannsynlig å bli betraktet som ugress i hagen, er denne delikate tresorrel -arten veldig egnet for å plante hagestiene eller terrassene dine. Den er flerårig, har delikate, gule blomster og spektakulære, flikete, flikete blader i form av et hjerte. Anlegget kommer opprinnelig fra Sør -Afrika og ble først brakt til Europa på begynnelsen av 1800 -tallet. Den nikkende tresyren trives spesielt godt under trekulturer, men solen og tørken plager det ikke i det hele tatt.

# 9 sultblomster (Deraba Verna)

Deraba Verna sultblomster som grønne fortauskjøter

Mer presist: vårsultblomster. Det er en urteaktig blomstrende plante som er urfolk. Bladene på planten er langstrakte til ovale og danner en rosett på bakken. Stilkene er ømme og bladløse. Blomstene er små og har hver fire kronblad i hvitt eller, veldig sjelden, i roserød. Vårsulten blomstrer vanligvis fra mars til mai og elsker mye sol. Lavt næringsstoff og tørr jord er perfekt for planten.

# 10 steinhøsten (Sedum acre)

Sedum acre hot stonecrop bakdeksel som fortau grønnere

Den varme steinklyden, også kjent som den varme steinblomst- eller pepperurten, er et eviggrønt, robust bunndekke med fantastiske, sitrongule blomster. Med sine små, kjøttfulle blader minner den varme steinblomsten om en saftig plante, men det er den ikke. Planten er ganske robust og når en maksimal høyde på 15 cm. Jordsmonnet kan være sandete til steinete. Tørke og sol er veldig velkomne med steinhage. De vakre blomstene med spisse kronblad blomstrer fra juni til august. Planten er spenstig, lett å ta vare på og nøysom, noe som gjør den perfekt for å plante fortausleddene i hagen.

Andre populære fortauplanter inkluderer:

Huseleek, kattepote, saltlake, brun elg, gylden jordbær, stikkende småstein og pennywort.

Ekstra tips for grønnere fortauskjøter

  • Fortauene skal allerede være dypt nok til at plantene trives i dem.
  • Som et grunnlag, etter at ugresset er fjernet, er sandet takhagejord fra spesialbutikker, som er tilstrekkelig gjennomtrengelig, best.
  • Jorden skal være fin og løs, så dryss den sjenerøst over leddene og fei den deretter inn.
  • Hvis fortauene er smalere (mindre enn 2 cm brede), er det best å bruke en spesialkjøpt blanding av frø fra egnede planter.
  • For bredere fuger anbefales dempingsplanter av forskjellige størrelser som fugefyllstoffer.
  • Regelmessig vanning av fortauene i de to første ukene etter såing eller planting er ekstremt tilrådelig.
  • Etterpå er det bare å kutte plantene av og til.

Lite innsats, stor innvirkning!

fortau fuger grønt bakdeksel stauder planter

Lavendel og timian er høyt på listen når det gjelder kantbånd og asfalteringsfuger

lavendel og timian bunndekke planter grønne fortau ledd

Alys Fowler: asfaltering

Disse praktfulle medisinske urter skjemme oss bort med en herlig duft hele sommeren

mose og lavendel mot ugress fortaufuger grønne bunndekkende planter

asfalteringsfuger mot ugress grønne bunndekkende planter

asfalteringsfuger bunndekkende planter mot ugress

Som robuste planter som er lette å stelle, er sukkulenter også et vellykket valg for belegning av fuger

sukkulenter fortau grønne ideer bunndekke planter

Stjernemose, teppe verbena, timian … listen er lang

Grønne fortauskjøter med bunndekkende planter hagedesign

Valget er til syvende og sist opp til deg

fortau skjøter grønt ugress kontrollerer bakdekkplanter sklisikre

Gjør hagene og terrassene dine til eventyrlige steder å drømme og somle!

asfalteringsfuger som planter mot ugress grunndekningsideer