Steinhagen er ingen nyheter innen hagekunst. Det er over to århundrer siden det første steinete landskapet ble lagt i Londons Chelsea Physic Garden i 1773, men populariteten til dette hagedesignet vokser hele tiden. Moderne mennesker tiltrekkes i økende grad av steinens robusthet og prakt av fargene på visse steinhageplanter. Men det som appellerer mest til ham er full harmoni og ro i steinhagen.

Det steinete landskapet i ditt eget uteområde må være en naturtro etterligning av fjellandskapet og ta med et lite stykke inn i hagen din. Siden robuste og tørkebestandige planter trives spesielt godt i naturen, er det akkurat det du trenger i steinhagen. Men blant disse typene er det noen som fremstår som et fargesprut mellom steinene. De gir mye farge og glede til et steinete hagedesign. I dag ønsker vi å rette oppmerksomheten mot slike steinhageplanter og presentere deg for våre 6 favoritter fra listen.

Evergreen kaktus er et kjærkomment tillegg til enhver steinhage

Lag en steinhage. Kaktus pynter bakgården

Den mest kreative delen ved å designe en steinhage er plantingen. Her kan du frigjøre din oppfinnsomhet og uttrykke dine ferdigheter i valg og tilrettelegging av passende plantearter. Vårt tips er: velg varmeelskende, hardføre og lettstelte planter. I mellomrommene mellom steinene trives eviggrønne planter, som bestemmer grunnfargen grønn i hele steinhagen.

Denne dominerende fargen kan kombineres utmerket med gråtonen til den forvitrede steinen, slik at et unikt syn blir skapt. Tykkbladede kaktuser og andre sukkulenter, som ikke bør mangle i noe steinete landskap, viser en mettet green. Houseleek, for eksempel, kan trives hvor som helst og krever i prinsippet nesten ingen omsorg.

De tykke kjøttbladene til de forskjellige Sedum-artene lagrer vann og tåler tørken uten problemer

Rockhage -sukkulenter ser bra ut under steiner

Sedum er definitivt den mest kjente sedum og den mest populære steinhagen plante. Av alle 500 Sedum -artene er noen spesielt populære blant oss på landsbasis og kan sees i hver steinhage. Skarp steinhage (Sedum acre) kalles ofte “djevelen i hagen” og regnes som ufølsom. Sedum cyaneum “Sakhalin”, også kjent som Sedum roseteppe, er også veldig tørkebestandig. Disse tykkbladede plantene lagrer vannet i bladene og kan overleve lange tørkeperioder. Derfor passer disse i hver steinhage. Men nå vil vi se hvilke planter som vokser godt mellom steiner og grus og bringe mye farge til dette hagelandskapet. I det følgende presenterer vi deg krevende hageplanter, som imidlertid viser sin blomstrende prakt på tørr grunn.

Primroses (Primula) – fargerike steinhageblomster

Primrose er utvilsomt en veldig populær hageplante i tysktalende land. Den kan vokse like godt i potter, vindusbokser og kar som den gjør i hagen. Blomsten er et av de første tegnene på våren og viser oss sin praktfulle farger fra mars og utover – primulaene blomstrer i forskjellige fortryllende farger fra hvitt til rosa, gult og lilla til oransje og rødt. De foretrekker en solrik beliggenhet, men trenger regelmessig vanning. Blomstene er delikate, men robuste og blir 8-10 cm høye. Dette er alle egenskaper som gjør at primula bare er perfekt for en steinhage. Deres rike farger gir en ny farge til det steinete landskapet. I tillegg er disse hageskjønnhetene lette å ta vare på. Bare fjern de visne blomstene, og primulaene vil glede øynene dine med sine forskjellige farger hele sommeren.

 Mangfoldet av farger på primulaene er en glede for øynene

Dyr steinhage primula og gi hagen et fargerikt utseende

Lavendel (Lavandula) – et totalt blikkfang i fiolett parret med en frisk duft

Steinhagen din kan også lukte godt, takket være lavendelen! Den liker et tørt sted, mye sol og er ekstremt lett å ta vare på, robust og hardfør. Steiner og grus i undergrunnen kan ikke forstyrre veksten. Så lavendelen er bare ideell for steinhagen. I tillegg til den beroligende duften, gleder den oss med blomstene i en delikat blålig-lilla nyanse. Og ikke glem, lavendel er en av de medisinske plantene du absolutt må ha ute i hagen!

Kjenn den beroligende duften av lavendel?

steinhageplanter forskjønner hagestien med planter

Stein nellik (Dianthus sylvestris) – denne lite krevende stauden hører hjemme i steinhagen

Stein nellik er også kjent under navnet pute eller lyng nellik. I naturen er planten best funnet på heia i Europa og Asia. Det er hardfør og tørke tolerant. Steinnelliken er en av de raskt voksende stauder. Den foretrekker solrike steder og er også egnet som bakdekke i steinhagen. De rosa blomstene sprer seg raskt og viser sin prakt fra juli til september. Det er totalt krevende, men fungerer vellykket som et ekte blikkfang i hagen.

Ideer for fargerik hagedesign

steinhageplanter Diathus sylvestris gir litt farge til hagen

Ballongblomst (Platycodon grandiflorus) – små baller som snart blir til ballonger

Vår neste favoritt er også en typisk flerårig plante. Ballongblomsten bærer dette navnet på grunn av den ballonglignende formen på blomsterknoppene. Disse er stort sett farget i fiolettblått og introduserer et friskt notat i hver hage. Ballongblomsten liker solrike steder med næringsrik jord og blir opptil 50 cm høy. Stauden er lett å ta vare på, men vanlig vanning er bra for det. Unngå vannlogging, dette kan være dødelig for røttene til ballongblomsten. Blomstringstiden varer fra slutten av juli til sen høst, og i løpet av disse månedene vil denne steinhageplanten være en attraktiv forandring i det steinete hagelandskapet ditt.

Typisk steinhageplante – ballongblomsten viser sine små kuler

steinhage planter ballongblomst for et fantastisk hageutseende

Rød anthyllis (anthyllis) – den mest populære steinhagen

En annen flerårig som vil sette farge på steinhagen din er den røde sårkløveren. Det er lett å ta vare på igjen, hardfør og vedvarende. Rødkløveren foretrekker en solrik beliggenhet og kalkrik jord. Den flerårige blir lett vant til tørke og passer derfor perfekt inn i steinhagen. Blomstringstiden er fra slutten av juni til begynnelsen av september. De hvitaktige, gule eller røde fargene blomstrer all oppmerksomhet.

Rødkløver er alltid et blikkfang i steinhagen

Velg steinhageplanter rød sorrel

Teppeflox (Phlox subulata) – det perfekte bakdekket i steinhagen

Sist, men ikke minst, ønsker vi å introdusere deg for det beste bakdekket blant de blomstrende steinhageplantene – teppefloxen. Denne flerårige er også kjent under navnet Polsterphlox. Planten tilbyr en særegen planting i hagen, fordi den sprer seg raskt og ser ut som et fargerikt teppe på hageområdet. Polstringen er den ideelle steinhagen fordi den trenger mye sol og lite vann. Blomstene dukker opp om våren og fortryller oss med sine forskjellige farger – de er farget i delikate snøhvite, søte rosa eller lyse røde toner og fargepaletten strekker seg til blått og lilla. Dette er et skikkelig blikkfang som du ikke burde være foruten i din egen steinhage.

 Med teppefloxen kan du oppnå en særegen beplantning i din egen steinhage

Hagehageplanter Teppeflox fengsler utsikten i den moderne hagen

Hvilken av våre favoritter liker du best? Eller vil du ha alle 6 i ditt steinete landskap? Alle disse blomstrende steinhageblomstene gir mye farge til ditt steinete hagedesign og er bra for øynene og sansene!

Ta med litt mer farge til steinhagen din!

Hagehageplanter Teppeflox som aksent i den moderne hagen

 Velg fargerike og langblomstrende steinhageplanter!

Lag en steinhage steinsti og grønne hagemøbler og mange blomster

Lag en steinhage og vakre deco -ideer med lavendel

steinhage dekorere ideer for den moderne hagen

Steinhage planter sukkulenter i bakgårdsdesign i steinhage

Lag steinhageideer med planter for en farget dekorasjon

Lag en steinhage og dekorér med lavendel

Lag en steinhage hvilke planter som er best

Hage blomsterbed med steiner

Å lage sukkulenter fra en steinhage gir hagen din et attraktivt utseende