Geriljahagearbeid er ikke et moderne fenomen eller en kortsiktig hagearbeidstrend. Det er mer en filosofi og stille opprør som kommer til uttrykk i skjønnhet og liv. Det som begynte i 1969 i San Francisco og senere i New York av kunstneren Liz Christy som en sosial protest mot strukturer, monopolregel og omsorgssvikt, har forblitt en underjordisk bevegelse den dag i dag. Men dette får flere og flere følgere og kan allerede hevde seg offentlig. Til og med store merker som Adidas & Co prøver allerede å tjene penger på det og til og med inkludere geriljahagekampanjer i reklamen.

Guerilla hagearbeid for mer natur i byen

Med natt-og-tåke-kampanjer grønne og forskjønne mange “hageguerillaer” langs veikanter, medianstrimler og andre forsømte grønne områder i mange byer rundt om i verden. Hage-piratene er også ute og reiser i Tyskland og nyter allerede stor popularitet, spesielt i Berlin, hvor det fortsatt er mange frittstående tomter. Et godt eksempel på geriljahager er for eksempel de såkalte “prinsessehagene” i hovedstaden, som ligger på Moritzplatz i Kreuzberg-distriktet.

Guerilla hagearbeid i Storbritannia

solsikkeplanting gerilja hagearbeid

I Europa begynte Richard Reynolds fra London først som en hagegerilla. I 2004 begynte han først i hemmelighet å forskjønne forsømte grønne områder i nabolaget sitt med blomster og planter. Imidlertid møtte aktiviteten hans beundring fra naboene, og sakte ble det et geriljahagearbeid som ikke bare erobret Storbritannia, men også ekspanderte over hele verden.

Richard Reynolds driver for tiden også bloggen: www.guerrillagardening.org og har gitt ut en bok: “Guerrilla Gardening. Et botanisk manifest ”som har blitt en bestselger.

Hage -geriljaens hemmelige våpen er blomstene

geriljahage

Guerilla hagearbeid er ikke bare miljøvennlig, men også sosialt. De grønne geriljaene er ikke bare bra for biologisk mangfold, de bidrar også til å øke CO2 -absorpsjonen fra planter. I tillegg skaper handlingene deres mange geriljahager, som senere blir vakre nabolagshager og spiller en viktig rolle i sosialiseringen av området.

Folk med ulik bakgrunn hager sammen

geriljahage nabolaget planter hage ideer

Viktige tips for nybegynnere innen geriljahage

Det viktigste en nybegynnergerilla trenger er selvfølgelig riktig motivasjon. Enda bedre hvis dette kombineres med en kjærlighet til naturen og tilstrekkelig disiplin. Da er også resultatene av handlingene optimale. Videre bør du prøve å finne andre følgere som også vil engasjere seg i geriljahage, fordi du ofte trenger hjelp med de nattlige planteaktivitetene.

Å velge de riktige plantene for geriljahagen din er en av de viktigste aspektene du bør vurdere. Fremfor alt er robuste blomster, urter og busker som tåler tørke ideelle for grønnere byen. Boxwood, valerian, stemorsblomst og morgenfrue er bare noen av dem. Flerårige blomster som snøklokker, krokus, påskeliljer, nasturtiums, stokkroser og tulipaner er også blant de mest populære blomstene for en hagesirat. Disse blomstrer i noen år og fortsetter å spre sin praktfulle farger for å glede forbipasserende.

Sommerrus av blomster gjennom geriljahagearbeid

geriljahage ideer vakker blomstereng

Såkalte frøkuler er definitivt blant de viktigste ammunisjonene til en hagegerilla. De runde dumplings laget av jord, leirepulver, kompost og frø har allerede blitt veldig populære i dette landet og er til og med tilgjengelig i noen økologiske butikker. Lidenskapelige hagepirater kan selvfølgelig lage sine egne frøbomber. Den smarte ammunisjonen kan ikke bare kastes på forsømte, grønne områder, men også skyves inn i sprekker i veggen eller settes inn i avskårne trestammer. Du kan virkelig la kreativiteten gå fri.

Når du velger frø, bør du først og fremst stole på innfødte planter. Imidlertid er det noen nyttige neofytter, for eksempel jordskokk, som for eksempel har tilpasset seg veldig godt til våre vær- og jordforhold, er også spiselige og til og med ganske sunne.

DIY frøbomber for vellykket geriljahagearbeid

frøbomber lager ideer til geriljahage selv

Silikonformer er ideelle for slike frøkuler

Lag frøbomber selv for geriljahage

Å lage såbomber sammen er enda morsommere

Lag frøbomber selv geriljahage

Planter som er beskyttet mot fugler, spirer i fred

geriljahagearbeid med frøbomber

Den juridiske siden av geriljahagearbeid

Så vakkert som geriljahagearbeid er, regnes det faktisk som straffbart, i hvert fall her i landet. Fordi uautorisert hagearbeid på privat eiendom eller offentlige grøntområder på ingen måte er tillatt i Tyskland. I henhold til straffelovens §303 regnes slike handlinger som skade på eiendom, og når det gjelder privat eiendom, er det til og med krav om erstatning i henhold til §862 BGB. Likevel risikerer mange “hagepirater” å komme i konflikt med loven, men sikre mer friskhet og blomstring i sin egen by. Som et resultat har denne typen hagearbeid blitt et mindre lovbrudd og blir drevet av flere og flere følgere.

Med en spade og vannkanne på banen til geriljahagen

Med alt dette i bakhodet kan vi trygt si at geriljahagearbeid er en av de mest fornuftige og nyttige aktivitetene som alle kan praktisere som de vil i bymiljøet. Det er viktig å holde seg til noen få regler og bare vokse plantene fornuftig. Fordi det virkelige poenget med saken ikke er å plage noen, men å gi ditt eget bidrag til et vakrere og sunnere landskap. Så, “ulovlige” urbane grønnere i alle land, forenes og bringer naturen tilbake til byen!

Gi mer friskhet og farge overalt gjennom geriljahagearbeid

fargerike geriljagarden blomster med frøbomber

Og hvis det er offisielt med tillatelse, kalles det urban hagearbeid

geriljahagearbeid plante blomster

Uansett kan resultatene være helt fantastisk vakre

geriljahagearbeid Plante blomster og planter med frøbomber

Urban gartner Steve Wheen har implementert slike prosjekter for hull

geriljahagearbeid plante blomster

geriljahagearbeid plante blomster i hull

Frøbomber kan gjøre underverker

gerilja hagearbeid by grønnere ideer

geriljahage rundt trær ideer

geriljahagearbeid urbane grønt med frøbomber

Sukkulenter og kaktuser er perfekt for mange prosjekter

gerilja hagearbeid upcycling ideer

Noen nyttige planter og blomstrende planter også, selvfølgelig

upcycling urbane ideer geriljahage

Flerårige blomster frøbomber gjør gerilja hagearbeid

Lite innsats, stor innvirkning!

geriljahagearbeid vakre blomster med frøbomber