En dårlig fyr er også på vei oppover i dette landet – hogweed. Det er en invasiv, giftig plante som blomstrer akkurat nå om sommeren og har et stort skadelig potensial for mennesker og dyr. Man bør skille den såkalte gigantiske hogweed fra sin ganske ufarlige slektning, eng hogweed. Fordi med den andre er det ingen slik fare, handler det til og med om en medisinsk plante. Du kan finne ut nedenfor hva de viktigste kjennetegnene er, hvordan du kan beskytte deg mot den farlige gigantiske hogweed og hva du bør gjøre i tilfelle hudkontakt.

Den gigantiske hogweed er opp til ulykke, spesielt om sommeren

gigantisk hogweed plante farlig

Gjenkjenne den gigantiske hogweed

Det er ikke for ingenting planten blir kalt det. Den er veldig stor og har ujevne blader som ligner bjørnepoter. Den gigantiske hogweed (Heracleum mantegazzianum) kommer opprinnelig fra Kaukasus. På 1800 -tallet ble den brakt til Frankrike som en prydplante.

En dødelig feil, fordi den gigantiske hogweed er en svært giftig, giftig plante som sprer seg veldig raskt og invasivt. Dessverre er det nå mange områder i mange europeiske land, inkludert Tyskland, hvor anlegget har gjort seg komfortabel.

Skill den invasive giftige planten fra Midtøsten

gigantiske hogweed giftige tips

Kjempen kan bli opptil 4 meter høy. Den giftige planten har store blomsterparaplyer i hvitt, som kan bli opptil 50 cm brede. De blomstrer i juni og juli og minner om parasoller. Senere danner disse et stort antall frø, som er ansvarlige for den raske spredningen av hogweed. Plantestammen er veldig karakteristisk. Den er veldig tykk, hårete og dekket med rødlige årer og flekker. Dette er faktisk et av de viktigste kjennetegnene ved den ufarlige enggrisen, sammen med høyden og størrelsen på alle deler av planten til den gigantiske hogweed.

Den rødlige stilken er en av de viktigste kjennetegnene

hogweed stilk

Hvorfor er denne invasive planten så giftig??

Hercules busk, som den gigantiske hogweed ellers er kjent, har giftig juice i alle deler. Dette inneholder Furocoumarin og er ekstremt fototoksisk. Dette betyr at når den kommer i kontakt med huden vår, blir den veldig følsom for lys og utvikler seg ikke bare rødhet og hevelse, men også store blemmer og alvorlige brannskader. I alvorlige tilfeller kan disse til og med være andre eller tredje grad. Allergiske reaksjoner kan også forårsake kortpustethet og farlige sirkulasjonsproblemer. Som du kan se, er dette et ganske giftig og skadelig forslag.

I ekstreme tilfeller bør du ringe legevakten umiddelbart

Kjenne igjen svinegift

Og hva med engsvinet??

I motsetning til sin større slektning, er Heracleum sphondylium ganske ufarlig og har blitt ansett som en medisinsk plante i århundrer. Dette er mye lavere, har mindre blomsterparaplyer og en grønn stilk uten rødlig misfarging. Den inneholder også furokumariner, men i en veldig liten mengde. Hvis du kommer i kontakt med huden, får du vanligvis ingen irritasjon eller hevelse. Planten inneholder også mye magnesium og kalsium samt vitamin C. Alternative utøvere anbefaler det som et middel mot forkjølelse, hoste og høyt blodtrykk. Men forsiktighet anbefales også her. Stol bare på gode spesialister med erfaring på dette feltet, og ikke tilbered te eller andre midler fra eng hogweed på egen hånd.

Det er en relativt høy risiko for forveksling med den gigantiske hogweed 

hogweed heracleum plante giftig

Hva kan du gjøre hvis du kommer i kontakt med den gigantiske hogweed??

Det beste er å holde avstand umiddelbart og helst rapportere plasseringen av plantebestanden til de lokale myndighetene. I noen lokalsamfunn i Tyskland er det til og med spesielle rapporteringspunkter for den gigantiske hogweed. Og selv om rapporteringsplikten ikke er regulert av loven, bør du vise solidaritet med andre mennesker og med kjæledyrene dine og gjøre noe med det.

I parker og offentlige hager blir problemet ofte løst på lokalt nivå

gigantisk hogweed forsiktig giftig

Ved svært store avlinger kan spesialister også bruke spesielle ugressmidler

Bekjemp svin

Og hvis det dessverre allerede har vært hudkontakt med den giftige planten, bør du handle raskt. Det er best å oppsøke lege ved første rødhet eller hevelse for å få profesjonell hjelp. Hvis dette ikke er mulig umiddelbart, vask de berørte områdene grundig med vann og mild såpe. Komprimerer med lunkent vann kan gi ytterligere lindring. Veldig viktig: unngå solen uansett, ellers vil det dannes ubehagelige og smertefulle blemmer.

Grisen er spesielt farlig for barn, kjæledyr og allergikere

hogweed gjenkjenner fare

Hvordan kan du fjerne den gigantiske hogweed fra din egen hage??

Hvis denne ubudne gjesten har gjort det til deg i hagen, bør du fortsette som følger:

  • Bruk tykke verneklær, sko, hansker, hatt og vernebriller;
  • velg en overskyet dag for å fjerne planten eller, enda bedre, handle om kvelden;
  • Legg plastposer over kjeglene, klipp dem av og kast dem i husholdningsavfallet;
  • Ikke kast plantedeler på komposten eller i det organiske avfallet;
  • Klipp og kast stilkene på samme måte;
  • grave og fjerne røttene minst 10-20 cm under jordoverflaten;
  • vask deretter og rengjør alle brukte kjøkkenutstyr grundig;
  • Vask verneklær i vaskemaskinen.

Så vær veldig forsiktig hvis du mistenker at du har sett gigantisk hogweed. Hold om mulig avstand og rapporter dette til ansvarlige myndigheter umiddelbart. Vær sunn og beskytt dine nærmeste og deg selv!

Prydplante med høy forgiftningsrisiko 

sommerfare for hogweed

Hunder kan også få alvorlige brannskader

hvor giftig er hunder

Noen prøver når høyder på nesten 4-5 meter 

gigantisk hogweed farlig

hogweed plante giftig

hogweed blader

gjenkjenne enger eller gigantisk hogweed