Selv om du kan finne et stort utvalg av sengekanter og plenkanter i spesialforretninger, setter spesielt økologiske gartnere stor pris på sengekanten med planter. Allerede i middelalderen visste folk hvordan man kunne lage grønne, levende bedgrenser, spesielt med urter, og bruke dem som en naturlig beskyttelse for nytteplantene mot skadedyr. I tillegg til urter, er mange planter selvfølgelig også egnet som en naturlig grense mellom plenen eller hagestien og bedet, uansett om det er en grønnsakshage eller en klassisk hage.

Når du gjør det riktige valget av kantplanter, i tillegg til størrelse og blomst eller bladfarge, bør du definitivt ta hensyn til hvordan planten sprer seg, hvor den trives best og hvilken omsorg du bør forvente. Normalt sprer egnede planter seg gjennom rotløpere eller frøplanter. Og selv om det er relativt arbeidskrevende å kantre en seng som dette, vil innsatsen sikkert lønne seg senere, med beroligende grønne eller praktfulle blomster.

En sengekant med planter sikrer mer naturlighet og harmoni i hagen

hagekant Engelsk plenkant hagedesign med blomster

Sengekant med urter

Noen av de mest populære plantene som kan brukes som grensegrenser er urter – fremfor alt lavendel. Den forførende duften fra Provence påvirker ikke bare oss, men også insekter – bare litt annerledes. De blir ikke tiltrukket, men jaget bort. På denne måten kan du helt klare deg uten kunstige, skadelige beskyttelsesmidler.

Gjenoppdag lavendel som en grense

Lag sengekanter med lavendel selv

I tillegg til lavendel er selvfølgelig andre urter som salvie, timian, salt, rosmarin, oregano eller isop samt gressløk og rue egnet som sengekant i hagen. I tillegg til dufter inneholder noen av disse urter også mange bitre stoffer som sennepsoljeglykosider, som er like effektive for å holde skadedyr unna.

Spesielt grønnsakshager drar nytte av naturlige sengegrenser med urter

grønnsakshage sengetøy ideer hagedesign

På samme tid tiltrekker blomstrende urter seg mange fordelaktige insekter, som bier og sommerfugler

lavendel sengetøy ideer duftende planter

Sengekant med busker

Boxwood er definitivt en av klassikerne her. I mange profesjonelt anlagte hager, men også i små amatørhager, kan du se bokshekker i forskjellige former som en levende sengegrense. Denne busken er ikke bare hardfør, men også alltid grønn og relativt lett å ta vare på. Dessverre har bokssopp nylig blitt aktiv, og mange gartnere har lett etter alternativer for sine naturlige sengegrenser. En god avgjørelse, for eksempel, er may green – Lonicera nitida. Denne elegante busken er lett å dyrke av stiklinger og er ganske solid og lett å ta vare på.

Lonicera nitida, også kalt may green, er spesielt egnet for lave blomsterbed

lorenica nitida sengetøy

Vakre, runde former laget av buksbom

kant av buksbom rundt

Tilleggstips: Andre vellykkede alternativer til buksbom er noen varianter av krypspindelbusken (Euonymus fortunei) samt dvergen berberis.

Blomsterseng med sukkulenter

Blomstrende planter og solide sukkulenter er ikke mindre populære for kanting av stuer. Som vårvarsler er primroser et perfekt valg for dine fargerike sengegrenser. Fordi disse fantastiske blomstene ikke bare er fantastisk vakre og robuste, men også veldig enkle å ta vare på og heldigvis flerårige. Søsteren i Fjernøsten, primula (Primula japonica), også kjent som kuflippen, fengsler med sine magiske, blodrøde blomster og frodige, grønne blader.

Fargerike primulaer som det perfekte valget for blomsterbedene dine

Primulaer som en seng grenser til flerårige fargerike blomster

Primula japonica med sine praktfulle blomster som kant

primula japonica gulv primrose som sengekant

Et annet godt valg for blomsterbedgrensen er alle typer kranesedler. Våre favoritter er helt klart Balkan-kranefuglen (Geranium macrorrhizum) så vel som den blodrøde kranefuglen (Geranium sanguineum).

Balkankranen er veldig robust og lukter fantastisk frisk

Balkanskranebane som sengekant, hagedesign med blomster

Du har sannsynligvis allerede hatt erfaring med den majestetiske Heuchera, også kjent som de lilla klokkene. Eller i det minste har du allerede sett de vakre, blodrøde blomstene i hager. Denne planten, som stammer fra Nord -Amerika, vokser som en klump og er alltid foretrukket av mange erfarne gartnere som en grense.

Bladene til noen Heuchera -arter er vakkert rødlige eller til og med brune 

heuchera som en seng grense hage design ideer

De klokkelignende blomstene til disse stauder kan også være rosa, hvite eller til og med blå, avhengig av sorten

Heuchera rosa blå blomsterramme ideer

Rosenplanter som damemantel (Alchemilla) er også egnet hvis du er på utkikk etter passende planter til sengekanten. Lady’s mantel er også en verdifull medisinsk plante som kan fremme ønsket om å få barn og brukes derfor som hovedingrediens for en graviditetste.

Sommerspurven (Spiraea japonica) er et annet medlem av rosefamilien og er like perfekt for din sengekant med planter. Du kan også kutte ned sommeren din flere ganger i året slik at de blomstrer enda mer praktfullt.

Sommerspyd (Spiraea japonica) med frodige lilla blomster

sommer spar som en seng grensen gate design ideer

Nasturtiums som en beskyttende grense mot skadedyr

nasturtiums som en grense i hagen

Nasturtium er ikke bare vakkert. Denne praktfulle blomsten er en av de såkalte aromatiske plantene og er et velprøvd forsvar mot bladlus og snegler. En flott tilleggseffekt: nasturtier hjelper tomatene å vokse raskere.

Lettstelt grense med sukkulenter

Sengekant laget av saftig takrot

Sist men ikke minst er det sukkulentenes tur. Disse robuste plantene med saftige, eviggrønne blader er ganske enkelt det ultimate blant alle planter som egner seg som grensegrenser.

Foretrekker flerårige sukkulenter som disse middagsblomstene som en kant

middag blomst stauder sukkulenter grensen

Konklusjon:

Mange urter, busker, blomster og hardføre stauder er egnet for din perfekte grense med planter. Disse plantene gir ikke bare sengene dine struktur og et naturlig utseende, men også rike farger og grønn friskhet. Ta en ny titt på alle eksemplene på kantplanter fra innlegget vårt i dag, og vurder hvilke som passer best for hagen din. Vær oppmerksom på levetid, blomstringstid, høyde, stell og fordeling av plantene slik at du kan designe din egen hage nøyaktig i henhold til dine personlige preferanser.

Freshideen -redaksjonen ønsker deg masse hagemoro og lykke til!

Velg de riktige plantene for grensen din og nyt blomstring og grønn friskhet

Flerårige sengetøy ideer for sommeren

Vårlignende kant med tulipaner og påskeliljer

sengekant med buksbom og tulipaner

Og det kan se slik ut for deg om sommeren også

sengetøy roser salvie dame mantel hage design

Verbena blomsterbed grense hage design

Røde roser og duftende lavendel – en klassisk kombinasjon

tre pergola lavendel sengetøy ideer

Det er også klassisk med buksbom

buksbom sengekant hagedesign sommer

Nasturtiums, timian og salvie holder de skadelige insektene unna

Kantkant med nasturtier

Timian seng kant med urter

salvie høye planter grensen til urter

Salvia nemorosa seng grense ideer hage ideer

Marihøner, derimot, er mer enn velkomne

salviegrenseideer med urter

Og hva med frodig blomstrende hortensia?

Hortensia senger grense blomster ideer hagedesign

Marigold blomster, derimot, er ganske reservert, men veldig lett å ta vare på og har en solrik glans

studentblomster grenser til planter og blomster

Du kan til og med plante noen arter av den kongelige potteplanten fra Afrika, Agapanthus, som en grense

Starburst Agapanthus blå som sengetøyside

Design din egen hage med blomster og planter, avhengig av din stil og smak

vakre blomster sengetøy ideer hagedesign