Nærheten til naturen er et ledende aspekt innen hagedesign som blir mer og mer populært. Dette forklarer populariteten til den moderne steinhagen, som må utformes så naturlig som mulig og samtidig attraktivt. Den første dokumenterte steinhagen er i London og ble anlagt i 1773. I dag er hele anlegget i Chelsea Physic Garden en fredet bygning. Med utviklingen av hagekunst har interessen for steinhager vokst jevnt siden den gang, og slik hagedesign er nå veldig populær. Men hva er karakteristisk for en slik hage, vil du sikkert spørre deg selv, er det riktig? Som navnet steinhage antyder, brukes store steiner, grus og tørkebestandige plantearter for å lage en steinhage. På grunn av de typiske elementene som nettopp er nevnt, er det ekstremt lett å ta vare på. Du må bare være tålmodig med designet til du får et harmonisk helhetsbilde.

Den moderne steinhagen krever fantasi når du designer den

hageideer utforme hagestien med steiner

Vanligvis starter du med en liten steinhage først, fordi det er mye enklere å lage og plante i miniformatet. Det beste stedet for en steinhage ville være et solfylt vedlegg i hagelandskapet ditt som vender mot sør eller sørvest. Jordsmonnet må være godt gjennomtrengelig, i utgangspunktet skal det ikke dannes vannlogging der.

Når det gjelder planting, kan du sette kreativiteten din i spill. Det er mange designalternativer å velge mellom, fordi hver steinhageplante har sin egen sjarm og blomstring. Hvis vi har vekket din interesse for steinhager, så følg med og finn ut mer nyttig informasjon og praktiske tips for en så naturlig og iøynefallende hage!

Velg et solfylt sted for steinhagen din!

Lag steinhage stilige hageideer med mye grønt

Nøye planlegging er et must når du lager en steinhage

Modig eventyret “steinhage”! Men planlegg først prosjektet nøye. Det ville være nyttig hvis du har et klart definert designprosjekt. Bestem først og fremst hvor stort området som steinhagen skal ta opp fra hele hagelandskapet. Eller kanskje du vil begrense deg til bare ett blomsterbed med sukkulenter? I denne planleggingsfasen hjelper det også å se på instruksjoner på nettet og finne ut mer om de enkelte stadiene i gjennomføringen av prosjektet. Noen hobbygartnere kan betrakte seg selv som heldige hvis de har et sted i hagen som er dekket av frodig gress. Der kunne du deretter plassere steiner i forskjellige størrelser og med forskjellige teksturer, slik at du allerede lager grunnlaget for en steinhage. Ellers er det noen steder i hver hage som ser totalt neglisjert ut. Disse trenger raskt et nytt design. Når stedet er solbelyst, bør du ikke være i tvil – dette er det perfekte stedet for steinhagen din. Bare brett opp ermene og sett i gang!

Steiner i forskjellige størrelser, grus og pukk representerer de viktigste designelementene her

Lag en steinhage, dekorér ideer og passende planter

Steiner og matchende planter utgjør steinhagen

Gå trinnvis med steinhagenes design. Først må du legge ut steinene, så kommer plantingen. Det er et stort utvalg av steiner, men vi anbefaler deg å velge de som ikke forvitrer raskt. Ta harde steiner som granitt og kombiner dem med myke som kalkstein, skifer og sandstein. På denne måten får du en blanding av steiner som har forskjellige strukturer og teksturer og gir hele komplekset et spesielt naturlig utseende. Prøv å bruke steinene på terrasser, dette forbedrer bare det naturlige utseendet. Selvfølgelig må du legge lag med grus og pukk mellom, noe som garanterer god drenering i steinhagen. Arbeidet ditt må da innrammes, kanskje av en tørr steinmur eller gabioner? Du kan bestemme selv! Det neste trinnet i utformingen av en steinhage er det hyggeligste og mest kreative – å velge riktige steinhageplanter og plante området. Du kan lese mer om dette i vår neste artikkel.

Du kan sette din idérikdom i spill med steinhagen!

hageideer med steiner og blomster

Pynt i steinhagen – må det være?

Ja, steinhagen må også dekoreres, fordi små eller store dekorelementer gir systemet prikken over i’et og får det til å se ekstraordinært ut. Dekorasjonen i steinhagen må holdes i moderate mengder. Det vanlige inkluderer selvfølgelig interessant arrangerte steiner. Grupper av steiner omgitt av grus ser alltid veldig iøynefallende ut og kan ikke la noen være likegyldige når de ser på dem. Små steinfigurer, som også fungerer som blikkfang, er også veldig populære. Hvis du har anlagt steinhagen på et større område, kan du også vurdere en liten damhage der. Hvert vannelement virker beroligende og avslappende. De passende vannplanter i dette tilfellet vil være prikken over i’en, som avrunder det naturlige utseendet på steinhagen. Vi ønsker deg alt godt med å legge ut, dekorere og vedlikeholde steinhagen. Nyt daglig kontakt med naturen!

Interessant arrangerte steiner eller grupper av steiner tiltrekker definitivt alles oppmerksomhet

Lag steinhage. Fint avslapningsområde i bakgården

 Tørkebestandige planter pynter steinhagen

lage en steinhage vakker hagesti og uvanlige dekorasjoner med steiner

 Vil du lage en lettstelt hage?

hageideer med moderne og elegant steinsti

 Velg deretter en steinhage!

hage ideer design japansk hage med steiner

 Steinhagen gir sjarmen til Fjernøsten til hagelandskapet ditt

hageideer med stein og grus

 Å lage en steinhage er en skikkelig utfordring for hver hobbygartner

Lag blomsterhage i steinhage, lag vakre blomster

 Den moderne steinhagen er et sted for absolutt ro og fullstendig ro

hageideer uvanlig hagedesign med steiner

 Med en riktig designet steinhage får du et naturlig og attraktivt hagedesign

Opprette en steinhage Japansk hage med steiner og planter

Naturen er den største artisten!

Lag en steinhage og lag en herlig oase av avslapning

hageideer hageformer med steiner og lilla aksenter

hageideer peis i hagen og uvanlig dekorasjon med steiner

hageideer med naturstein uvanlig hagesti

Lag en steinhage, dekorér blomsterbed og lag vakre blikkfang

Lag en steinhage, design en hagedam med steiner

Lag en steinhage hage dammer og blomster

Lag en steinhage, lag fantastiske blomsterbed

steinhage lag kreative hageideer med steiner

Lag en steinhage, moderne, stilig og nær naturen

Lag en steinhage, elegante hageideer med steiner og vann

Lag en steinhage vakre hageideer med sukkulenter

hageideer med steiner dekorere inngangen med steiner

lage steinhage vakker hagesti og grønn plen

hageideer med grus og steiner

Lag stilige ideer til hagen for fossen i bakgården

Lag en steinhage dekorere vakre blomsterbed med steiner

Lag en steinhage med trinn laget av stein og mye grønt

hageideer med steiner planter og grønt

Lag en steinhage kombinere forskjellige typer steiner

steinhage skape et vakkert uteområde med dam og dekorative figurer

hageideer med steiner dekorative steiner og hagesti laget av steiner