Så vakkert som gress er, vil vi ikke ha det alltid og overalt. Dette gjelder spesielt ugress. Disse irriterende gressene formerer seg ganske enkelt i hagene våre hvert år til tross for fortau og asfaltering. Bare å nå den kjemiske klubben er ganske uønsket og best å unngå. Hjemmemedisiner som salt, eddik og eddikrensere brukes av noen gartnere, men bør unngås. Fordi disse midlene er for salte og forurenser jorda og forårsaker døden til mange viktige insekter og smådyr, noe som også ødelegger den naturlige balansen. Salt og eddik i store mengder er heller ikke ufarlig for grunnvannet. Så du bør komme på noe annet mot ugress. I de neste linjene gir vi deg 3 flotte alternativer for hvordan du kan lage økologiske ugressdrepere selv.

Lag økologiske ugressdrepere selv eller luke dem regelmessig

grønne fortauskjøter mot ugress

Lag ugressdreperen selv – 3 alternativer til salt og eddik

I stedet for salt og eddik eller eddikrens kan du fortsatt bruke mange husholdningsmidler som ugressdrepere som er helt ufarlige for naturen. Disse gir fortsatt tilfredsstillende resultater og sparer deg ofte for konstant lukt.

Ekstra tips: Du kan også lese artikkelen vår om dette: Bunndekke mot ugress: hvilke planter er egnet for dette?

Velg heller naturlige ugressdrepere

asfalteringsfuger som planter mot ugress grunndekningsideer

# 1 Bruk pasta, ris eller potetvann

lag ugressdreperen selv av pastavann

Stivelsen i disse ingrediensene gjør underverker om du vil lage økologiske ugressdrepere selv. I kombinasjon med varmt vann får dette porene i plantens nedre epidermis (stomata) til å dø og ugresset dør. Bare koke ingrediensene du velger, sil vannet og søl det på ugresset. Dette hjemmemedisinen er spesielt effektiv på fortau eller fortauskjøter. Du bør selvfølgelig merke hvilke materialer som ble brukt til belegningen og om nødvendig gjøre en liten test på et område som er vanskelig å se.

# 2 brennesle

Lag ugressdrepere selv av brennesle

Med brennesle eller, mer presist, med flytende gjødsel fra dem, kan du også iverksette svært effektive tiltak mot ugress. Dette middelet skal ikke bare brukes i dette tilfellet, men også veldig effektivt mot bladlus og hvitflue. Fordi brennesle er gjødsel som er svært sur og giftig for ugresset. Og hvordan er denne ugressdreperen forberedt? Veldig lett!

Du trenger 1 kg fersk nesle og 10 liter vann. Bland de to ingrediensene i en stor gryte og la den vende ned i solen i ca 2 uker. Rør flytende gjødsel godt innimellom. Etter to uker, sikt gjennom væsken og rist den over uønsket ugress. Det er best å bruke denne prosedyren flere ganger for best resultat.

Forsiktighet: Når det gjelder drikkevannsfontener eller hagefontener generelt, bør du ikke bruke brennesle i gjødsel i nærheten. Ellers er det fare for forurensning av vannet.

# 3 natron eller natron

Lag brusbakepulver selv

Brus er også veldig effektivt for å lage ugressdrepere selv. For å gjøre dette, bør du oppløse 3-4 pakker med bakepulver eller 4-5 ss natron i 5 liter vann og bruke dem som vann over ugresset. Dette fungerer best på en solrik dag. Etter at vannet har fordampet, forblir den aktive ingrediensen på ugresset og lar dem sakte men sikkert tørke opp. Som med gjødsel av brennesle, bør denne naturlige ugressdreperen også brukes flere ganger.

Ekstra tips: Spesielt egnet mot ugress i fortauene eller på terrasser er: Flammende med gassbrenner, infrarøde ugressdrepere fra spesialforhandlere, steinstøv eller leddskrapere. Barkmaling eller flis samt en konvensjonell ugressflis er egnet for hagesenger.

Barkmaling gir også en ekstremt behagelig duft i hagen

mulch ugressmordere selv

Bekjemp ugress med riktig hagetilbehør

ugressmordere lager høybed selv

Å skrape ugress ut av fortauets skjøter hjelper selvfølgelig alltid

leddskraper belegningsfuger gjør ugressmorder selv

Og vanlig luking er alt-i-ett av miljøvennlig ugressødeleggelse

ugressdrepere lager hjemmemedisiner selv

Noen ugress som løvetann er faktisk veldig sunne og deilige å lage mat  

Lag ugressmorder selv mot løvetann