Sukkulenter er definitivt raseri i det siste. En fantastisk og fremfor alt ekstraordinær representant for disse lettstelte plantene er levende steiner (lithops). Disse kalles ikke det for ingenting, fordi de overraskende ser akkurat ut som avrundede steiner og kan knapt skilles fra dem i sitt naturlige miljø. De eksotiske artene fra Sør -Afrika imponerer med sin uvanlige form, ekstreme brukervennlighet og de vakre blomstene i hvitt og gult som vanligvis dukker opp om høsten. Hvis du vil like en så effektiv saftig plante, lærer du i de neste linjene hvordan du skal ta vare på den ordentlig.

Levende steiner kommer opprinnelig fra Sør -Afrika

saftige levende steiner

Hvilken beliggenhet og jord liker levende steiner?

De bisarre sukkulenter tilhører de tykkbladede plantene og har den fantastiske egenskapen å lagre mye vann i sin egen kropp. Her spiller de uvanlig tykke bladene faktisk rollen som en plantekropp og kan bli opptil tre centimeter høye.

Levende steiner elsker solrike og varme steder der temperaturen ikke faller under 10 grader Celsius, selv om vinteren. Vanlig pottejord er ikke en god idé for denne typen saftige. Du trenger heller et mineralsubstrat som er godt gjennomtrengelig og så fritt for kalk som mulig. Kokosjord, pimpstein og kaktusjord blandet med sand er også et vellykket valg. Generelt bør jorden være fattig på humus og næringsstoffer. Vannlogging og for mye fuktighet kan faktisk skade plantene.

Det er alltid et karakteristisk gap mellom de konsise bladene

levende steiner blandes

Hvordan skal en vanne og gjødsle levende steiner??

Lithops har kranrøtter som vokser i dybden. Du bør derfor plante plantene i dypere blomsterpotter og vanne dem sparsomt. Hvis vann holder seg lengre i spalten eller det oppstår vannlogging, kan dette med stor sannsynlighet føre til råte. Overflødig vann i plantemaskinen bør også unngås. Du kan til og med slutte å vanne i hvileperioden fra oktober til februar. Levende steiner er så nøysomme og lette å ta vare på at de nesten ikke trenger gjødsel. Det er bare tilrådelig å gi litt kaktusgjødsel annethvert år om våren. Dette er absolutt tilstrekkelig for at dine sørafrikanske sukkulenter skal trives optimalt.

Det er forskjellige typer av disse nydelige sukkulenter

fantastiske saftige levende steiner

Repot og forplant levende steiner på riktig måte

Disse sukkulenter vokser relativt sakte og blir vanligvis omplantet hvert annet til tredje år. Som nevnt tidligere, bør du foretrekke dypere blomsterpotter slik at røttene har nok plass til å vokse. Hvis planten har spredd seg så mye at ingen nye hoder får plass i karet, bør du bestemme deg for å ompotte. Dette gjøres best om våren, rett etter pausen. For optimal drenering kan du legge noen småstein på bunnen av blomsterpotten og legge mineralsubstratet på toppen. Jorden skal være litt fuktet, men på ingen måte våt.

Multiplikasjonen av de levende steinene skjer optimalt med frø. Disse presses veldig lett inn i det moderat fuktede underlaget, men dekkes ikke med det. Fordi litopene tilhører de såkalte lys bakteriene og trenger dagslys for i det hele tatt å kunne spire. Ved en temperatur mellom 15 og 20 grader Celsius og tilstrekkelig fuktighet skjer dette om to uker. Det er enda raskere hvis du legger en klokkeburk eller folie på den. Dette skaper et hyggelig mikroklima, som fremmer spiringsprosessen. Det er viktig å ventilere det lille “drivhuset” kort hver dag for å forhindre muggvekst.

De første blomstene kommer først i det tredje året

gule blomster saftige levende steiner

Hvilke skadedyr er farlige for levende steiner??

Selv om de levende steinene er ganske robuste, er de plaget av noen skadedyr. Mealybugs og soppknuter liker spesielt å ligge i det tørre bladdekket, i sprekkene mellom bladene eller i plantens friske frøplanter. Så hold øye med det og ta nødvendige tiltak mot det i god tid. Du kan ofte gjenkjenne angrepne sukkulenter ved at bladene er litt glassete og bleke.

Wilted blomster er også svake flekker når det gjelder skadedyr

vakre levende stein tips

Ta vare på de bisarre eksotene dine med omtanke og kjærlighet, og de vil sikkert gi hjemmet ditt det bestemte og bli ubestridte blikkfang.

Sett levende steinene i rampelyset!

levende steiner sukkulenter i bøtta

fargerike levende steiner på hvitt underlag

levende steiner saftige tips

levende steiner sukkulenter omsorgstips

fargerike levende steiner i grusen

hvite blomster grå levende steiner sukkulenter   levende steiner lithops sukkulenter

Lithops coleorum levende steiner  levende steiner saftig hvit blomst    lithops levende steiner saftig plante