skygge hage tropiske planter dyrking idé design

Lag en skyggehage med tropiske planter

På de varme sommerdagene er skyggehagen det mest populære stedet for de som bor i tropene. Tropiske planter er lyse og levende som solrike blomsterbed, og et overraskende antall av dem vil gjøre det bra selv i de skyggefulle områdene i hagen din. Her er noen tips som gir liv til de mørkeste hjørnene i hagen.

Lys opp med tropiske blomsterløker

En skyggehage med tropiske planter skaper et originalt design for blomster

Den dyrkede caladia (Caladium spp) og spraglet musling ingefær (Alpinia zerumbet) er gode eksempler på hvordan sesongens tropiske planter kan lyse opp de mørke flekkene i hagen din. Her blandes løkplantene med andre planter med fine blader.

De tropiske blomsterløkene kan plantes om sommeren, men må fjernes før den første frosten. De skal oppbevares på et tørt sted til neste vår, for eksempel ormesteiner, makulert papir eller torvmose. I varmere områder kan du prøve å la dem ligge i bakken om vinteren, men med mye stråtak.

Ta med potteplanter utenfor

En skyggehage med tropiske planter skaper en rekke plantearter

Disse uimotståelige bromeliadene (Alcantarea imperialis) og trebregner (Cyathea cooperi) er ikke registrert på Hawaii, men i Seattle. Dette er et stadium designet av AHBH Landskapsarkitektur med tropiske planter i keramiske urner i forskjellige høyder midt i mykt grønt, som lett kan demonteres før den første frosten.

Dette utseendet kan lett etterlignes hvis du passer på å ikke la bladene brenne. Stedplantene liker det friske regnvannet og fuktigheten de får i hagen, og du vil bli overrasket over den eksotiske atmosfæren.

Flytt gresset med skyggetolerant markvegetasjon

En skyggehage med tropiske planter skaper en hvit benk

Plengress kan være vanskelig å trives i skygge, men lite vedlikehold av grunnvegetasjon kombinert med trinnsteiner er et utmerket alternativ. De dype grønne bladene med en fin tekstur er den ideelle bakgrunnen for dristige og grønne tropiske planter.

Mondo -gresset (Ophiopogon japonicas) på dette bildet er det flotte alternativet til plengress for skyggefulle hjørner og forblir grønt i varmere områder. Liriope (Liriope muscari) og bregne er også gode valg for fin tekstur bakdeksel.

Gjør sidene av hagen forlokkende. De blir ofte oversett som områder med mindre potensial og brukes til søppelbøtter, komposthauger og andre stygge ting. Sidehagene i skyggen kan se enda mer grusomme ut.

Voksende tropiske blomsterløker

Skyggehage med tropiske planter lager fortausti

For å gjøre ting interessant, dyrk tropiske blomsterløker som elefantøre (Colocasia og Alocasia) eller vinterdvalende ingefær (Zingiber zerumbet), med lyse røde kjegler på høye stilker på sensommeren og høsten.

Benytt deg av de små områdene

En skyggefull hage med tropiske planter skaper et sittegruppe i tre ved siden av bordet

Ofte er de minste hageområdene de med dårlig lys, tilstøtende vegger, trær eller høye bygninger som er feil. Et så smalt område som på bildet kan enkelt settes opp og har sitt eget mikroklima, som er ideelt for tropiske planter.

Når du dyrker tropiske planter i små områder, trenger du ikke å likestille for mange planter, ettersom de vokser raskt ut av rommet og må kuttes eller skilles slik at hagen ser koselig ut. Start med hardføre eviggrønne busker og markvegetasjon som base og et komfortabelt asfaltert område slik at du og gjestene kan nyte hagen. Lag deretter aksentene.

Bruk tekstur

Skyggehage med tropiske planter design bro tre

Mange gartnere bruker de tropiske plantene for fargen, men ikke gå glipp av de dramatiske og arkitektoniske teksturene. Hver tekstur i bildet kommer fra en tropisk plante, men den samme effekten kan oppnås med løvrike planter fra tropiske soner i samme seng.

Philodendron (Philodendron ‘Burle-Marx’) kan byttes ut mot moderate planter med lignende tekstur, for eksempel hosta (Hosta spp), og de store bladpalmer kan byttes ut mot hardføre arter som for eksempel hamppalmer (Trachycarpus fortune) eller nålpalmer (Rhapidophyllum hystrix) vil. Og vindusbladet der? Dens kuttede bladformer er verdt det faktum at planten vokser i en beholder og kan settes hjemme om vinteren.

Kontroller skyggen

Busker skaper en skyggehage med tropiske planter

Det er en stor forskjell mellom den fine og luftige skyggen av levende eiketrær (Quercus virginiana) på bildet og det blandede lyset på den ene siden av huset som plutselig skifter fra full skygge til direkte solskinn i løpet av dagen. Du kan få skygge med dyrking av nye trær og mer lys – med ansettelse av en arborist som tar vare på hagen din regelmessig.

Se opp for trær som selges som raskt voksende. Ofte plager de huseierne dine med sprø grener, skitne frø og invaderende røtter. Det er bedre å lete etter trær du vil glede deg over i årene som kommer.

En skyggehage med tropiske planter skaper et originalt design for blomster