Allerede fra begynnelsen av juni tiltrekker hun uunngåelig øynene våre her og der – jomfruen i landet. Denne delikate skjønnheten kan noen ganger sees i en lyseblå eller hvit, noen ganger i lilla eller i en delikat rosa. Det forekommer på åpne enger i skogen eller i parken, i hagen vår og til og med på terrasser og balkonger. Denne soltilbederen er tilpasningsdyktig og ganske robust, og er et godt forbilde for et vellykket samspill mellom motsetninger. Nedenfor kan du finne ut mer om hvordan du kan plante jomfruen i landet selv og ta vare på den ordentlig. Vi vil også fortelle deg hvordan du bruker frøene og stilkene til planten på en bærekraftig måte.

Jungfer i det grønne med fantastiske blomster i blått 

blå blomst jomfru i det grønne

Jomfruen i det grønne – en grasiøs sommerblomst

Jomfruen i det grønne (Nigella damascena) ligner på svart spidskommen, og det er en god grunn. Det er nært knyttet til ham og tilhører familien buttercup. Mer spesifikt handler likheten mer om frøene. Den subtile, men veldig viktige forskjellen er forklart senere nedenfor. Vår ømme jente i landet kalles ikke det for ingenting. Det minner om en liten figur med en vakker kjole som bærer mye grønt rundt seg. Blomstene på planten er nesten som et eventyr. De er litt hakkede og stilt opp nær hverandre.

Blomster og blader av planten i perfekt harmoni

vakre blomster nigella damascena

Avhengig av sorten kan disse være i hvitt, blått, lilla eller rosa. Bladene derimot er veldig tynne og spredte. De ligner mye på dillen. Vanligvis vokser jomfruene ikke høyere enn 40-50 cm. Etter blomstring danner disse bobleformede, ca. 3 cm store frøkapsler. De sprekker deretter fullstendig og frøene havner på bakken. Det vil si at såingen skjer av seg selv. Jomfruen i det grønne er en årlig plante, men takket være denne egenskapen kan den spre seg ganske raskt uten problemer.

Plantetypene er forskjellige i fargene

fargerike jomfruelige planter i det grønne

Beliggenhet og jord

Blomsten er en ekte soltilbeder fordi den elsker veldig solrike eller litt skyggefulle steder. Jomfruen i det grønne trives også i næringsfattig jord, men føles mye bedre og blir større og buskete når disse er humusrike og middels tunge. Kolonihager nær naturen er best egnet for denne delikate skjønnheten. Selvfølgelig kan den også klippe en fin figur i alle slags hagelandskap.

Du kan også plante blomstene veldig tett sammen eller få dem sådd selv 

grooming jomfru i det grønne

Vanning og gjødsling

Jomfruene trenger knapt ekstra vann på landsbygda. Bare når det er en Hetebølge råder eller du beholder dem i plantemaskinen, bør du ikke la jorden tørke ut. De delikate blomstene liker heller ikke vanning. Så sørg for at du har god drenering, spesielt med balkongplanter. Legg litt steingranulat i pottejord samt noen keramiske skjær eller steiner i bunnen av blomsterpotten, der dreneringshullene er.

Multiplisere

Som allerede nevnt kan blomstene reprodusere seg selv ved å så dem direkte. Hvis du ikke vil ha det, eller hvis du vil så jomfruen i landet selv, bør du kutte av stilkene og frøkapslene allerede i august. Ta ut frøene og la dem hvile på et tørt, mørkt sted. Tiden har kommet om våren. Du kan sette dem direkte i jorden fra midten / slutten av mars og dekke dem med det. Ikke bekymre deg for ishellige. De robuste plantene har ikke noe imot frost.

De sorte frøene til blomsten er i den runde kapsel 

Jungfer i den grønne selvsåingen

Sykdommer og skadedyr

Hvis du ser på planten, vil du umiddelbart tro at den er ekstremt utsatt for sykdommer og skadedyr. Tuller du? Er du seriøs når du sier det! Bare veldig sjelden kunne det bli angrepet av bladlus. Selv de alltid sultne sneglene i hagen tør ikke løpe inn i jomfruen på landet. Hva kan være årsaken?

Hvordan kan du ellers bruke planten??

Det sneglene ikke liker er det litt giftige alkaloidet damascenin. Dette finnes i alle deler av planten så vel som i frøene. Av denne grunn er jomfruen i det grønne ikke spiselig. Du bør holde kjæledyr og barn borte fra det. Malte frø brukes av noen mennesker som krydder, spesielt i desserter. Dette skal under ingen omstendigheter overdrives, fordi større mengder anses som giftige. Alkaloidet er til og med mistenkt for å være kreftfremkallende.

Frøene ser ut som svart spidskommen 

frø av jomfru i det grønne

Når det gjelder stilkene og de uåpnede frøkapslene til blomsten, er disse perfekte som DIY -dekorasjoner. De kan hentes i august eller like før de sprenger og får tørke. Etterpå kan de farges eller lakkeres som et flott tillegg til de tørre blomsteroppsatsene eller til og med som en stemningsfull julepynt. Selvfølgelig er det ingen grenser for kreativiteten din.

Tørkede buketter av jomfruer på landsbygda er tøffe 

tips for tørking av blomster

Velkommen også denne sommerens skjønnhet i hagen din eller på balkongen din. Gi den litt oppmerksomhet og la den nå sitt fulle potensial som en fest for øynene.

Det er verdt det .. Lovet!

hagetips som dyrker jungfer i det grønne

Kombiner med solsikker og damekappe 

jomfru i den grønne solsikkekombinasjonen

Sommerblomsten fortjener absolutt navnet sitt 

blå blomst av jomfru i det grønne

Drømmeaktig sommerbukett med jomfruer på landsbygda 

hvite blomster nigella damascena

Prøv det med forskjellige varianter! 

vakre blomster av nigella damascenajomfru i de grønne hageblomstene jomfru i grønn lilla Opprettholde jomfruelige planter i det grønne nigella damascena blomst rosa nigella damascena blomst robust, lettstelt nigella damascena hvite jomfrublomster i det grønne Villblomstbukett fra jomfru i det grønne