Å tukle i din egen hage om kvelden etter jobb, å tilbringe helgene i frisk luft og forvandle eiendommen til en liten oase – hvor mange mennesker drømmer om det eller har denne drømmen gått i oppfyllelse for lenge siden? Det er ingen tvil om at det å jobbe i hagen kan være veldig avslappende, eller at det kan bidra til å eliminere hverdagens frustrasjon med plenutklipp og ugress på komposten. Fortsatt er mye hagearbeid med risiko Bundet sammen. Mindre skader kan skje fra tid til annen, og alle som arbeider med stor saks eller sag, anbefales å ta vare på alle fire lemmer. Denne artikkelen ser på måter å holde deg trygg mens du har det gøy.

Hagearbeid er nødvendig, men det kan også innebære risiko

Hagearbeid som klipper plenen

Hansker – sikkerhet i mange aktiviteter

Noen ganger er det de små tingene som beskytter. I dette tilfellet beskytter de fingre og hender og derfor virkelig viktige deler av kroppen. Hansker er en integrert del av hagearbeid, og selvfølgelig, avhengig av type, oppfyller de flere oppgaver:

 • renslighet – alle som noen gang har plantet blomster vet hvor sta jorden kan være. Det fester seg praktisk talt på fingrene, glir under neglene og kan noen ganger nesten ikke fjernes selv med mye børsting og vask. Hagehansker beskytter fingrene mot smuss og hjelper samtidig med at det dannes calluses eller at hendene ser upleie ut.
 • Kutt – fastere hansker beskytter hendene mot mindre kutt, splinter og rifter. Disse kan oppstå i praktisk talt enhver jobb. De som beskjærer tornete busker eller jobber med skarpt gress, vet hvordan de skal beskytte hendene.
 • Skader – Riktig hagearbeidshansker av skinn og solid stoff har allerede unngått mange store skader. Jo sterkere materialet er, desto mindre sannsynlig er det at noe vil trenge inn i hanskene.

Det er fornuftig å ha forskjellige hansker. Spesielt solide hagehansker er ikke alltid egnet for arbeid som krever et sikkert instinkt, tynne hansker gir liten beskyttelse mot torner eller blemmer på grunn av hardt hagearbeid.

Andre viktige sikkerhetsartikler

Det er selvfølgelig ikke noe utstyr som må brukes til alt arbeid. Å pakke stemorsblomstene i karet med tunge støvler, beskyttelsesvest og tunge bukser kan være trygt, men unødvendig. Likevel er det oppgaver i hagen som innebærer en reell fare. Og hver hobbygartner bør være utstyrt for disse:

 • Robuste sko – det kan ikke sies for ofte, men solide sko kunne ha reddet mange liv. Spesielt når du arbeider med tunge spar, gressklippere, tunge gjenstander og for alle oppgaver som involverer trær og hekker, er sko avgjørende. De skal ha en fast, grippy såle og selve skoen skal i det minste være laget av solid skinn. Tynne tøysko kan være nok for blomsterbed, men hvis du jobber seriøst i hagen, bør du ta hensyn til hagesko selv i varmen.
 • hodebeskyttelse – Så snart du må jobbe over hodet ditt, er en hjelm fornuftig. Dette gjelder spesielt når trær blir trimmet. Den tynne grenen i kirsebærtreet ser kanskje ikke tung ut, men hvis den treffer hodeskallen ugunstig, vil det være minst en rive.
 • Motorsagbeskyttelsesbukser – det skjer så raskt. En fugl flyr opp, konsentrasjonen er borte og motorsagen lander i beinet et øyeblikk. Motorsagbeskyttelsesbukser er en passende kuttbeskyttelse for beina Spesielt for alt arbeid som utføres med motorsag, kan det også være nyttig for normal saging.
 • Beskyttelsesforkle – Disse er tilgjengelige i to former: som beskyttelse slik at klærne ikke blir skitne og som beskyttelse mot kutt. Den sistnevnte varianten kan kombineres fantastisk med motorsagbeskyttelsesbuksene, spesielt hvis dette ikke er møkkesekker.
 • sikkerhetsbriller – Ved saging kan det fort skje at mindre splinter virvler gjennom luften. Av sikkerhetshensyn, pass på øynene og bruk solide briller når du utfører disse oppgavene.

Forsiktighetstips

Mange hageulykker skjer utilsiktet og kan unngås. Det er som å gjøre oppussing, for hvem har ikke hamret en spiker i veggen med en hammer med løst hode? I hagearbeid kan et relativt stort antall ulykker unngås hvis litt forsiktighet spiller inn:

 • vedlikehold – hammereksemplet viser det. Hageeiere bør alltid passe på arbeidsredskapene sine, vedlikeholde dem og kontrollere om de er egnet før bruk. Løse håndtak på sekatører, et spadehåndtak som er ødelagt eller en vinglet trillebør må repareres eller byttes ut.
 • Merk følgende – knivene på gressklipperen rengjøres raskt med håndbørsten, mens du også kan snakke eller planlegge neste manøver. Smarte gartnere vet at de bør beholde tankene sine om oppgaven de utfører.
 • validering – Enten det er å høste frukt, beskjære trær eller klippe hekken – en gartner bør alltid sikre seg og sørge for å ha en annen person tilgjengelig for farlig arbeid. For øvrig gjelder dette også når stigen plasseres mot treet. Flere knuste bein hadde ikke måtte behandles hvis noen hadde holdt på den vaklende stigen.
 • Improvisere mindre – Hobbygartnere er sanne improvisasjonskunstnere. Det er bra, men på noen ting er talentet bare på sin plass. I stedet for å ta en skjøteledning fra kjelleren og legge den ut på den fortsatt fuktige plenen, bør kabeltrommelen som er egnet for utendørs bruk velges. At Kabel fra gressklipperen eller en elektrisk motorsag ikke midlertidig holdes opp eller flyttes ut av veien. Noen ganger redder mindre omveier liv.

 Hagearbeid kan utføres trygt med riktig sikkerhetsutstyr

Hagearbeid klippe hekk

Konklusjon – ikke behov for sikkerhet er flaut

Mange hobbygartnere synes det er flaut å tenke mye på sin egen sikkerhet i hagen. Hva kan skje på det flate stykket rett bak huset? Og tross alt, som barn klatret du på epletrær. Selvfølgelig trenger ingen å beskytte seg fra topp til tå når du trekker ugresset ut av sengen. På den annen side, når du arbeider med et reelt farepotensial, kan utstyret gjøre forskjellen mellom liv og død. Og med alt i mellom? Godt vedlikeholdt verktøy, praktiske og solide klær og fornuftige hansker hjelper ikke bare, de garanterer også mer moro med hagearbeid.

Bildekilder:

Figur 1: @ Alexas_Fotos (CC0 -lisens) / Pixabay.com

Figur 2: @ contact357 (CC0 -lisens) / Pixabay.com