Nå i juni kan du allerede samle de første friske urter og medisinske planter. Enten du dyrker disse i hagesengen, finner dem i den nærliggende skogen eller holder dem i nærheten i en gryte eller boks hjemme, er det ikke så viktig. Det er avgjørende at du drar nytte av deres aroma og smak. Erfarne hobbygartnere og husmødre med en grønn tommel vet hvordan de skal sette pris på fordelene med urter og hvordan de får mest mulig ut av dem. Andre spør seg ofte: hvordan kan du faktisk bruke de sunne egenskapene til urter lenger? For å gi et tilfredsstillende svar på dette, bestemte vi oss i dag for å skrive denne artikkelen. Dette handler om tørking og lagring av friske urter. Vi gir deg utprøvde tips om hvordan du kan bruke naturens helbredende kraft og nyte den lenger.

Hos oss lærer du hvordan du beholder aromaen og smaken av de friske urter i en lengre periode.

Urte tørr te

Å tørke friske urter er en gammel vitenskap og kunst på samme tid. Folk oppfant disse århundrene siden og fant på smarte metoder for tørking og lagring av naturens gaver. Tørkede urter ble oppbevart i poser eller glass hele vinteren og brukt til matlaging. Som et resultat tviler ingen i dag på nytten av urter i moderne kulinarisk kunst.

Med friske urter kan du gi rettene en unik smak, dekorere eller krydre salater, brygge en sunn te og mye mer. Men når det gjelder tørking av urter, kan du føle deg overveldet. Fordi det er forskjellige metoder for dette, som vi gjerne vil introdusere for deg om et øyeblikk.

 Friske urter bør ikke brukes i en begrenset periode.

Oregano friske og tørkede urter tørker og oppbevarer

  • Samle urter før du tørker urter

Spesialistene anbefaler at friske urter samles tidlig om morgenen, men definitivt etter morgendugg. Avhengig av klimaforholdene i de enkelte regionene i Europa, høstes urter på forskjellige tidspunkter. Det er viktig at de har utviklet smakene sine best mulig. Dette skjer vanligvis kort tid før plantene har nådd sin blomstringsfase. Da er den beste tiden å samle friske urter. Det er bevist at urter som oregano, basilikum og dill, som er så populære blant tyskere, mister duften betydelig når de har nådd blomstringsfasen. Så vær forsiktig og velg urter til rett tid.

Vårt ekstra tips: Når du høster, må du ikke klippe urtestenglene for dypt, ellers er det fare for at de ikke lenger vil spire!

Den ideelle tiden for å samle urter er like før de blomstrer!

Bind opp friske urter i bunter og legg på

Urter som allerede er høstet må klargjøres for tørking. Det er bedre å ikke vaske dem, da de kan miste lukten og smaken når de vaskes. Det er best å riste de nyplukkede urter for å fjerne støvet. Ta deretter noen stilker og bind dem sammen i en bunt. Nå bør du velge en bestemt metode for tørking av urter.

Disse kulinariske urter er spesielt populære.

Friske urter salvie mynte rosmarin

  • Alle urter er egnet for tørking?

Nei, ikke alle urter er egnet for tørking. Noen kan frigjøres dypt, andre bevares. Urtene fra Middelhavsområdet tørkes best. Slike er dill, lavendel, oregano, timian, rosmarin, salt, salvie og merian. Urter som er typiske for dette landet, for eksempel kamille og moderurt, kan også tørkes godt. Men det er slike innfødte urter som karse, kjærlighet og sorrel som ikke er egnet for tørking. Husk denne informasjonen før du jakter på friske urter.

 La friske urter lufttørke – dette er den mest populære tørkemetoden.

La hengte urtebunter tørke opp ned

  • Populære metoder for tørking av urter

Den eldste og mest kjente metoden er det Lufttørking av friske urter. Dette er også den milde måten duften og smaken bevares godt på. De plukkede urter er bundet sammen i små bunter. Disse henges deretter opp ned. Rommet skal være så mørkt som mulig, skjermet for vinden og varmt. La urtebuntene henge i 3-4 dager og sjekk av og til hvordan fargen endres. Etter lufttørking rasler de tørkede urtebladene mellom fingrene og går i oppløsning i mindre biter. Deretter kan du legge dem i aromasikre beholdere og lagre dem for vinteren. Videoen vedlagt her illustrerer denne prosessen:

Hvis du allerede har en Dehydratorer hjemme kan du tørke friske urter der også. Dette er en veldig hurtigtørkende metode der tørkeprosessen er basert på den raske dehydrering av urter. Ved temperaturer mellom 30 og 70 grader C, blir urtene forsiktig fjernet fra fuktigheten.

Å tørke urter er en gammel vitenskap og kunst på samme tid.

Urter tørr aroma smak som skal brukes på kjøkkenet

Imidlertid foretrekker mange husmødre friske urter i ovnen å tørke. Dette oppnår et raskt resultat, men med en viss ulempe: med denne tørkemetoden går urte aromaene noe tapt. Å tørke urter på denne måten er imidlertid barns lek. Urtene legges ut på en stekeplate med bakepapir og tørkes i ovnen ved temperaturer mellom 20 og 50 grader C. Det anbefales å la ovnen stå litt åpen når du bruker denne tørkemetoden, slik at fuktigheten kan strømme ut.

 Urte er bra for kropp og sjel.

Ulike urter tørr aroma beholder smaken for å lage urtete

Du kan selv bestemme hvilken av disse tre vanlige tørkemetodene du liker best eller som tilfredsstiller dine forventninger. Til syvende og sist er det viktigste at du har godt tørkede urter for de kalde vintermånedene. Oppbevar disse på et kjølig sted i passende beholdere eller glass, og nyt aromaen og smaken under tilberedningen!

 Tørkede urter er mye brukt på kjøkkenet.

Tørkede urter i glassskåler som helbreder fra naturen

 Du kan bruke den til å brygge en aromatisk te ….

Urtete mynte kanel tørket rosenblad kamille teskje honning

Urte kan slappe av sinn og kropp.

Oppbevar blomster tørre i beholdere

Slik tørker du dine populære urter.

Lufttørking populær metode for tørking av urter

 La urtene henge på et mørkt sted beskyttet mot vinden i noen dager.

Urter tørker i luften. Medisinsk medisin av naturen

Hvilke urter passer i husstanden din??

Tilbered forskjellige friske og tørkede urtete

 Naturen gjør sine gaver tilgjengelig for oss.

Bruk tørkede urter til medisinske formål

Vi kan bare dra nytte av det.

Tørkede urter i glass friske urter lufttørke