Nettene blir kaldere og lengre om høsten og vinteren nærmer seg med stormskritt. Hageeiere må derfor begynne å forberede seg på den kalde årstiden til høsten.

Høsten er rett rundt hjørnet. Dette arbeidet er nå på 6

Vegetasjonsfasen er over, så hobbygartnere kan nå konsentrere seg om annet arbeid. Hvis du hovedsakelig vil konsentrere deg om å plante det neste året, kan du gjøre annet arbeid om høsten og for eksempel endelig bytte ut det gamle gjerdet med dobbeltnett.

Følgende artikkel viser hvilket arbeid som skal til høsten for å kunne nyte et flott uteområde igjen i den nye hagesesongen.

Høsten er rett rundt hjørnet. Dette arbeidet er nå på 1

Plantingen fungerer

Høsten er spesielt egnet for transplantasjon, ettersom jorden får nok fuktighet fra mye regn. Hvis de plantes tidlig nok, kan plantene danne nye røtter på sin nye plassering allerede på høsten og dermed ha en stor vekstfordel i forhold til plantene som ikke slippes ut før neste vår. Derfor er det også ideelt å gjøre noen nye plantinger om høsten – hvis du har å gjøre med planter som vil overleve den kalde vinteren. Men hvis plantene er frostfølsomme, for eksempel et trompetre eller hibiskus i hagen, bør du vente til neste vår. Roser, derimot, bør plantes om høsten, men polstres med jord.

Høsten er rett rundt hjørnet. Dette arbeidet er nå på 7

Skjære busker, busker og stauder

Så snart løvet til en flerårig sakte blir gult og stilkene peker mot bakken, bør de kuttes. I denne fasen trekkes plantens juice tilbake til røttene. Hvis det ikke er noen kutt, ser det for det meste stygt ut. Planter som er kuttet ned vil også vokse bedre neste vår. Hvis du vil gjøre noe godt for naturen og spesielt for insekter, må du vente til våren. For hvis det er en nesten naturlig hage, blir ikke stauder med fruktstativer eller hule stengler kuttet ned om høsten, men bare om våren. Insekter finner verdifull ly i dem og kan derfor tjene som mat for hagefugler.

Høsten er rett rundt hjørnet. Dette arbeidet er nå på 2

Busker og busker kan formes om nødvendig. Det avhenger imidlertid av de individuelle behovene til det respektive anlegget. De Hekk om høsten kuttes igjen slik at fuktoppbygging og tilhørende råte unngås.

Høsten er rett rundt hjørnet Dette arbeidet er nå på 4

Omsorg for plenen

Lave temperaturer og fuktighet, i forbindelse med den lave solstrålingen, kan virkelig påvirke plenen om vinteren. Det er derfor viktig å utføre omfattende plenpleie før vinteren begynner.

Hvis bladene faller om høsten, bør de fjernes fra plenen med jevne mellomrom. Ellers kan brune flekker utvikle seg og moseveksten fremmes. I begynnelsen av november skal plenen slås en siste gang, men bare til en høyde på omtrent fem centimeter. Lengre gress kan utnytte solens lys bedre. Dette gjør plenen mer motstandsdyktig mot mose og ugress.

Høsten er rett rundt hjørnet. Dette arbeidet er nå på 3

Det er også lurt å påføre høstgjødsel på plenen. Denne inneholder spesielle former for nitrogen egnet for vinteren og en høy andel kalium. Dette styrker gresset og øker toleransen mot frost. Vanlig plengjødsel er ikke egnet for bruk om høsten, da disse får plenen til å vokse raskere og følsomheten for frost øker.

Når vinteren faktisk er her, kan hobbygartneren unne seg en velfortjent pause fra å jobbe i hagen og nyte den kalde årstiden bekymringsløs. Det tar ikke lang tid før de første knoppene vil spire igjen.

Høsten er rett rundt hjørnet. Dette arbeidet er nå på 5