Når du tenker på skogplanting, er kanskje ikke bambus det første du tenker på. Og det er sant, bambus er teknisk sett ikke et tre – men å plante og dyrke bambus er ikke mindre gunstig for mennesker og miljø. Siden bambus er den raskest voksende planten i verden, har den et utrolig potensial som en bærekraftig ressurs. Den treaktige stammen gjør den til en veldig trelignende plante, men en som også har unike egenskaper. Hvor fort vokser bambus og andre interessante fakta om denne fantastiske planten, finn ut nedenfor …

Hvor fort vokser bambus?

Hvor raskt vokser bambus Nyttig informasjon

Bambus er en veldig robust plante

Hvor raskt vokser bambus bambus skog bambus vekst

Bambusanlegget brukes i mange industriområder

Hvor fort vokser bambus bambusstilker

Her er 8 grunner til at bambus er en fantastisk plante.

  1. Hvor fort vokser bambus? – Bambus vokser fort, veldig fort

Hvor fort vokser bambus? Ifølge Guinness World Records kan noen typer bambus vokse opp til 91 cm per dag – eller rundt 4 cm i timen! Så hvis du sitter ved en bambusstilk lenge nok, kan den vokse foran øynene dine!

Hvor fort vokser bambus egentlig??

Hvor fort vokser bambus og andre interessante fakta

Bambusplanten har en raffinert skjønnhet

Hvor fort vokser bambus bambusplanter

Så hvordan vokser bambus? Som en koloniplante bruker den energien sin til å utvide røttene og danne flere skudd om våren. Disse skuddene stikker opp fra bakken og vokser i høyde og bredde i omtrent 60 dager. Etter 60 dager slutter stengene å vokse, og energien ledes tilbake til røttene for å lage flere stenger. Det er her den skiller seg fra de fleste andre planter, som legger energien i den videre veksten av den opprinnelige stammen. Når bambus er etablert (vanligvis etter 3 år) blir de nye skuddene som dukker opp hver vår større og større. Ganske kult, ikke sant?

Bambus brukes som byggemateriale

Hvor raskt er bambusvekst i byggebransjen, bambusvekst

  1. Bambus har regenererende superkrefter

Det er imidlertid sant. Å kutte bambus stimulerer faktisk vekst. Men hvordan fungerer det? Vel, i stedet for å bruke energi for å gjenvinne den tapte høyden, bretter en kuttet bambusstilk ganske enkelt ut nye blader. Disse bladene skaper og sender energi ned til rotsystemet for å oppmuntre til vekst av nye skudd. Jo mer det høstes, jo raskere vokser det. Dette gjør bambus til en utrolig fornybar ressurs som kan høstes og dyrkes naturlig uten behov for manuell skogplanting..

Arbeidere i en bambusskog

Hvor raskt vokser bambus bambusplanter bambusvekst

Slik høstes og samles bambus

Hvor raskt vokser bambus Harvest bambus

  1. Bambus kan binde mye karbon

Bambus utrolige vekstrate er mer enn bare en utstillingspropp – det fører også til alvorlige fordeler med karbonbinding. Med riktig forvaltning og intensiv høsting kan bambus binde opptil 1,78 tonn CO2 per tuft per år. Dette tilsvarer en CO2 -reduksjonskurve som er 10 ganger raskere enn tretre. Utrolig, ikke sant?

Bambus er bra for miljøet

Hvor fort vokser bambus?

  1. Bambus filtrerer og bremser vannstrømmen

Tette bambusrøtter danner en vannbarriere og brukes av kystlandsbyer for å beskytte avlingen mot flom forårsaket av stigende vannstand. Og takket være denne barrieren kan bambus effektivt filtrere organisk materiale (inkludert nitrogen fra jord), noe som har fått noen forskere til å utforske det som et bærekraftig alternativ for behandling av avløpsvann.

Bambusrøtter danner en vannbarriere

Hvor fort vokser bambus vannstrømmen

  1. Bambus er praktisk talt brannsikkert

Fordi bambus inneholder store mengder silikatsyre, er det uvanlig flammehemmende. Dette er gode nyheter i brannutsatte regioner i verden, hvor andre treslag og gress regelmessig blir ødelagt av skogbranner.

En annen fordel er brannmotstanden

Hvor fort vokser bambus avskårne bambusstilker

  1. Bambus er en sterk og fleksibel plante

Dette gjør bambus til et utrolig, miljøvennlig byggemateriale – spesielt i områder som er utsatt for jordskjelv. I denne forbindelse har bambus blitt mye brukt siden menneskehetens begynnelse og har blitt brukt i stedet for tre, murstein, stål, etc. I noen land brukes bambusstilker til og med for å bygge stillaser.

Bambus er lett å behandle

Hvor fort vokser bambus bambusmateriale

Stillaser laget av bambusstilker

Hvor raskt bambus vokser bambusstillas Byggearbeidere

Bygg et bambushus

Hvor raskt vokser bambus Bygg et bambushus

  1. Bambus er gunstig for jorda

Siden bambus er et gress, har det et veldig grunt rotsystem – med jordstengler som bare koloniserer de øverste 15 cm av jorda. Resten av røttene sprer seg bare ca 14 cm dypere. Men fordi røttene klumper seg så tett, holder de det øverste laget av jorda veldig godt sammen og forhindrer dermed jorderosjon.

Derfor er bambus en fantastisk plante

Hvor fort vokser bambus bambusskog Asia

  1. Bambus hjelper kvinner med å integrere seg

Seriøs! Den lette vekten av bambus gjør at kvinner kan delta i bambusøkonomien, noe som gir dem tilgang til en potensielt lukrativ inntektskilde og kan bidra til å sikre dem en plass i politisk, økonomisk og offentlig liv.

Så kvinner kan også delta i bambusindustrien

Hvor fort vokser bambus interessante fakta industrien arbeid kvinne

Noen eksempler på produkter laget av denne selvbærende ressursen inkluderer: bambusbriketter, trekull, røkelsespinner og bambusmøbler. Ganske fantastisk, ikke sant?

Bambuskurver er et populært produkt over hele Asia

Hvor raskt vokser bambus bambuskurver bambusprodukter

Og bambusmøbler er populære over hele verden

Hvor fort vokser bambus bambusmøbler

Stilisert veggdekorasjon

Hvor raskt vokser bambus veggdesign av bambusprodukter

På et marked i Asia

Hvor raskt vokser bambus Interessante fakta Veving av bambuskurver

Fargede røkelsespinner laget av bambus

Hvor fort vokser bambus Interessante fakta om røkelsespinner av bambusstrå

Bambussti

Hvor fort vokser bambus bambusbro

Bambusbriketter

Hvor raskt vokser bambus Lag bambusbriketter Hvor fort vokser bambus bambusbriketter