Når lommetørketrærne blomstrer, viser de et spektakulært show. Lommetreet, også kjent som duetreet, er et sjeldent og utsøkt tre med en flott historie. Les videre for å bli bedre kjent med dette unike treet.

Lommetørkle – Kjenner du dette unike treet?

Lommetørkle treduetre Davidia involucrata hagetrær

Lommetørkle treduetre Davidia involucrata historie og omsorg

Lommetørkle – et fantastisk blomstrende tre fra Kina

Lommetørkleet vil garantert bli et blikkfang i hagen din. Dette løvtreet er dekket med røde blomster om våren, innrammet av store hvite blader.

Duetreet er et vakkert blikkfang i hver hage

Lommetørkle treduetre Davidia involucrata blomstrende prakt

Botanisk navn

Lommetørkleet er den eneste arten i slekten og er kjent som Davidia involucrata. Det er to forskjellige varianter: D. involucrata var. Vilmoriniana og D. involucrata var. Involucrata. Navnet Davidia går tilbake til en fransk misjonær ved navn far Armand David.

Botanikere tildeler denne slekten enten til familien til Nyssaceae (Tupelo), Cornaceae (dogwood) eller Davidaceae.

Davidia involucrata er det botaniske navnet på lommetørketreet

Lommetørkle treduetre Davidia involucrata botanisk navn

Duetreet blomstrer i mai og juni

Lommetørkle treduetre Davidia involucrata Kina

Størrelse og form

Lommetørkleet er 8 til 15 meter høyt og 7 til 12 meter bredt. Den danner en pyramideformet krone som blir bredere og mer avrundet. Som mange dogwoods, er de små blomstene omgitt av store, prangende kremhvite blader. Når det gjelder Davidia involucrata, ser disse ut som duevinger eller lommetørklær.

Slik ser treets iøynefallende kremhvite blader ut

Lommetørkle treduetre Davidia involucrata blomster

Lommetørkle duetreet Davidia involucrata bracts white

Blader, blomster og frukt

To forskjellige størrelser skiveblader kan sees rundt hver blomst. Dette er faktisk blader. Den største av de to er omtrent 20 centimeter lang, den mindre er vanligvis bare halvparten av størrelsen. Blomstringsperioden begynner i mai og varer i omtrent tre uker til en måned. Blomstene i seg selv har en muggen, hagtornlignende lukt som er klar, men på ingen måte overveldende.

Fruktene på lommetørketreet er to til tre centimeter i diameter. De er steinfrukter med en grønn hud.

Slik ser blomsten ut i detalj

Lommetørkle treduetre Davidia involucrata blomstring

Bladene på treet er grønne om våren og sommeren 

Lommetørkle treduetre Davidia involucrata løvverk

Steinfrukter med et grønt skall

Lommetørkle treduetre Davidia involucrata frukter

klima

Lommetreet er tilstrekkelig hardfør, men det foretrekker et varmt, skjermet sted i full sol eller delvis skygge. Jorden skal være litt sur til alkalisk, helst lammende, permeabel og ikke for tørr. Duetreet reagerer imidlertid følsomt på vannlogging og jordkomprimering. Det er best å velge et sted i hagen din som har god drenering.

Duetreet kan imidlertid også trives i hagen din 

Lommetørkle treduetre Davidia involucrata hagetre

Formering og beskjæring

Formering kan gjøres ved spiring av frø eller ved å fjerne stiklinger av løvtre. Treet vil blomstre mer hvis det har kommet ut av en kutt.

Dette treet trenger vanligvis ikke beskjæring annet enn generelt vedlikehold, som innebærer å fjerne døde, syke eller skadede grener.

Det er vanligvis ingen skadedyrs- eller sykdomsproblemer med dette treet.

Nyt naturens sanne skjønnhet 

Lommetørkle duetre i blomst, Davidia involucrata

Lommetørkle – en spennende historie

Davidia involucrata kommer fra Kina og er oppkalt etter den første vestlendingen som beskrev lommetreet, en fransk munk ved navn Père Armand David, som jobbet lenge i Kina. Han ga også navnet sitt til sommerfuglbusken Buddleia davidii. Far David oppdaget et enkelt lommetørkle i 1869, men klarte ikke å sende frø tilbake til Europa.

Lommetørkleet har faktisk en interessant historie

Lommetørkle treduetre Davidia involucrata historie

Den andre vestlendingen som oppdaget et lommetørkle i Kina var den irske legen og botanikeren Augustine Henry i 1888. Henry sendte heller ikke frø til Europa, men beskrivelsen hans ga en av datidens mest vellykkede barnehager, en engelskmann ved navn Sir Henry Veitch, alvorlig plantelyst.

Père Armand David var den første som oppdaget og beskrev lommetørketreet

Lommetørkle treduetre Davidia involucrata egenskaper

I 1899 sendte Veitch den unge E.H. Wilson til Kina for å ta med lommetørkleet til Europa. Den 23 år gamle aspirerende planteforsker hadde aldri reist til utlandet, men han tok på seg oppdraget. Takket være et kart laget av Augustine Henry, gikk Wilson 1500 miles for å finne det samme treet. Men det ensomme treet hadde blitt felt. Motløs, men ikke beseiret, fortsatte Wilson og fant til slutt flere trær. I 1901 brakte han hundrevis av frø tilbake til Veitch. Men berømmelsen om å være den første som anskaffet det ettertraktede treet tilhører ikke ham.

Lommetørkle treduetre Davidia involucrata

Veitch og Wilson visste lite at fire år tidligere hadde en fransk misjonær i Kina ved navn Père Paul Guillaume Farges sendt 37 frø av Davidia tilbake til Frankrike. Et av trærne spiret i Maurice de Vilmorins arboret i 1899. Den blomstret i 1906. Og det var først i 1911 at Veitch -trærne begynte å blomstre.

Og så kan vi beundre det vakkert blomstrende lommetørketreet i Europa.

Fest for øynene!

Lommetørkle treduetre hvite blader