Sommeren 2018 går allerede inn i tysk historie som en ekstremt varm sommer. Foreløpig er det ikke klart ennå, om det også vil slå den ekstreme sommeren 2003 – Bønder, bymenn og hageeiere burde imidlertid allerede håpe at noe slikt forhåpentligvis aldri vil skje igjen. Dessverre kan vi ikke stole på dette, slik at et av spørsmålene som dukker opp for hageeiere er hvordan deres egen plen i hagen skal tåle tørken. Nedenfor er noen interessante tips for å hjelpe hageeiere med å finne veien.

Plen grønn

Figur 1: En frodig grønn plen: hver hobbygartners drøm. Men hva skal jeg gjøre når det er ekstremt tørt? I dette tilfellet kreves det mer intensive behandlingstiltak.

Hvordan kan plenen klargjøres for tørkevær på forhånd??

Hvor godt plenen i din egen hage kan takle værrelatert stress, er allerede bestemt på våren. De som bryr seg om gresset får følgelig en mye mer motstandsdyktig plen og kan glede seg til det frodige grønne hjemme lenger. Viktige omsorgstrinn om våren er:

  • Klipp plenen riktig: Gressklipping er et viktig vedlikeholdstiltak som bør utføres en gang i uken mellom mars og oktober. Hageeiere klipper ideelt når gressbladene er ca. 8-10 centimeter høye. På denne måten kan de enkelt kuttes ned til 4 cm. Et kortere klipp, derimot, sikrer at røttene kan bli skadet og gresset brenner altfor lett. På den annen side, hvis du lar plenen vokse for lenge, risikerer du også brun misfarging.
  • Fjern ugress: Om høsten og våren er det dessverre ikke uvanlig at ugress har spredd seg i plenen. Dette gjør plenkonkurransen til sin plass og svekker den. Det er nettopp derfor det er spesielt viktig å gjøre det grønne området skarpt om våren. Hageeiere bruker skarpeenheten til å trenge gjennom de øvre jordlagene på plenen og ødelegge rotnettet til det tilsvarende ugresset. Moss kan også bekjempes på denne måten. Samtidig luftes plenen, noe som også har en positiv effekt.
  • Gjødsle plenen: Spesiell plengjødsel inneholder alle næringsstoffene plenen trenger for å vokse og trives. Men det avhenger av riktig tidspunkt for jevn fordeling av gjødsel. Av denne grunn er det mest effektivt å påføre gjødsel jevnt med en spesiell spreder. Hvis du også gjødsler før du skjermer på en overskyet dag i mars, kan du dra fordel av andre fordeler. Næringsstoffene i gjødsel sendes direkte gjennom et påfølgende regnskyll. Dette gjør det grønne området mer robust mot “angrep” av skadedyr og andre planter. Påføring av kalk hjelper også mot mose.

Med god plenpleie kan gartnere legge grunnlaget for en sterk og spenstig plen så tidlig som mulig på året. Enten gjødsel eller frø til såing av plener – hagevifter bør være her stole på kvalitetsprodukter fra fagfolk. God gjødsel kan definitivt gjøre en forskjell her.

Vedlikeholde plenen når den er tørr

Gress trenger vann – enda mer når det er tørt

Spesielt i lange perioder med tørrhet trenger plenen i hagen passende vanning hvis den ikke skal se brun og tørr ut i løpet av få dager. Dette gjelder selvfølgelig også de andre plantene i hagen, selv om det kan være betydelige forskjeller her. Men hva bør man tenke på når man vanner, og hva bør man unngå? De beste tipsene for å vanne plenen med et blikk:

  1. Riktig tidspunkt å vanne

Når en tørr og varm dag følger en annen, er den beste tiden å vanne tidlig på morgenen. På denne måten fordamper mindre vann og røttene absorberer væsken veldig effektivt. Så neste varme kan komme og plenen er klargjort. Det anbefales å strø plenen 2-3 ganger i uken i alvorlig tørke.

vanne plenen

  1. Det er bedre å vanne mer intensivt

Et annet poeng gjelder intensiteten av vanningen. Det er viktig at torvets røtter får vannet på en dybde på 15 cm. Av denne grunn bør intensiv vanning utføres om morgenen. Hvis du vil være på den sikre siden, kan du grave ut en plen med en spade og sjekke om røttene også er fuktige.

  1. Plasser sprinkleren riktig

Spesielt ved intensiv vanning er det veldig viktig å ikke kaste bort vann unødvendig. Av denne grunn bør hageeiere nøye sjekke plasseringen for plen sprinklere. Hvis en ikke ubetydelig del av vannet omgår plenen på grunn av dårlig beliggenhet, kan dette raskt bli en dyr affære.

Hvis du tar hensyn til disse punktene, vil du gi plenen akkurat den oppmerksomheten den trenger på spesielt varme dager.

Merk følgende: I ekstrem varme og lange tørkeperioder har myndighetene rett til å bruke drikkevann forbud mot hagevanning. Dette er viktig for ikke å overbelaste rørsystemet og filtersystemene. I slike tilfeller kan det ansvarlige distriktet til slutt ilegge bøter hvis hageeiere opptrer mot dette. Dette kan løses ved å samle regnvann de første månedene av året. Enten det er en regnfat eller til og med en regnvannstank – på denne måten kan vann spares og vannsyklusen blir mindre stresset til slutt.

 Gressklipper rød

Figur 2: Riktig pleie av plenen sikrer at plenen kan takle vannspenning bedre og at den gjenoppretter raskere etter tørke. Likevel er vanning veldig viktig i ekstrem tørke.

Med riktig plenpleie vil tørken også gå over

Tørken med ekstrem tørke plager ikke bare oss mennesker. Hagen hjemme lider også av varmen og mangel på regn. Dette gjelder spesielt plener, som raskt kan kastes ut av kurs av ekstrem tørke. På den annen side ser det litt bedre ut hvis hageeiere allerede har kontaktet plenpleie profesjonelt om våren. Med god befruktning, regelmessig beskjæring og fjerning av ugress, har amatørgartnere allerede tjent halve kampen.

Likevel vil gressbladene trenge passende vanning på et tidspunkt. Mellom to og tre ganger i uken er et godt tiltak under ekstremt tørre forhold. Hvis de viktigste aspektene blir tatt i betraktning riktig, vil gartnere og plener også overleve den neste tørken.

Bildekilder:

Figur 1: @ MabelAmber (CC0 -lisens) / Pixabay.com

Figur 2: @ Alexas_Fotos (CC0 -lisens) / Pixabay.com

luke plen